Lokala stjärnkockar gästar Trash Talk-podden: ”Att minska matsvinnet är en viktig fråga för oss”

Två lokala stjärnkockar gästar det tredje avsnittet av den uppmärksammade Trash Talk-podden, som nu släpps lagom till helgens evenemang Smaka på Trollhättan på Drottningtorget 24-25 maj. I podden berättar Rickard Halleröd från anrika Alberts och Per Olofsson från Nova bland annat hur de gör för att minimera matsvinnet. – Det föder kreativitet och leder bland annat till nya spännande rätter, säger Rickard.

Trash Talk  – en podcast om sopor och återvinning, guidar dig och ger enkla vardagstips om hur vi tillsammans kan återvinna ännu mer. Även i det tredje avsnittet har programledaren Ulrik Engdahl med sig sina Trollhättan Energi-kollegor Johanna Eriksson och Anders ”Brodden” Brodd.
– I det här avsnittet lägger vi extra fokus på hur vi kan minimera matsvinnet. Det är något vi också tar upp lite extra när vi medverkar på Smaka på Trollhättan på Drottningtorget kommande helg, berättar Ulrik Engdahl.

Lyssna på Trash Talk

Matsvinnet ett stort miljöproblem

Tyvärr slängs det alldeles för mycket mat. I slutänden är det ett stort miljöproblem, med tanke på att maten ska produceras och ofta också transporteras kors och tvärs över jordklotet.
– Dessutom finns det inte minst ett etiskt perspektiv, med tanke på att väldigt många människor runt om i världen faktiskt inte har samma möjlighet som vi att äta sig mäta. Enligt FN:s senaste rapport motsvarar det globala matsvinnet en miljard fullt ätbara måltider varje år. Det måste vi tillsammans ändra på och vi kan börja med oss själva och både tänka över inköp och hur vi tar vara på rester, säger Ulrik.

Kockduon ger hållbara sommartips

Två lokala och mycket välkända krögare; Per Olofsson och Rickard Halleröd, gästar podden och berättar bland annat om hur de i sin vardag just jobbar för att verkligen ta vara på råvarorna så långt det är möjligt, innan de återvinns och i slutänden blir biogas.
– För oss handlar det ju både om miljön och en hållbar ekonomi. Råvarorna är en stor kostnad, så vi vill ju ta vara på den så mycket det bara går. Samtidigt har vi ett ansvar gentemot producenterna att verkligen ta vara på deras ansträngningar att skapa bra råvaror, säger Per Olofsson, som driver Nova Mat och Möten och också är en välkänd Ostron-EM-arrangör.
 
Ostronvärldsmästare om supermaten 

Per tog själv hem VM i ostronöppning år 2000.
 – Ostron är både näringsrik och miljövänlig mat och en del av framtidens supermat. Det är en proteinkälla nästan utan kalorier och med höga halter av viktiga vitaminer och mineraler. Även skalen tas tillvara och återbrukas, berättar Per.

Precis som för Per så är lokala och schysst producerade råvaror viktiga parametrar även hos Rickard Halleröd på Albert Kök, Hotell & Konferens.  
– Även gästerna är idag mer pålästa och engagerade och ställer frågor om maten på ett helt annat sätt än förr. Och genom vår vilja att verkligen försöka ta vara på råvarorna så långt det bara går, så föds också nya kreativa idéer i form av nya rätter och nya smaker, berättar han. 

Mer grönsaker på grillen 

I Trash Talk-podden får du såklart också lite smakfulla tips från Rickard och Per lagom till grillsäsongen, där inte minst grönsakerna går en ny vår till mötes.
 
Läs mer om Trollhättan Energis initiativ Trash Talk 

Nyheten publicerad: 2024-05-21

Senaste nyheterna

2024-06-24

​​Trollhättan Energi är stolta sponsorer till Pride​

Trollhättan Energi är stolta glittersponsorer till Trollhättan Pride 2024, vilket är en del av vårt samhällsengagemang och vårt långsiktiga hållbarhetsarbete för mångfald, inkludering och jämlikhet.

2024-06-20

Klartecken för byggstart av nytt vattenverk

I veckan gav styrelsen för Trollhättan Energi klartecken för byggstart av ett nytt vattenverk. Under hösten ska Trollhättans kommunfullmäktige yttra sig om beslutet avseende byggstart innan spaden kan sättas i marken och byggnationen av nytt vattenverk kan påbörjas.

2024-06-19

Trollhättan Energi avvecklar sin försäljning av fordonsgas

Tankstationen vid Trestad center stängs ned kring midsommar, tankstationen vid Tingvalla under 2028. Trollhättan Energis styrelse fattade beslutet under gårdagen.

2024-06-18

Nytt poddavsnitt: Trash Talk om second hand, fräscha avfallskärl och Barnen i Bullerbyn

I det fjärde avsnittet av Trollhättan Energis uppmärksammade Trash Talk-podd gästas Ulrik, Johanna och Brodden av universitetslektor Lisa Bomble som både forskar och undervisar kring hållbar utveckling vid Högskolan Väst. Hon förklarar bland annat skillnaden mellan att leva linjärt och cirkulärt.

2024-06-14

Så gör du om du drabbats av översvämning

Under onsdagseftermiddagen drabbades delar av Trollhättan av skyfall och snö. Personal från Trollhättan Energi har besökt många fastighetsägare för att undersöka skadorna.

Sopbil i solsken.

2024-06-10

Ändrad sophämtning midsommarveckan (vecka 25)

Du som har tömning under vecka 25 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-06-05

Från klassrum till sjö: Oliver och Hugo har undersökt övergödning med stöd av Trollhättan Energi

Oliver Pettersson (till höger) och Hugo Johansson (i mitten) studerar sista året på Nils Ericsonsgymnasiet och har i sitt gymnasiearbete undersökt hur gödningsmedel från jordbruk påverkar vattenkvaliteten i sjöar. Med stöd av Erik Sjöberg (till vänster), laboratoriechef hos Trollhättan Energi, har de analyserat vattenprover från Vänern, Hullsjön, Östra Hästefjorden och Dättern i laboratoriet på Arvidstorp.

Sopbil i solsken.

2024-05-27

Ändrad sophämtning vecka 23 (Sveriges Nationaldag)

Du som har tömning under vecka 23 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

Sten Krist4ensson, marknadschef, Förrådsg 2 2024

2024-05-24

Företagskunder ger Trollhättan Energi höga betyg

I vårens kundundersökning ger både privat- och företagskunder Trollhättan Energi höga betyg. Nöjd-kund-index (NKI) har ökat mest på företagssidan och det totala NKI:et fortsätter vara högre än branschsnittet totalt sett.

2024-05-21

Lokala stjärnkockar gästar Trash Talk-podden: ”Att minska matsvinnet är en viktig fråga för oss”

Två lokala stjärnkockar gästar det tredje avsnittet av den uppmärksammade Trash Talk-podden, som nu släpps lagom till helgens evenemang Smaka på Trollhättan på Drottningtorget 24-25 maj. I podden berättar Rickard Halleröd från anrika Alberts och Per Olofsson från Nova bland annat hur de gör för att minimera matsvinnet. – Det föder kreativitet och leder bland annat till nya spännande rätter, säger Rickard.

2024-05-20

Trollhättan Energi med Trash Talk på Hela Kronan Gungar

I lördags fylldes Kronogården med liv och rörelse när Hela Kronan Gungar gick av stapeln. Dans, sång, uppträdanden och mat lockade runt 5000 besökare, vilket innebar publikrekord för evenemanget.

Vd Trollhättan Energi Pia Bruhl Hjort

2024-04-30

Trollhättan Energi gjorde ett positiv resultat för 2023

Nu är bokslutet klart för 2023 och Trollhättan Energi gjorde ett resultat på 61 miljoner.