Kvinna och man står vid en Trollhättan Energibil i arbetskläder

Hemsortering 2025: inventering pågår

Just nu pågår förberedelserna för införande av fastighetsnära insamling, det som vi nu kallar Hemsortering. Det första du kan märka av är att Trollhättan Energi inventerar alla hämtplatser i Trollhättan under hösten/vintern 2023. Det är nämligen framkomligheten till din adress som avgör viken typ av hemsortering du får.

De allra flesta villaägare i Trollhättan får Hemsortering i form av två nya Hemsorteringskärl med fyra fack i varje kärl där du har möjlighet att sortera ut både matavfall, restavfall och förpackningar. Om inventeringen visar att det är trångt eller på annat sätt svårt för sopbilen att komma fram kan du som fastighetsägare behöva göra vissa åtgärder eller att du blir erbjuden en annan lösning som till exempel gemensamt kärlskåp eller en ny placering av dina kärl.

– Vi har tydliga regler att följa och det är viktigt att vi klarar av att köra bilen och tömma alla kärl tryggt och säkert, understryker Anders Brodd, Renhållningstekniker hos Trollhättan Energi.

Vid inventeringen tittar Trollhättan Energi bland annat på om vägen är tillräckligt bred, om det går att vända med sopbilen eller om det finns buskar och träd som skymmer sikten.

Hemsortering gör det enklare att återvinna förpackningar

I grund och botten är det ett regeringsbeslut att alla kommuner och kommunala bolag ska ta över insamlingen av förpackningar i Sverige. Senast 2027 ska Hemsortering vara infört, men Trollhättan Energi siktar på att vara i gång redan under 2025 för alla villor och fritidshus i Trollhättan.

Målet med det nya insamlingssystemet är att det ska vara lätt att göra rätt och därmed öka återvinningen av förpackningar. Idag innehåller restavfallet ungefär en tredjedel förpackningar som skulle kunna återvinnas. Något som inte är hållbart i längden.

– Det är ett omfattande uppdrag att införa ett helt nytt insamlingssystem och vi jobbar hårt tillsammans med framför allt Uddevalla Energi och Vänersborgs kommun för att lösa några av utmaningarna tillsammans. Vi vill att det ska vara enkelt för våra kunder att göra rätt, säger Anders.

Vad innebär det för mig som kund just nu?

Just nu behöver du som kund till Trollhättan Energi inte göra någonting. Om åtgärder krävs vid din hämtplats för att få Hemsortering med fyrfackskärl blir du kontaktad av Trollhättan Energi. Fortsätt sortera dina förpackningar på återvinningsstationen – precis som vanligt.

Här kan du läsa mer om Hemsortering i Trollhättan.

Kontakt:

Kundservice: 020-89 90 00

På bilden: Katarina Elfstigen, Renhållningsarbetare hos Trollhättan Energi genomför inventeringen tillsammans med Anders Brodd, Renhållningstekniker hos Trollhättan Energi.

Nyheten publicerad: 2023-09-19

Senaste nyheterna

2023-09-27

Nu gjuts de nya reningsbassängerna i Arvidstorps avloppsreningsverk

Drygt 60 meter under marken börjar nu den nya biologiska reningsanläggningen ta form med 140 meter långa reningsbassänger i Arvidstorps avloppsreningsverk. Om 18 månader ska allt vara klart. – Det är få förunnat att få vara med om det här och skapa en mer hållbar utveckling, säger Peter Albertson, Avdelningschef Avloppsvatten hos Trollhättan Energi.

Stadsnätschefen står framför grön vägg och en roll up, tittar in i kameran.

2023-09-26

Streemi blir ett eget bolag

Streemi är din guide i Trollhättan Energis öppna fibernät och finns för att hjälpa dig att välja din bästa lösning för bredband, telefoni, tv, trygghetslarm och andra smarta ”hemmatjänster”. Nu växer Streemi då Trollhättan Energi, Uddevalla Energi och StrömstaNet går ihop i ett gemensamt bolag, under namnet Streemi.

2023-09-25

Höjda energi- och materialkostnader styr avgiften för vatten och avlopp 2024

Trollhättan Energis styrelse har nu landat i hur avgiftsjusteringarna för vatten, avlopp, avfallshantering och elnät kommer att se ut 2024. Även avgiften för fjärrvärme är klar. Samtliga justeringar gäller från 1 januari nästa år. Avgiften för fiber ligger kvar på samma nivå som föregående år.

Bilden visar området Knorren.

2023-09-20

Nu startar Trollhättan Energis arbete med Knorren

Inom de närmsta veckorna kommer arbetet med området Knorren, Vårviks sista etapp, att inledas. Trollhättan Energis utbyggnad av infrastruktur inom fjärrvärme, fiber, vatten och avlopp skapar förutsättningar för att bostäder, förskola, kontor, vård och centrumservice ska kunna byggas i det nya området.

Kvinna och man står vid en Trollhättan Energibil i arbetskläder

2023-09-19

Hemsortering 2025: inventering pågår

Just nu pågår förberedelserna för införande av fastighetsnära insamling, det som vi nu kallar Hemsortering. Det första du kan märka av är att Trollhättan Energi inventerar alla hämtplatser i Trollhättan under hösten/vintern 2023. Det är nämligen framkomligheten till din adress som avgör viken typ av hemsortering du får.

Kvinna vid skrivbord

2023-09-11

”Just nu jobbar vi med rekordmånga rekryteringar”

- På kort tid har mycket i vår omvärld förändrats. Klimatutmaningar, digitalisering, energi- och säkerhetsfrågor ställer höga krav på oss som är Trollhättebornas egna energibolag, säger Pia Brühl Hjort, vd hos Trollhättan Energi.

Hand på ett element

2023-09-06

Driftstörning i fjärrvärmenätet – delar av Sylte och Lextorp är påverkade

Under onsdagsmorgon upptäcktes en läcka i Trollhättan Energis fjärrvärmenät i delar av Sylte och Lextorp. Reparationsarbete har pågått under dagen. Fortfarande står ett hundratal hushåll utan värme och varmvatten.

Blå pratbubbla med ett

2023-09-06

Strömmen tillbaka på Överby

Det var kl. 11.50 på onsdagsförmiddagen den 6 september som Trollhättan Energi fick in ett felmeddelande till driftcentralen om ett fel i högspänningsnätet. Felet orsakade ett strömavbrott i Överby med cirka 140 drabbade kunder, varav många butiker i Överby köpcentrum.

En stor schaktgrop för vatten och avlopp.

2023-09-04

Hjortmossegatan stängs av (norrut) från mitten av vecka 36

Du som brukar röra dig i Hjortmossen har troligtvis inte missat att Trollhättan Energi just nu uppdaterar vatten- och avloppsledningarna i området. Arbetet pågår på flera platser och från och med mitten av denna veckan stängs Hjortmossegatan av, från korsningen Hjortmossegatan/Karlstorpsporten och norrut (mot Shell).

Solnedgång över Trollhättan

2023-08-30

Öppet hus 21 september – hur kan jag blir mer energismart?

Med förra årets tuffa höst och vinter i minnet går vi nu in i en ny, kallare period. Vad är det egentligen som påverkar elpriserna? Vilka risker finns det i vinter? Och hur kan jag tänka energismart på sikt? Tillsammans med Trollhättan Stads Näringslivsenhet erbjuder vi ett tillfälle att mötas, lära mer och ställa frågor.

Illustration som visar de olika etapperna med färgkodning.

2023-08-22

Nu startar ombyggnationen av Kungsgatan – både över och under mark

Den 4 september påbörjas ombyggnationen av Trollhättans paradgata. Arbetet, som kommer att pågå fram till 2025, är uppdelat i etapper och berör i sin helhet sträckan mellan Föreningsgatan och Garvaregatan.

2023-07-03

Trollhättan Energis styrelseordförande: ”Vi är enade och alla vill framåt”

Trollhättan Energi ägs av Trollhättans Stad - och indirekt av dig som är kommuninvånare. Det innebär i sin tur att styrelsen består av representanter från partierna i kommunfullmäktige. - Men i våra roller i bolagsstyrelsen ska vi enbart se till bolagets bästa. Här handlar det inte om partipolitik, understryker vice ordföranden Lena Nilsson (s).