Kvinna och man står vid en Trollhättan Energibil i arbetskläder

Hemsortering 2025: inventering pågår

Just nu pågår förberedelserna för införande av fastighetsnära insamling, det som vi nu kallar Hemsortering. Det första du kan märka av är att Trollhättan Energi inventerar alla hämtplatser i Trollhättan under hösten/vintern 2023. Det är nämligen framkomligheten till din adress som avgör viken typ av hemsortering du får.

De allra flesta villaägare i Trollhättan får Hemsortering i form av två nya Hemsorteringskärl med fyra fack i varje kärl där du har möjlighet att sortera ut både matavfall, restavfall och förpackningar. Om inventeringen visar att det är trångt eller på annat sätt svårt för sopbilen att komma fram kan du som fastighetsägare behöva göra vissa åtgärder eller att du blir erbjuden en annan lösning som till exempel gemensamt kärlskåp eller en ny placering av dina kärl.

– Vi har tydliga regler att följa och det är viktigt att vi klarar av att köra bilen och tömma alla kärl tryggt och säkert, understryker Anders Brodd, Renhållningstekniker hos Trollhättan Energi.

Vid inventeringen tittar Trollhättan Energi bland annat på om vägen är tillräckligt bred, om det går att vända med sopbilen eller om det finns buskar och träd som skymmer sikten.

Hemsortering gör det enklare att återvinna förpackningar

I grund och botten är det ett regeringsbeslut att alla kommuner och kommunala bolag ska ta över insamlingen av förpackningar i Sverige. Senast 2027 ska Hemsortering vara infört, men Trollhättan Energi siktar på att vara i gång redan under 2025 för alla villor och fritidshus i Trollhättan.

Målet med det nya insamlingssystemet är att det ska vara lätt att göra rätt och därmed öka återvinningen av förpackningar. Idag innehåller restavfallet ungefär en tredjedel förpackningar som skulle kunna återvinnas. Något som inte är hållbart i längden.

– Det är ett omfattande uppdrag att införa ett helt nytt insamlingssystem och vi jobbar hårt tillsammans med framför allt Uddevalla Energi och Vänersborgs kommun för att lösa några av utmaningarna tillsammans. Vi vill att det ska vara enkelt för våra kunder att göra rätt, säger Anders.

Vad innebär det för mig som kund just nu?

Just nu behöver du som kund till Trollhättan Energi inte göra någonting. Om åtgärder krävs vid din hämtplats för att få Hemsortering med fyrfackskärl blir du kontaktad av Trollhättan Energi. Fortsätt sortera dina förpackningar på återvinningsstationen – precis som vanligt.

Här kan du läsa mer om Hemsortering i Trollhättan.

Kontakt:

Kundservice: 020-89 90 00

På bilden: Katarina Elfstigen, Renhållningsarbetare hos Trollhättan Energi genomför inventeringen tillsammans med Anders Brodd, Renhållningstekniker hos Trollhättan Energi.

Nyheten publicerad: 2023-09-19

Senaste nyheterna

Blå pratbubbla med ett

2024-07-18

Utsättning av el och fiber pågår i Trollhättan

Just nu får vi samtal från kunder som frågar om personer som gör så kallad utsättning på deras tomt. Alltså markerar var el, fiber och telefonkablar går.

Man med varseljacka, hjälm och jeans som lutar sig mot ett stort rör i ett bergrum. Ler och tittar in i kameran.

2024-07-10

Avloppsreningsverket växer: Följ med ner i berget och se bassängerna för den utbyggda biologiska reningen

Trollhättan Energis omfattande infrastrukturprojekt med utbyggd biologisk rening nere i Arvidstorps avloppsreningsverk, går stabilt framåt. Betongarbetena pågår nu för fullt och närmare 95 procent av det planerade arbetet med bassängväggar, bassängbottnar och manöverplan har kommit på plats.

2024-07-04

”Vi hanterar inkommande ärenden så fort vi kan”

Sedan skyfallen i Skoftebyn, Sylte, Torsered och centrala delar av stan för några veckor sedan har hittills över 120 hushåll varit i kontakt med Trollhättan Energi. Det kom mycket regn och dessutom hagel på kort tid, vilket orsakade översvämningar i fastigheter och på gator.

2024-06-24

​​Trollhättan Energi är stolta sponsorer till Pride​

Trollhättan Energi är stolta glittersponsorer till Trollhättan Pride 2024, vilket är en del av vårt samhällsengagemang och vårt långsiktiga hållbarhetsarbete för mångfald, inkludering och jämlikhet.

2024-06-20

Klartecken för byggstart av nytt vattenverk

I veckan gav styrelsen för Trollhättan Energi klartecken för byggstart av ett nytt vattenverk. Under hösten ska Trollhättans kommunfullmäktige yttra sig om beslutet avseende byggstart innan spaden kan sättas i marken och byggnationen av nytt vattenverk kan påbörjas.

2024-06-19

Trollhättan Energi avvecklar sin försäljning av fordonsgas

Tankstationen vid Trestad center stängs ned kring midsommar, tankstationen vid Tingvalla under 2028. Trollhättan Energis styrelse fattade beslutet under gårdagen.

2024-06-18

Nytt poddavsnitt: Trash Talk om second hand, fräscha avfallskärl och Barnen i Bullerbyn

I det fjärde avsnittet av Trollhättan Energis uppmärksammade Trash Talk-podd gästas Ulrik, Johanna och Brodden av universitetslektor Lisa Bomble som både forskar och undervisar kring hållbar utveckling vid Högskolan Väst. Hon förklarar bland annat skillnaden mellan att leva linjärt och cirkulärt.

2024-06-14

Så gör du om du drabbats av översvämning

Under onsdagseftermiddagen drabbades delar av Trollhättan av skyfall och snö. Personal från Trollhättan Energi har besökt många fastighetsägare för att undersöka skadorna.

Sopbil i solsken.

2024-06-10

Ändrad sophämtning midsommarveckan (vecka 25)

Du som har tömning under vecka 25 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-06-05

Från klassrum till sjö: Oliver och Hugo har undersökt övergödning med stöd av Trollhättan Energi

Oliver Pettersson (till höger) och Hugo Johansson (i mitten) studerar sista året på Nils Ericsonsgymnasiet och har i sitt gymnasiearbete undersökt hur gödningsmedel från jordbruk påverkar vattenkvaliteten i sjöar. Med stöd av Erik Sjöberg (till vänster), laboratoriechef hos Trollhättan Energi, har de analyserat vattenprover från Vänern, Hullsjön, Östra Hästefjorden och Dättern i laboratoriet på Arvidstorp.

Sopbil i solsken.

2024-05-27

Ändrad sophämtning vecka 23 (Sveriges Nationaldag)

Du som har tömning under vecka 23 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

Sten Krist4ensson, marknadschef, Förrådsg 2 2024

2024-05-24

Företagskunder ger Trollhättan Energi höga betyg

I vårens kundundersökning ger både privat- och företagskunder Trollhättan Energi höga betyg. Nöjd-kund-index (NKI) har ökat mest på företagssidan och det totala NKI:et fortsätter vara högre än branschsnittet totalt sett.