Kvinna och man står vid en Trollhättan Energibil i arbetskläder

Hemsortering 2025: inventering pågår

Just nu pågår förberedelserna för införande av fastighetsnära insamling, det som vi nu kallar Hemsortering. Det första du kan märka av är att Trollhättan Energi inventerar alla hämtplatser i Trollhättan under hösten/vintern 2023. Det är nämligen framkomligheten till din adress som avgör viken typ av hemsortering du får.

De allra flesta villaägare i Trollhättan får Hemsortering i form av två nya Hemsorteringskärl med fyra fack i varje kärl där du har möjlighet att sortera ut både matavfall, restavfall och förpackningar. Om inventeringen visar att det är trångt eller på annat sätt svårt för sopbilen att komma fram kan du som fastighetsägare behöva göra vissa åtgärder eller att du blir erbjuden en annan lösning som till exempel gemensamt kärlskåp eller en ny placering av dina kärl.

– Vi har tydliga regler att följa och det är viktigt att vi klarar av att köra bilen och tömma alla kärl tryggt och säkert, understryker Anders Brodd, Renhållningstekniker hos Trollhättan Energi.

Vid inventeringen tittar Trollhättan Energi bland annat på om vägen är tillräckligt bred, om det går att vända med sopbilen eller om det finns buskar och träd som skymmer sikten.

Hemsortering gör det enklare att återvinna förpackningar

I grund och botten är det ett regeringsbeslut att alla kommuner och kommunala bolag ska ta över insamlingen av förpackningar i Sverige. Senast 2027 ska Hemsortering vara infört, men Trollhättan Energi siktar på att vara i gång redan under 2025 för alla villor och fritidshus i Trollhättan.

Målet med det nya insamlingssystemet är att det ska vara lätt att göra rätt och därmed öka återvinningen av förpackningar. Idag innehåller restavfallet ungefär en tredjedel förpackningar som skulle kunna återvinnas. Något som inte är hållbart i längden.

– Det är ett omfattande uppdrag att införa ett helt nytt insamlingssystem och vi jobbar hårt tillsammans med framför allt Uddevalla Energi och Vänersborgs kommun för att lösa några av utmaningarna tillsammans. Vi vill att det ska vara enkelt för våra kunder att göra rätt, säger Anders.

Vad innebär det för mig som kund just nu?

Just nu behöver du som kund till Trollhättan Energi inte göra någonting. Om åtgärder krävs vid din hämtplats för att få Hemsortering med fyrfackskärl blir du kontaktad av Trollhättan Energi. Fortsätt sortera dina förpackningar på återvinningsstationen – precis som vanligt.

Här kan du läsa mer om Hemsortering i Trollhättan.

Kontakt:

Kundservice: 020-89 90 00

På bilden: Katarina Elfstigen, Renhållningsarbetare hos Trollhättan Energi genomför inventeringen tillsammans med Anders Brodd, Renhållningstekniker hos Trollhättan Energi.

Nyheten publicerad: 2023-09-19

Senaste nyheterna

2024-03-01

Trollhättan Energi vässar den digitala kundupplevelsen – med en ny app

Trollhättan Energi tar nu nästa steg mot en mer digitaliserad och hållbar framtid genom ett nytt samarbete med appleverantören Bright Energy via EG. Till hösten lanseras en ny app som ger Trollhätteborna en större insikt i deras energianvändning och klimatpåverkan på ett enkelt och tillgängligt sätt.

2024-02-20

Premiär för podden Trash Talk: Hör Ulrik, Johanna & Brodden snacka sopor

Det snackas sopor och återvinning i Trollhättan som aldrig förr. Initiativet Trash Talk har verkligen fått ett härligt gensvar från er Trollhättebor och nu tar vi nästa steg för att fylla på med ännu mer hållbart snack. Tisdagen den 20 februari är det premiär för podden Trash Talk där du får tips, inspiration och massor av pepp från Ulrik, Johanna & Brodden - med gäster. Premiärgäst är kommunikatören Sofi Kristiansson som berättar mer om initiativet Trash Talk.

Man på scen pekar

2024-02-16

Trollhättan Energi anordnar ”Trash Talk live” – ett öppet hus om Hemsortering för dig som äger ett flerfamiljshus

Under kommande år kommer Trollhättan Energi göra en rad insatser för att underlätta och öka återvinningen i Trollhättan (till exempel Hemsortering, ny återvinningscentral, mobil återvinningscentral med mera). Med konceptet Trash Talk vill Trollhättan Energi inspirera och engagera alla Trollhättebor till att ta snacket med varandra om återvinning och till en mer hållbar livsstil.

Hög med metallförpackningar

2024-02-14

Trolig orsak till brand i sopbil: trycksatt metallförpackning

Under onsdag morgon när renhållningsarbetare Anton skulle tömma en container med metallförpackningar på återvinningsstationen vid Kungsporten i Trollhättan fattade lasset eld. Trolig orsak: trycksatt behållare som till exempel hårsspray.

2024-01-23

Få en inblick i våra distributionselektrikers vardag

Den 23 januari firas Elens dag som är till för att uppmärksamma elens nytta i samhället.

Tjej står i trappa och håller upp telefon och en beachflagga och tittar in i kameran.

2024-01-15

”Trash Talk” – ett nytt sätt att ta snacket om sopor

En tredjedel av allt som slängs i restavfallet består av förpackningar som kan återvinnas, om det bara sorteras rätt. Det är en av utmaningarna när Trollhättan Energi nu tar initiativ till ”Trash Talk”, fyllt av vardagssnack om sopor. Bland annat i en helt ny podd.

En man står lutad mot en stor motor.

2024-01-10

Avloppsslam blir till el och värme

Genom att omvandla avloppsslam till el och värme tar Trollhättan Energi ytterligare ett steg mot ett cirkulärt samhälle.

Blå pratbubbla med ett

2024-01-06

Strömavbrott orsakat av kortslutning hos bussdepån

Vid 22-tiden igår kväll blev ungefär 650 hushåll i centrala Trollhättan strömlösa då ett elfel uppstod vid bussdepån i Trollhättan. Efter ungefär 3-4 timmar hade samtliga strömmen tillbaka. Men inte bussdepån.

Två killar håller en skylt framför en sopbil. Står vid en återvinningsstation.

2024-01-02

Trollhättan Energi tar över ansvaret för återvinningsstationerna

I Trollhättan finns 25 stycken återvinningsstationer där du som privatperson återvinner förpackningar av plast, papper, glas och metall. Där kan du också lämna tidningar och batterier. Från och med 1 januari 2024 är det Trollhättan Energi som tar över ansvaret för stationerna vilket framför allt innebär drift (tömning och städning) och kundservice.

Uppgrävt dike för att leda bort avloppsvatten.

2023-12-20

Snabbt väderomslag trolig orsak till avloppsläcka i Sjuntorp

- Äldre vatten- och avloppsledningar är känsliga för yttre påverkan i markmiljö och att ett ledningsbrott uppstår under vinterhalvårets kallaste månader är därför relativt vanligt, tyvärr. Men Trollhättan Energi har såväl handlingsplaner som personal i beredskap för att akut kunna reparera ledningar som spricker, säger Stefan Bohman, rörnätschef på Trollhättan Energi.

2023-12-18

Ändrad sophämtning under jul och nyår (vecka 52 och 1)

Du som har tömning under vecka 52 och vecka 1 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

Mia Biselius, elhandelsansvarig

2023-11-20

Elhandel: Trollhättan Energis kunder återigen bland Sveriges mest nöjda

Under måndagsmorgon släppte SKI, Sveriges kvalitetsindex, sin senaste mätning som visar att Trollhättan Energi rankas högt bland sina elhandelskunder, både privat och företag: plats tre på företagssidan, respektive plats fyra bland privatkunderna.