Handritad skiss över ny återvinningscentral

Trollhättan Energi bygger ny återvinningscentral

I Trollhättan är vi generellt sett duktiga på att sortera och återvinna vårt avfall. Detta visas bland annat i den undersökning som görs av Avfall Sverige där Trollhättan ligger på plats nummer 5 i Sverige*. Nu vill Trollhättan Energi skapa ännu bättre förutsättningar för återbruk och återvinning genom att bygga en ny återvinningscentral som ska stå klar vid årsskiftet 2023/2024.

I takt med att antalet besökare ökat till nuvarande återvinningscentral samtidigt som kraven på återvinning ökar behöver nu Trollhättan se över möjligheterna till återvinning.

– Både lagstiftning och samhället i stort ställer krav på att vi jobbar på nya sätt med återvinning och återbruk och där har vi helt enkelt nått gränsen på befintlig plats, säger Pia Brühl Hjort, VD på Trollhättan Energi.

Planerad längs med 44:an – granne med DHL

Det finns många aspekter att ta hänsyn till när det kommer till att hitta en bra placering för en återvinningscentral. Tillsammans med Trollhättans Stad har man nu hittat en lämplig plats längs med 44:an bredvid DHL´s lager på Turbogatan. En mark som motsvarar drygt 7 fotbollsplaner till ytan på ett redan etablerat industriområde. 

– Detta är en bra placering av flera anledningar. Här stör inte trafiken omkringliggande verksamheter, det är en etablerad mark och den är dessutom enkel att nå för kunderna, förklarar Pia.

Kartbild över mark vid Turbovägen

Trollhättans nya återvinningscentral placeras granne med DHL vid riksväg 44/47 (röd markering).

På den nya återvinningscentralen planerar Trollhättan Energi också att bygga en ny omlastningshall för mat- och restavfall. Tidigare har detta hushållsavfall körts till Ragn-Sells vid Trestad Center och hanterats vidare.

– Med en egen omlastningshall får vi kontroll över materialflödet och kan säkerställa kvalitén på avfallet. Att hantera det i egen regi är också smartare rent ekonomiskt, säger Pia.

”Det ska vara en trevlig plats att besöka”

Trollhättan Energi har höga ambitioner och vill vara med och förändra bilden av återbruk, avfall och återvinning. Samtidigt ska platsen vara en bra miljö för djurlivet och den biologiska mångfalden på plats.

– En återvinningscentral kan vara en ganska bullrig och hård miljö på med mycket asfalterade ytor och tung trafik. Med hjälp av till exempel gröna tak, ängsmark och planterade träd hoppas vi på att göra återvinningscentralen till en trevlig plats, både för besökare och förbipasserande. Vi vill också inspirera till återbruk vilket kommer synas inne på anläggningen, förstärker Pia.

Omlastningshallen för mat- och restavfall kommer placeras inomhus och läggas i stängda containrar vilket tar bort lukt och gör intrycket trevligare.

Vad som händer med den nuvarande återvinningscentralen på Håjum är ännu inte helt klart.

– Vi kommer utreda användningsområdet för den befintliga platsen på Håjum. I dagsläget vet vi inte vad ytan ska användas till men just nu är det viktigare för oss att komma igång med planering och tillståndsansökningar för den nya anläggningen eftersom vi redan vuxit ur vår befintliga plats, säger Pia.

Välkomnar småföretagare

En annan nyhet på den nya återvinningscentralen är att skapa förutsättningar för att även småföretagare ska kunna återvinna sitt avfall.

– Även här är vår befintliga återvinningscentral för liten och vi har inte kapacitet att öppna upp för småföretagare. Nu lägger vi med det i planen från början vilket både känns kul och viktigt. Vi vet att det är efterfrågat, avslutar Pia.

* 5 av 290 kommuner 2020. Beräkningen görs av Avfall Sverige utifrån ett sammanvägt index som speglar avfallsverksamheten på ett övergripande sätt; kundnöjdhet, återvinning av material och matavfall, avfallsmängd och mängd felsorterade förpackningar och returpapper i restavfallet.

Kontakt

Pia Brühl Hjort, VD 0520-49 75 86

 

Nyheten publicerad: 2022-03-30

Senaste nyheterna

Blå pratbubbla med ett

2024-07-18

Utsättning av el och fiber pågår i Trollhättan

Just nu får vi samtal från kunder som frågar om personer som gör så kallad utsättning på deras tomt. Alltså markerar var el, fiber och telefonkablar går.

Man med varseljacka, hjälm och jeans som lutar sig mot ett stort rör i ett bergrum. Ler och tittar in i kameran.

2024-07-10

Avloppsreningsverket växer: Följ med ner i berget och se bassängerna för den utbyggda biologiska reningen

Trollhättan Energis omfattande infrastrukturprojekt med utbyggd biologisk rening nere i Arvidstorps avloppsreningsverk, går stabilt framåt. Betongarbetena pågår nu för fullt och närmare 95 procent av det planerade arbetet med bassängväggar, bassängbottnar och manöverplan har kommit på plats.

2024-07-04

”Vi hanterar inkommande ärenden så fort vi kan”

Sedan skyfallen i Skoftebyn, Sylte, Torsered och centrala delar av stan för några veckor sedan har hittills över 120 hushåll varit i kontakt med Trollhättan Energi. Det kom mycket regn och dessutom hagel på kort tid, vilket orsakade översvämningar i fastigheter och på gator.

2024-06-24

​​Trollhättan Energi är stolta sponsorer till Pride​

Trollhättan Energi är stolta glittersponsorer till Trollhättan Pride 2024, vilket är en del av vårt samhällsengagemang och vårt långsiktiga hållbarhetsarbete för mångfald, inkludering och jämlikhet.

2024-06-20

Klartecken för byggstart av nytt vattenverk

I veckan gav styrelsen för Trollhättan Energi klartecken för byggstart av ett nytt vattenverk. Under hösten ska Trollhättans kommunfullmäktige yttra sig om beslutet avseende byggstart innan spaden kan sättas i marken och byggnationen av nytt vattenverk kan påbörjas.

2024-06-19

Trollhättan Energi avvecklar sin försäljning av fordonsgas

Tankstationen vid Trestad center stängs ned kring midsommar, tankstationen vid Tingvalla under 2028. Trollhättan Energis styrelse fattade beslutet under gårdagen.

2024-06-18

Nytt poddavsnitt: Trash Talk om second hand, fräscha avfallskärl och Barnen i Bullerbyn

I det fjärde avsnittet av Trollhättan Energis uppmärksammade Trash Talk-podd gästas Ulrik, Johanna och Brodden av universitetslektor Lisa Bomble som både forskar och undervisar kring hållbar utveckling vid Högskolan Väst. Hon förklarar bland annat skillnaden mellan att leva linjärt och cirkulärt.

2024-06-14

Så gör du om du drabbats av översvämning

Under onsdagseftermiddagen drabbades delar av Trollhättan av skyfall och snö. Personal från Trollhättan Energi har besökt många fastighetsägare för att undersöka skadorna.

Sopbil i solsken.

2024-06-10

Ändrad sophämtning midsommarveckan (vecka 25)

Du som har tömning under vecka 25 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-06-05

Från klassrum till sjö: Oliver och Hugo har undersökt övergödning med stöd av Trollhättan Energi

Oliver Pettersson (till höger) och Hugo Johansson (i mitten) studerar sista året på Nils Ericsonsgymnasiet och har i sitt gymnasiearbete undersökt hur gödningsmedel från jordbruk påverkar vattenkvaliteten i sjöar. Med stöd av Erik Sjöberg (till vänster), laboratoriechef hos Trollhättan Energi, har de analyserat vattenprover från Vänern, Hullsjön, Östra Hästefjorden och Dättern i laboratoriet på Arvidstorp.

Sopbil i solsken.

2024-05-27

Ändrad sophämtning vecka 23 (Sveriges Nationaldag)

Du som har tömning under vecka 23 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

Sten Krist4ensson, marknadschef, Förrådsg 2 2024

2024-05-24

Företagskunder ger Trollhättan Energi höga betyg

I vårens kundundersökning ger både privat- och företagskunder Trollhättan Energi höga betyg. Nöjd-kund-index (NKI) har ökat mest på företagssidan och det totala NKI:et fortsätter vara högre än branschsnittet totalt sett.