En investering för generationer: Nu lanseras Vattenpaketet 2026

Just nu pågår en av Trollhättan Energis största paket av investeringar i vatten och avlopp någonsin. Vattenpaketet 2026 innebär att Trollhättan Energi under sex år satsar 1,5 miljarder kronor på att säkra bra dricksvatten och fungerande avlopp för alla Trollhättebor – för lång tid framöver.  - Vi kommer parallellt att göra en informationssatsning för att verkligen visa vattnets betydelse, berättar vatten- och avloppschefen Synnöve Holm. 

Rent vatten och fungerande avlopp är helt avgörande för att vardagen ska fungera.
– Men jag tror det är med det som med mycket annat av det som Trollhättan Energi ansvarar för; man tar vatten och avlopp för givet, konstaterar Jennie Cronblad, kommunikationsansvarig hos Trollhättan Energi.

Vattenpaketet: Du är vatten värd
Utan vatten - inget liv. Därför är vatten vårt absolut viktigaste livsmedel. Nu gör vi en av Trollhättan Energis största investeringar i vatten och avlopp någonsin. Under sex år satsar vi på att säkra bra dricksvatten både för dig och kommande generationer Trollhättebor. Vi kommer att gräva och fortsätta stöka till det här och var i stan - och vi behöver höja avgifterna lite mer. Helt enkelt för att du är vatten värd.

För att kommande generationer i Trollhättan ska ha samma förutsättningar som vi har idag, så gör Trollhättan Energi nu historiska investeringar i vatten och avlopp.
– Vattenpaketet 2026 omfattar totalt 1,5 miljarder kronor. Något som vår styrelse i Trollhättan Energi och ett enigt kommunfullmäktige hos ägaren Trollhättans Stad ställt sig bakom, påpekar Synnöve Holm.

”Du är vatten värd”

I samband med att investeringarna nu konkretiseras i form av ett nytt vattenverk, en ny råvattenledning ut i Vänern, utvecklad rening i Arvidstorps avloppsreningsverk och fortsatta investeringar i vatten- och avloppsnätet, så lanserar Trollhättan Energi också en långsiktig informationssatsning på temat ”Du är vatten värd”.
– Vi har valt att vända på resonemanget kring uttrycket om att inte vara vatten värd. För rent vatten tillhör ju faktiskt det mest värdefulla vi har. Det är helt enkelt en förutsättning för livet, säger Jennie Cronblad.

Ökad förståelse för vattnets betydelse

Trollhätteborna kommer att få löpande information om arbetsprocessen kring Vattenpaketet 2026. Det kommer också att ge en ökad förståelse för hur viktigt bra vatten och avlopp är för ett gott liv.
–  Det här är investeringar vi måste finansiera tillsammans genom lite större avgiftshöjningar för vatten och avlopp de kommande åren, jämfört med tidigare. Av det skälet vill vi också skapa en ökad förståelse för hur och varför vi gör detta, även om bara det bara handlar om årliga höjningar på 20-50 kronor per månad för ett hushåll, säger vatten- och avloppschefen Synnöve Holm.

Uddevalla och Lilla Edet ansluter sig

Under Trollhättan Energis planering med Vattenpaketet 2026 så har kommunerna Uddevalla och Lilla Edet under våren båda beslutat att bokstavligt talat ansluta sig till projektet. Råvattenledningen, som ska dras en halv mil ut i Vänern, blir ny dricksvattentäkt även för dem.
– Där finns vatten i Vänern så det räcker och jag ser bara fördelar med att tre kommuner går samman kring så här stora satsningar. Det blir en ännu bättre investering för alla, säger Synnöve Holm.

Lilla Edet kommer också att köpa framtidens kranvatten från Trollhättan Energis nya vattenverk, medan Uddevalla leder råvattnet från Vänern direkt till sitt eget vattenverk i Uddevalla.

Detta är Vattenpaketet 2026

Trollhättan Energi investerar 1,5 miljarder kronor under åren 2020-2026 att säkra rent vatten och bra avlopp för generationer framåt. Investeringen utgår från fyra grundpelare:

En ny råvattenledning en halv mil ut i Vänern. Det ger bättre vattenkvalitet och minskar risken för föroreningar jämfört med idag, då vattnet tas från Göta Älv.

Ett nytt vattenverk. Här renas råvattnet från Vänern innan det släpps ut i ledningsnätet. Nuvarande vattenverk byggdes 1962 och har snart gjort sitt.

Förbättrad rening i Arvidstorps avloppsreningsverk. Kraven på utvecklad kväverening och att öka bortfiltrering av mikroorganismer är några viktiga effekter.

Uppdaterat ledningsnät för både vatten och avlopp. Bland annat separeras ledningarna så att spillvattnet från hushållen leds separat till reningsverket, medan regnvattnet, som inte behöver renas i lika hög grad, kan ledas direkt till Göta älv. Det minimerar översvämningsrisken i källare, samtidigt som belastningen minskar på avloppsreningsverket, vilket ger bättre rening innan vattnet återförs till Göta Älv.

Vattenpaketet 2026 finansieras gemensamt av Trollhätteborna genom successivt justerade avgifter motsvarande en årlig höjning på 20-50 kr/månad och hushåll, beroende på om man bor i lägenhet eller villa.

Här kan du läsa mer och följa arbetet med Vattenpaketet 

#duärvattenvärd

Nyheten publicerad: 2020-06-23

Senaste nyheterna

Blå pratbubbla med ett

2024-07-18

Utsättning av el och fiber pågår i Trollhättan

Just nu får vi samtal från kunder som frågar om personer som gör så kallad utsättning på deras tomt. Alltså markerar var el, fiber och telefonkablar går.

Man med varseljacka, hjälm och jeans som lutar sig mot ett stort rör i ett bergrum. Ler och tittar in i kameran.

2024-07-10

Avloppsreningsverket växer: Följ med ner i berget och se bassängerna för den utbyggda biologiska reningen

Trollhättan Energis omfattande infrastrukturprojekt med utbyggd biologisk rening nere i Arvidstorps avloppsreningsverk, går stabilt framåt. Betongarbetena pågår nu för fullt och närmare 95 procent av det planerade arbetet med bassängväggar, bassängbottnar och manöverplan har kommit på plats.

2024-07-04

”Vi hanterar inkommande ärenden så fort vi kan”

Sedan skyfallen i Skoftebyn, Sylte, Torsered och centrala delar av stan för några veckor sedan har hittills över 120 hushåll varit i kontakt med Trollhättan Energi. Det kom mycket regn och dessutom hagel på kort tid, vilket orsakade översvämningar i fastigheter och på gator.

2024-06-24

​​Trollhättan Energi är stolta sponsorer till Pride​

Trollhättan Energi är stolta glittersponsorer till Trollhättan Pride 2024, vilket är en del av vårt samhällsengagemang och vårt långsiktiga hållbarhetsarbete för mångfald, inkludering och jämlikhet.

2024-06-20

Klartecken för byggstart av nytt vattenverk

I veckan gav styrelsen för Trollhättan Energi klartecken för byggstart av ett nytt vattenverk. Under hösten ska Trollhättans kommunfullmäktige yttra sig om beslutet avseende byggstart innan spaden kan sättas i marken och byggnationen av nytt vattenverk kan påbörjas.

2024-06-19

Trollhättan Energi avvecklar sin försäljning av fordonsgas

Tankstationen vid Trestad center stängs ned kring midsommar, tankstationen vid Tingvalla under 2028. Trollhättan Energis styrelse fattade beslutet under gårdagen.

2024-06-18

Nytt poddavsnitt: Trash Talk om second hand, fräscha avfallskärl och Barnen i Bullerbyn

I det fjärde avsnittet av Trollhättan Energis uppmärksammade Trash Talk-podd gästas Ulrik, Johanna och Brodden av universitetslektor Lisa Bomble som både forskar och undervisar kring hållbar utveckling vid Högskolan Väst. Hon förklarar bland annat skillnaden mellan att leva linjärt och cirkulärt.

2024-06-14

Så gör du om du drabbats av översvämning

Under onsdagseftermiddagen drabbades delar av Trollhättan av skyfall och snö. Personal från Trollhättan Energi har besökt många fastighetsägare för att undersöka skadorna.

Sopbil i solsken.

2024-06-10

Ändrad sophämtning midsommarveckan (vecka 25)

Du som har tömning under vecka 25 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-06-05

Från klassrum till sjö: Oliver och Hugo har undersökt övergödning med stöd av Trollhättan Energi

Oliver Pettersson (till höger) och Hugo Johansson (i mitten) studerar sista året på Nils Ericsonsgymnasiet och har i sitt gymnasiearbete undersökt hur gödningsmedel från jordbruk påverkar vattenkvaliteten i sjöar. Med stöd av Erik Sjöberg (till vänster), laboratoriechef hos Trollhättan Energi, har de analyserat vattenprover från Vänern, Hullsjön, Östra Hästefjorden och Dättern i laboratoriet på Arvidstorp.

Sopbil i solsken.

2024-05-27

Ändrad sophämtning vecka 23 (Sveriges Nationaldag)

Du som har tömning under vecka 23 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

Sten Krist4ensson, marknadschef, Förrådsg 2 2024

2024-05-24

Företagskunder ger Trollhättan Energi höga betyg

I vårens kundundersökning ger både privat- och företagskunder Trollhättan Energi höga betyg. Nöjd-kund-index (NKI) har ökat mest på företagssidan och det totala NKI:et fortsätter vara högre än branschsnittet totalt sett.