Distributionselektriker på rad framför elledningar

Var med och säkra elförsörjningen för
60 000 människor

Som distributionselektriker hos Trollhättan Energi är du med och ser till ser till att 60 000 människor i Trollhättan med omnejd får sin el tryggt levererad via vårt 208 mil långa ledningsnät. Dygnet runt. Det är din kunskap som gör att vardagen fungerar ute hos företagen, hemma hos Trollhätteborna, i skolorna och inom vård och omsorg. Det är därför vi alltid söker drivna distributionselektriker som vill vara med och ta ett stort ansvar, tillsammans med engagerade kollegor.

Ett flexibelt lagarbete

Hos oss på Trollhättan Energi innebär jobbet som distributionselektriker en varierande vardag på vår entreprenadavdelning. Vi jobbar med installation, utbyggnad, underhåll och den löpande driften av vårt elnät. Många har specialistkunskap som vi delar med oss av för att alla i teamet ska kunna hantera alla olika typer av arbetsuppgifter. Det gör oss mer flexibla och starkare tillsammans.

Från högspänningskablar till gatubelysning

Vi jobbar med allt från insatser i vårt högspänningsnät till att byta glödlampor i stadens gatubelysning på uppdrag av Trollhättans Stad. Och vi gör det alltid med säkerheten i främsta rummet. Med vår gemensamma kunskap optimerar och etablerar vi ständigt en utvecklad infrastruktur för vår eldistribution av hållbar el.

En mix av erfarenhet och ny kunskap

Vårt team består av såväl nyutbildade som erfarna distributionselektriker. Att ha både yngre och äldre medarbetare, och att öka andelen kvinnliga kollegor, är prioriterat. Helt enkelt för att en mix skapar en mer dynamisk arbetsplats där vi trivs ännu bättre.

Från installations- till distributionselektriker

Du som har en bakgrund som installationselektriker har förstås alla möjligheter att även bli en bra distributionselektriker. Vi står för kompletterande utveckling och du kommer garanterat inte att ångra dig. Att jobba med eldistribution är både intressant och viktigt. Och vårt angelägna uppdrag, att elektrifiera Trollhättan, bidrar till en extra stark sammanhållning som håller länge.

Robusta nät och digitaliserad drift

Trollhättan Energi investerar långsiktigt i robusta markbundna nät och noggrant dimensionerade nätstationer, eftersom vi vet att det alltid lönar sig i form av färre driftstörningar, längre hållbarhet och ett säkrare nät som svarar upp mot behoven i åtminstone 50 år. Digitaliseringen är en stor del av utvecklingen, där vi ser till att bygga in distansövervakning och optimering av nätet i alla moment. Det är också därför som våra drygt 25 000 elmätare ute hos kunderna redan är helt digitaliserade. Vi är stolta över att ha väldigt få avbrott, och dessutom en av landets lägsta elnätsavgifter.

Att jobba som distributionselektriker hos Trollhättan Energi innebär

 • Ett roligt och viktigt jobb
 • Varierande arbetsuppgifter
 • Gemensamt ansvar för ett lokalt elnät med 571 nätstationer, 208 mil ledning och drygt 25 000 anslutna kundanläggningar
 • Ansvar för att drygt 60 000 människor har el, dygnet runt
 • En stark sammanhållning där alla ställer upp för varandra
 • Många utvecklingsmöjligheter i ett stabilt kommunalt bolag
 • Jobb i en framtidsbransch, med en schysst lön
 • En arbetsplats där säkerheten alltid sätts främst
 • Återkommande beredskap
 • En hel del arbete utomhus
 • En trygg och engagerad arbetsgivare

Så blir du distributionselektriker hos Trollhättan Energi

Distributionselektriker är ett garanterat framtidsyrke. Och det finns flera vägar dit, bland annat via gymnasieprogrammet i Vänersborg och Yrkeshögskolan i Göteborg. Vi på Trollhättan Energi ser fram emot möjligheten att erbjuda dig både praktikplats och anställning.

Efterfrågan på distributionselektriker ökar

Behovet av el ökar och nya energikällor är en viktig del av omställningen till ett klimatsmart och hållbart samhälle. Det kommer att innebära ett fortsatt ökat behov av distributionselektriker som ser till att den lokal infrastrukturen utvecklas ytterligare.

”Brukar få jobb direkt efter utbildningen”

Jobbet passar dig som gillar att arbeta praktiskt, är teknikintresserad och vill ut i arbetslivet direkt efter gymnasiet.

– Vår erfarenhet är att de allra flesta som fullföljer utbildningen också erbjuds jobb på den arbetsplats de haft sin praktik, säger Andreas Nordberg, som ansvarar för utbildningen av distributionselektriker vid Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg.

En av tre gymnasieutbildningar

I Vänersborg finns en av endast tre skolor i hela Sverige som har en komplett gymnasieutbildning för blivande distributionselektriker, i nära samarbete med branschen.

– Totalt innehåller utbildningen 15 veckors praktik och där har vi ett nära samspel med bland annat Trollhättan Energi, säger Andreas.

Du får en bred kompetens

Birger Sjöberggymnasiet har 16 platser per år för elever i årskurs 2 och 3 med fokus på installation. Det första året på el- och energiprogrammet läser alla elever samma kurser, innan du kan välja distribution, automation eller installation.

– I årskurs 2 läser även eleverna inom distribution kursen installation, så du blir också behörig installationselektriker efter utbildningen. Men de allra flesta väljer ändå att jobba inom distribution efter utbildningen, säger Andreas.

”Ett jobb med mycket lagkänsla”

Andreas har själv jobbat som distributionselektriker i sju år.

– Det är ett väldigt roligt jobb med mycket lagkänsla. Just att vilja jobba tillsammans är en viktig egenskap, plus att du får vara flexibel eftersom yrket innehåller flera olika arbetsmoment, påpekar han.

Förutom det rent eltekniska arbetet, så innebär den moderna distributionselektrikerns vardag också en del digital dokumentation och administration.

– Yrket är på det sättet ännu bredare och omväxlande idag än det varit tidigare, påpekar Andreas Nordberg.

Utbildningsvägar till distributionselektriker

Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg

Har du redan jobbat några år eller kanske redan läst något annat på gymnasiet, så kan du utbilda dig till distributionselektriker på Yrkeshögskolan. I Göteborg erbjuds en heltidsutbildning på cirka 1 år som också gör dig färdig för jobbet. Läs mer om YH-utbildningen i Göteborg:

Yrkeshögskolan i Göteborg

Sök praktik hos oss på Trollhättan Energi

Praktik är en viktig del av din utbildning och vi på Trollhättan Energi gör alltid vårt bästa för att du ska få en bra praktikperiod hos oss. Eftersom de flesta inom yrket är killar, så ser vi jättegärna att fler tjejer satsar på jobbet som distributionselektriker.

Nyfiken? Prata med Fredrik eller Johanna

Ibland kan det vara skönt att prata med någon som verkligen vet vad jobbet innebär. Fredrik och Johanna arbetar som distributionselektriker hos Trollhättan Energi idag och de är redo att svara på dina frågor. Eftersom de ofta är ute på olika uppdrag kan de vara svåra att nå på telefon. Men lägg ett mejl till dem så svarar de så fort de kan: fredrik.borg@trollhattanenergi.se eller johanna.harling@trollhattanenergi.se

Tjej tittar in i kameran

Fotograf: Andreas Olsson, AO Foto

Är du en laddad typ? Det är Johanna, distributionselektriker

”Jag heter Johanna och mitt jobb går ut på att fixa så att elen funkar för alla Trollhättebor. I Trollhättan har vi ett modernt elnät och digitala elmätare men det finns mer att göra. Jag är stolt över att arbeta på ett företag som vill mer och som inte bara jobbar för att det ska bli bra här och nu utan också för kommande generationer. Elektrifieringen och ett stabilt elnät är en förutsättning för att vi ska klara våra hållbarhetsmål. Så visst är jag laddad för att bidra till den omställningen. Hur kan man inte vara det?”

Från jobb på gård till el- och energiprogrammet

Utbildning

El- och energiprogrammet och inriktning distribution på Birgersjöbergsgymnasiet i Vänersborg. Läste till extraämnen som svenska, matte och engelska för att få en högskoleförberedande utbildning. Jag läste även historia och samhällskunskap för ytterligare bredd.

Första jobbet

På matvarubutiken Hemköp i Mellerud när jag var ungefär 14 år där jag hjälpte till extra och plockade varor. Efter det började jag jobba som servitris på en restaurang i Mellerud. Jag hjälpte även till på en gård med grisar varannan helg och på lediga dagar och tider.

Så fick jag jobb hos Trollhättan Energi

Andra året på El- och energiprogrammet när jag valt inriktning ingick det fem veckor praktik. Då blev jag erbjuden en praktikplats på Trollhättan Energi som jag tog. När det var dags för nästa praktikperiod på tio veckor i årskurs tre kändes det självklart att fortsätta på Trollhättan Energi där jag kommit in bra i arbetsgruppen och fått lära mig massor. Direkt efter studenten blev jag erbjuden ett jobb och tackade självklart ja.

Jag säkrar upp, säkrar ner och kopplar in

Arbetskläder

Jag har alltid skyddskläder och skyddsskor på mig när jag är ute och jobbar. Kläderna har ett extra flamskydd.

Arbetsuppgifter

Eftersom jag fortfarande är ganska ny på Trollhättan Energi håller jag på att lära mig alla olika arbetsuppgifter och får testa på mycket. Jag säkrar ner och säkrar upp fastigheter, kopplar in byggström inför byggnationer, slutför byggström och flyttar elmätare, besiktigar och kontrollerar installationen av solceller (mikroproduktion) och gör ledningsutsättning. Jag ser fram emot att arbeta mer med stationsbyggnader, underhåll av elstationer och att få hjälpa till med beredskap. Arbetstiderna är 07-16 på vardagar och sju av oss har roterande beredskap. Då gäller det att vara alert och rycka ut när något händer och lösa uppgiften. Det är spännande. En stor fördel med arbetet är att vi är ute så mycket. En bra väderdag överväger ofta alla dåliga. Då är det underbart.

Lediga jobb

Här ser du alla lediga jobb på Trollhättan Energi just nu. Även när vi inte har några lediga jobb ute kan du alltid skicka in en spontanansökan  Vi sparar dina uppgifter i sex månader och hör av oss till dig om det dyker upp en tjänst som matchar din profil.

Senast granskad: 2022-05-31