Tjej står i trappa och håller upp telefon och en beachflagga och tittar in i kameran.

”Trash Talk” – ett nytt sätt att ta snacket om sopor

En tredjedel av allt som slängs i restavfallet består av förpackningar som kan återvinnas, om det bara sorteras rätt. Det är en av utmaningarna när Trollhättan Energi nu tar initiativ till ”Trash Talk”, fyllt av vardagssnack om sopor. Bland annat i en helt ny podd.

Trollhättan Energi strävar alltid efter att ligga långt framme i sin kommunikation kring energi, värme, vatten, avlopp, fiber och återvinning. Att ibland vända på begrepp och hitta nya infallsvinklar är en viktig faktor för att nå ut. ”Trash Talk” är det senaste initiativet, som kommer att märkas bland Trollhätteborna med start i början av 2024.

– Att sprida kunskap, inspirera och engagera är nyckeln till framgång och då är en positiv och dialog helt avgörande. En massa pekpinnar funkar sällan lika bra, säger Sofi Kristiansson, kommunikatör hos Trollhättan Energi.

Återvinning engagerar många

Bolaget vill ta ett stort ansvar för utvecklingen av en hållbar stad och vara den goda kraften för generationer.
– Om vi kan få ännu fler att hjälpas åt så får vi inte bara en bättre miljö, det kostar i slutänden dessutom mindre för alla kommuninvånare, säger Sofi.

Att sopor och återvinning engagerar råder det inget som helst tvivel om. Alla har vi en del i ett fungerande kretslopp och Trollhättan Energi får också tips och synpunkter i dialogen med Trollhätteborna just när det gäller avfallshanteringen.

Den egna insatsen gör stor skillnad

– ”Trash talk” handlar mycket om att jobba med attityder och vanor och få fler att inse att den egna lilla insatsen faktiskt gör väldigt stor skillnad. Vi vill att ännu fler ska vilja ta det egna ansvaret och inte lämna över det till andra, säger Sofi.

Fortfarande dyker devisen ”allt brinner vid rätt temperatur” upp i olika sammanhang, från dem som väljer att inte bry sig fullt ut.

– Den inställningen är rätt förlegad och ansvarslös, inte minst mot kommande generationer. Därför är det viktigt att vi fortsätter ta snacket om sopor och återvinning.

Läs mer om konceptet Trash Talk

En lokal podd om sopor

”Trash Talk” kommer att dyka upp i vardagen via Trollhättan Energis sociala kanaler, men också i andra sammanhang. I planerna finns bland annat en ny podd.

– Om det finns spännande och underhållande saker att prata om i en podd om sopor? Definitivt! Det blir en mix av väldigt vardagsnära frågor om återvinning, samtidigt som vi berättar om större hållbarhetssatsningar både lokalt och globalt, säger Sofi Kristiansson.

Initiativet ”Trash Talk” sammanfaller med att kommunerna den 1 januari 2024 tar över ansvaret från Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) för de utplacerade återvinningsstationerna. Med start 2025 ska det sedan införas fastighetsnära insamling, eller Hemsortering som Trollhättan Energi kallar det, med nya avfallskärl som har flera fack i varje. Det gör att hushållen även kan sortera papp, plast, glas och metall på hemmaplan och sedan få det hämtat av Trollhättan Energi, precis som med mat- och restavfall idag. Samtidigt planeras byggandet av en ny och effektivare återvinningscentral i Trollhättan med större fokus på förebyggande av avfall och återbruk samt med möjlighet att ta emot företagare.

Projektsida: Trollhättan Energi bygger en ny återvinningscentral

Minskade kostnader med mer sortering

– Det är mycket nytt på gång att prata om och resurserna vi satsar på en ökad vardagsdialog räknar vi med att spara in flera gånger om, just genom att fler hushåll och företag blir bättre på att återvinna. Att hantera och deponera en massa osorterat avfall kostar väldigt mycket pengar, helt i onödan, säger Sofi Kristiansson.

Fakta: Trash Talk – sluta snacka skit, snacka om sopor i stället

Begreppet Trash talk kommer från idrotten, där det är ett uttryck för att snacka skit om sina motståndare. Det vill vi såklart inte. Däremot vill vi väcka uppmärksamhet och väljer att leka med ordets betydelse och fylla det med uppmuntran och inspiration till en mer hållbar livsstil. Vi använder det helt enkelt för att lyfta fram fördelarna med att återvinna. Om fler Trollhättebor ser soporna som en resurs, så är det också enklare att vinna hållbarhetsmatchen.

Trash-Talk-filmer

Tjej tittar förvånat in i kameran.

Trash Talk – förrådet
Visst är det lätt att samla på sig lite för många prylar - vi vet. Vi kan nog alla bli bättre på att tänka efter om vi verkligen behöver den där discokulan, om vi kan köpa skridskorna begagnade eller om vi kan låna böckerna på biblioteket i stället för att köpa. För den bästa återvinningen är ju den som aldrig behöver ske. När det väl är dags för en rensning är det viktigt att sortera rätt och lämna det som går till återbruk. Ta snacket med din partner när det blivit en pryl för mycket.

Kille visslar och tittar in i kameran.

Trash Talk – julgranen
Visst kan du lägga julgranen i ditt restavfallskärl men då vill vi gääääärna ha den i bitar så att vi kan hantera den enklare. Ta snacket med dina grannar om hur du sågar ner din julgran i bitar.

Man småler och tittar in i kameran.

Trash Talk – prank
Steg för steg vill vi göra det enklare att sortera rätt för att så mycket som möjligt ska gå att återvinna. 2025 inför vi Hemsortering men redan nu är vi glada för att du gör det du kan för att sortera rätt – även om det inte uppskattas av alla 😉 Tack Anders! Ta snacket med din sambo om hur det ska se ut under diskbänken.

Tjej filmar selfie när hon går in i soprum.

Trash Talk – klockan
Dina sopor är inget skräp 😉 Med rätt sortering kan vi ta hand om resurserna och återvinna mer. Ta snacket med dina grannar om hur man sorterar rätt.

Selfie på kille i köket som filmar sig upp-och-ner.

Trash Talk – pappan
Igenkänningsfaktor hög eller? 😉 Även om den bästa återvinningen är den som aldrig behöver ske vet vi också att vardagen ibland ser ut precis så här. Tomma förpackningar ska sorteras ut på återvinningsstationen för att sedan kunna återvinnas om och om igen. Ta snacket med dina barn om hur man sorterar rätt (och städar efter sig).

Trash-Talk-bilder

Kampanjbild: Tre personer fikar och skrattar.

Vill du veta mer om ”Trash Talk”, kontakta Sofi Kristiansson, kommunikatör Trollhättan Energi, tel: 020-89 90 00.

Nyheten publicerad: 2024-01-15

Senaste nyheterna

2024-03-01

Trollhättan Energi vässar den digitala kundupplevelsen – med en ny app

Trollhättan Energi tar nu nästa steg mot en mer digitaliserad och hållbar framtid genom ett nytt samarbete med appleverantören Bright Energy via EG. Till hösten lanseras en ny app som ger Trollhätteborna en större insikt i deras energianvändning och klimatpåverkan på ett enkelt och tillgängligt sätt.

2024-02-20

Premiär för podden Trash Talk: Hör Ulrik, Johanna & Brodden snacka sopor

Det snackas sopor och återvinning i Trollhättan som aldrig förr. Initiativet Trash Talk har verkligen fått ett härligt gensvar från er Trollhättebor och nu tar vi nästa steg för att fylla på med ännu mer hållbart snack. Tisdagen den 20 februari är det premiär för podden Trash Talk där du får tips, inspiration och massor av pepp från Ulrik, Johanna & Brodden - med gäster. Premiärgäst är kommunikatören Sofi Kristiansson som berättar mer om initiativet Trash Talk.

Man på scen pekar

2024-02-16

Trollhättan Energi anordnar ”Trash Talk live” – ett öppet hus om Hemsortering för dig som äger ett flerfamiljshus

Under kommande år kommer Trollhättan Energi göra en rad insatser för att underlätta och öka återvinningen i Trollhättan (till exempel Hemsortering, ny återvinningscentral, mobil återvinningscentral med mera). Med konceptet Trash Talk vill Trollhättan Energi inspirera och engagera alla Trollhättebor till att ta snacket med varandra om återvinning och till en mer hållbar livsstil.

Hög med metallförpackningar

2024-02-14

Trolig orsak till brand i sopbil: trycksatt metallförpackning

Under onsdag morgon när renhållningsarbetare Anton skulle tömma en container med metallförpackningar på återvinningsstationen vid Kungsporten i Trollhättan fattade lasset eld. Trolig orsak: trycksatt behållare som till exempel hårsspray.

2024-01-23

Få en inblick i våra distributionselektrikers vardag

Den 23 januari firas Elens dag som är till för att uppmärksamma elens nytta i samhället.

Tjej står i trappa och håller upp telefon och en beachflagga och tittar in i kameran.

2024-01-15

”Trash Talk” – ett nytt sätt att ta snacket om sopor

En tredjedel av allt som slängs i restavfallet består av förpackningar som kan återvinnas, om det bara sorteras rätt. Det är en av utmaningarna när Trollhättan Energi nu tar initiativ till ”Trash Talk”, fyllt av vardagssnack om sopor. Bland annat i en helt ny podd.

En man står lutad mot en stor motor.

2024-01-10

Avloppsslam blir till el och värme

Genom att omvandla avloppsslam till el och värme tar Trollhättan Energi ytterligare ett steg mot ett cirkulärt samhälle.

Blå pratbubbla med ett

2024-01-06

Strömavbrott orsakat av kortslutning hos bussdepån

Vid 22-tiden igår kväll blev ungefär 650 hushåll i centrala Trollhättan strömlösa då ett elfel uppstod vid bussdepån i Trollhättan. Efter ungefär 3-4 timmar hade samtliga strömmen tillbaka. Men inte bussdepån.

Två killar håller en skylt framför en sopbil. Står vid en återvinningsstation.

2024-01-02

Trollhättan Energi tar över ansvaret för återvinningsstationerna

I Trollhättan finns 25 stycken återvinningsstationer där du som privatperson återvinner förpackningar av plast, papper, glas och metall. Där kan du också lämna tidningar och batterier. Från och med 1 januari 2024 är det Trollhättan Energi som tar över ansvaret för stationerna vilket framför allt innebär drift (tömning och städning) och kundservice.

Uppgrävt dike för att leda bort avloppsvatten.

2023-12-20

Snabbt väderomslag trolig orsak till avloppsläcka i Sjuntorp

- Äldre vatten- och avloppsledningar är känsliga för yttre påverkan i markmiljö och att ett ledningsbrott uppstår under vinterhalvårets kallaste månader är därför relativt vanligt, tyvärr. Men Trollhättan Energi har såväl handlingsplaner som personal i beredskap för att akut kunna reparera ledningar som spricker, säger Stefan Bohman, rörnätschef på Trollhättan Energi.

2023-12-18

Ändrad sophämtning under jul och nyår (vecka 52 och 1)

Du som har tömning under vecka 52 och vecka 1 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

Mia Biselius, elhandelsansvarig

2023-11-20

Elhandel: Trollhättan Energis kunder återigen bland Sveriges mest nöjda

Under måndagsmorgon släppte SKI, Sveriges kvalitetsindex, sin senaste mätning som visar att Trollhättan Energi rankas högt bland sina elhandelskunder, både privat och företag: plats tre på företagssidan, respektive plats fyra bland privatkunderna.