Tjej står i trappa och håller upp telefon och en beachflagga och tittar in i kameran.

”Trash Talk” – ett nytt sätt att ta snacket om sopor

En tredjedel av allt som slängs i restavfallet består av förpackningar som kan återvinnas, om det bara sorteras rätt. Det är en av utmaningarna när Trollhättan Energi nu tar initiativ till ”Trash Talk”, fyllt av vardagssnack om sopor. Bland annat i en helt ny podd.

Trollhättan Energi strävar alltid efter att ligga långt framme i sin kommunikation kring energi, värme, vatten, avlopp, fiber och återvinning. Att ibland vända på begrepp och hitta nya infallsvinklar är en viktig faktor för att nå ut. ”Trash Talk” är det senaste initiativet, som kommer att märkas bland Trollhätteborna med start i början av 2024.

– Att sprida kunskap, inspirera och engagera är nyckeln till framgång och då är en positiv och dialog helt avgörande. En massa pekpinnar funkar sällan lika bra, säger Sofi Kristiansson, kommunikatör hos Trollhättan Energi.

Återvinning engagerar många

Bolaget vill ta ett stort ansvar för utvecklingen av en hållbar stad och vara den goda kraften för generationer.
– Om vi kan få ännu fler att hjälpas åt så får vi inte bara en bättre miljö, det kostar i slutänden dessutom mindre för alla kommuninvånare, säger Sofi.

Att sopor och återvinning engagerar råder det inget som helst tvivel om. Alla har vi en del i ett fungerande kretslopp och Trollhättan Energi får också tips och synpunkter i dialogen med Trollhätteborna just när det gäller avfallshanteringen.

Den egna insatsen gör stor skillnad

– ”Trash talk” handlar mycket om att jobba med attityder och vanor och få fler att inse att den egna lilla insatsen faktiskt gör väldigt stor skillnad. Vi vill att ännu fler ska vilja ta det egna ansvaret och inte lämna över det till andra, säger Sofi.

Fortfarande dyker devisen ”allt brinner vid rätt temperatur” upp i olika sammanhang, från dem som väljer att inte bry sig fullt ut.

– Den inställningen är rätt förlegad och ansvarslös, inte minst mot kommande generationer. Därför är det viktigt att vi fortsätter ta snacket om sopor och återvinning.

Läs mer om konceptet Trash Talk

En lokal podd om sopor

”Trash Talk” kommer att dyka upp i vardagen via Trollhättan Energis sociala kanaler, men också i andra sammanhang. I planerna finns bland annat en ny podd.

– Om det finns spännande och underhållande saker att prata om i en podd om sopor? Definitivt! Det blir en mix av väldigt vardagsnära frågor om återvinning, samtidigt som vi berättar om större hållbarhetssatsningar både lokalt och globalt, säger Sofi Kristiansson.

Initiativet ”Trash Talk” sammanfaller med att kommunerna den 1 januari 2024 tar över ansvaret från Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) för de utplacerade återvinningsstationerna. Med start 2025 ska det sedan införas fastighetsnära insamling, eller Hemsortering som Trollhättan Energi kallar det, med nya avfallskärl som har flera fack i varje. Det gör att hushållen även kan sortera papp, plast, glas och metall på hemmaplan och sedan få det hämtat av Trollhättan Energi, precis som med mat- och restavfall idag. Samtidigt planeras byggandet av en ny och effektivare återvinningscentral i Trollhättan med större fokus på förebyggande av avfall och återbruk samt med möjlighet att ta emot företagare.

Projektsida: Trollhättan Energi bygger en ny återvinningscentral

Minskade kostnader med mer sortering

– Det är mycket nytt på gång att prata om och resurserna vi satsar på en ökad vardagsdialog räknar vi med att spara in flera gånger om, just genom att fler hushåll och företag blir bättre på att återvinna. Att hantera och deponera en massa osorterat avfall kostar väldigt mycket pengar, helt i onödan, säger Sofi Kristiansson.

Fakta: Trash Talk – sluta snacka skit, snacka om sopor i stället

Begreppet Trash talk kommer från idrotten, där det är ett uttryck för att snacka skit om sina motståndare. Det vill vi såklart inte. Däremot vill vi väcka uppmärksamhet och väljer att leka med ordets betydelse och fylla det med uppmuntran och inspiration till en mer hållbar livsstil. Vi använder det helt enkelt för att lyfta fram fördelarna med att återvinna. Om fler Trollhättebor ser soporna som en resurs, så är det också enklare att vinna hållbarhetsmatchen.

Trash-Talk-filmer

Tjej tittar förvånat in i kameran.

Trash Talk – förrådet
Visst är det lätt att samla på sig lite för många prylar - vi vet. Vi kan nog alla bli bättre på att tänka efter om vi verkligen behöver den där discokulan, om vi kan köpa skridskorna begagnade eller om vi kan låna böckerna på biblioteket i stället för att köpa. För den bästa återvinningen är ju den som aldrig behöver ske. När det väl är dags för en rensning är det viktigt att sortera rätt och lämna det som går till återbruk. Ta snacket med din partner när det blivit en pryl för mycket.

Kille visslar och tittar in i kameran.

Trash Talk – julgranen
Visst kan du lägga julgranen i ditt restavfallskärl men då vill vi gääääärna ha den i bitar så att vi kan hantera den enklare. Ta snacket med dina grannar om hur du sågar ner din julgran i bitar.

Man småler och tittar in i kameran.

Trash Talk – prank
Steg för steg vill vi göra det enklare att sortera rätt för att så mycket som möjligt ska gå att återvinna. 2025 inför vi Hemsortering men redan nu är vi glada för att du gör det du kan för att sortera rätt – även om det inte uppskattas av alla 😉 Tack Anders! Ta snacket med din sambo om hur det ska se ut under diskbänken.

Tjej filmar selfie när hon går in i soprum.

Trash Talk – klockan
Dina sopor är inget skräp 😉 Med rätt sortering kan vi ta hand om resurserna och återvinna mer. Ta snacket med dina grannar om hur man sorterar rätt.

Selfie på kille i köket som filmar sig upp-och-ner.

Trash Talk – pappan
Igenkänningsfaktor hög eller? 😉 Även om den bästa återvinningen är den som aldrig behöver ske vet vi också att vardagen ibland ser ut precis så här. Tomma förpackningar ska sorteras ut på återvinningsstationen för att sedan kunna återvinnas om och om igen. Ta snacket med dina barn om hur man sorterar rätt (och städar efter sig).

Trash-Talk-bilder

Kampanjbild: Tre personer fikar och skrattar.

Vill du veta mer om ”Trash Talk”, kontakta Sofi Kristiansson, kommunikatör Trollhättan Energi, tel: 020-89 90 00.

Nyheten publicerad: 2024-01-15

Senaste nyheterna

2024-06-24

​​Trollhättan Energi är stolta sponsorer till Pride​

Trollhättan Energi är stolta glittersponsorer till Trollhättan Pride 2024, vilket är en del av vårt samhällsengagemang och vårt långsiktiga hållbarhetsarbete för mångfald, inkludering och jämlikhet.

2024-06-20

Klartecken för byggstart av nytt vattenverk

I veckan gav styrelsen för Trollhättan Energi klartecken för byggstart av ett nytt vattenverk. Under hösten ska Trollhättans kommunfullmäktige yttra sig om beslutet avseende byggstart innan spaden kan sättas i marken och byggnationen av nytt vattenverk kan påbörjas.

2024-06-19

Trollhättan Energi avvecklar sin försäljning av fordonsgas

Tankstationen vid Trestad center stängs ned kring midsommar, tankstationen vid Tingvalla under 2028. Trollhättan Energis styrelse fattade beslutet under gårdagen.

2024-06-18

Nytt poddavsnitt: Trash Talk om second hand, fräscha avfallskärl och Barnen i Bullerbyn

I det fjärde avsnittet av Trollhättan Energis uppmärksammade Trash Talk-podd gästas Ulrik, Johanna och Brodden av universitetslektor Lisa Bomble som både forskar och undervisar kring hållbar utveckling vid Högskolan Väst. Hon förklarar bland annat skillnaden mellan att leva linjärt och cirkulärt.

2024-06-14

Så gör du om du drabbats av översvämning

Under onsdagseftermiddagen drabbades delar av Trollhättan av skyfall och snö. Personal från Trollhättan Energi har besökt många fastighetsägare för att undersöka skadorna.

Sopbil i solsken.

2024-06-10

Ändrad sophämtning midsommarveckan (vecka 25)

Du som har tömning under vecka 25 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-06-05

Från klassrum till sjö: Oliver och Hugo har undersökt övergödning med stöd av Trollhättan Energi

Oliver Pettersson (till höger) och Hugo Johansson (i mitten) studerar sista året på Nils Ericsonsgymnasiet och har i sitt gymnasiearbete undersökt hur gödningsmedel från jordbruk påverkar vattenkvaliteten i sjöar. Med stöd av Erik Sjöberg (till vänster), laboratoriechef hos Trollhättan Energi, har de analyserat vattenprover från Vänern, Hullsjön, Östra Hästefjorden och Dättern i laboratoriet på Arvidstorp.

Sopbil i solsken.

2024-05-27

Ändrad sophämtning vecka 23 (Sveriges Nationaldag)

Du som har tömning under vecka 23 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

Sten Krist4ensson, marknadschef, Förrådsg 2 2024

2024-05-24

Företagskunder ger Trollhättan Energi höga betyg

I vårens kundundersökning ger både privat- och företagskunder Trollhättan Energi höga betyg. Nöjd-kund-index (NKI) har ökat mest på företagssidan och det totala NKI:et fortsätter vara högre än branschsnittet totalt sett.

2024-05-21

Lokala stjärnkockar gästar Trash Talk-podden: ”Att minska matsvinnet är en viktig fråga för oss”

Två lokala stjärnkockar gästar det tredje avsnittet av den uppmärksammade Trash Talk-podden, som nu släpps lagom till helgens evenemang Smaka på Trollhättan på Drottningtorget 24-25 maj. I podden berättar Rickard Halleröd från anrika Alberts och Per Olofsson från Nova bland annat hur de gör för att minimera matsvinnet. – Det föder kreativitet och leder bland annat till nya spännande rätter, säger Rickard.

2024-05-20

Trollhättan Energi med Trash Talk på Hela Kronan Gungar

I lördags fylldes Kronogården med liv och rörelse när Hela Kronan Gungar gick av stapeln. Dans, sång, uppträdanden och mat lockade runt 5000 besökare, vilket innebar publikrekord för evenemanget.

Vd Trollhättan Energi Pia Bruhl Hjort

2024-04-30

Trollhättan Energi gjorde ett positiv resultat för 2023

Nu är bokslutet klart för 2023 och Trollhättan Energi gjorde ett resultat på 61 miljoner.