Vår 10 000:e elkund:”Det känns bra att handla lokalt”

På knappt sex år har vi på Trollhättan Energi gått från noll till över 10 000 elkunder. – Trollhätteborna uppskattar förnybar el och lokal service, konstaterar elhandelsansvariga Lotta Flodman. Hon får medhåll av jubileumsfamiljen, som nu hittat hem även med sin el. – Det känns bra att handla lokalt, säger Svante Stommendal, villaägare på Egnahem. […]

På knappt sex år har vi på Trollhättan Energi gått från noll till över 10 000 elkunder.
– Trollhätteborna uppskattar förnybar el och lokal service, konstaterar elhandelsansvariga Lotta Flodman.
Hon får medhåll av jubileumsfamiljen, som nu hittat hem även med sin el.
– Det känns bra att handla lokalt, säger Svante Stommendal, villaägare på Egnahem.

Se hur det gick till när vi firade familjen Stommendal

Genom trygga leveranser av förnybar el till ett konkurrenskraftigt pris har Trollhättan Energi, i öppen konkurrens med alla andra elhandelsbolag, i dagsläget omkring 40 % av kunderna i kommunen med omnejd. Det är raskt marscherat sedan starten av elhandeln 2013.
– Det är fantastiskt bra, men rent krasst finns det ingen anledning för någon Trollhättebo att inte köpa sin el lokalt. Förutom att våra kunder alltid får helt förnybar el, så ligger vi bra rent prismässigt, säger Lotta Flodman.

Bra pris även på hemmaplan
Familjen Stommendal har tidigare köpt sin el från en annan elleverantör, men har nu ”flyttat hem” även sina elinköp.
– Prismässigt var det fullt konkurrenskraftigt med vår tidigare leverantör, men framför allt känns det bra att ha ett lokalt bolag som finns här i stan och investerar sitt överskott här. Dessutom tycker jag att Trollhättan Energi verkar vara ett trevligt företag med bra människor, konstaterar Maria Stommendal, som till vardags jobbar på en redovisningsbyrå.

”På ett sätt betalar man till sig själv”
Målaren och maken Svante håller med:
– På något sätt blir det ju som att man betalar till sig själv när man handlar av kommunens energibolag. Indirekt är det ju vi som kommuninvånare som äger det. Dessutom är det smidigt att vi nu får avgiften för elnätet och själva användningen på en och samma faktura, istället för att få en separat faktura på förbrukningen från en annan leverantör, konstaterar Svante.

Fjärrvärmen sparar el
Han och Maria bor med barnen Ludvig, 18, och Lovisa, 15, i ett mysigt och ombonat hus på Egnahem. Katten Mössan och hunden Lotus bidrar också till hemkänslan. Elanvändningen stannar på runt 6 000 kilowattimmar per år, eftersom varmvattnet och huset värms upp av klimatsmart fjärrvärme från Trollhättan Energis fliseldning.
– Vi slängde ut den gamla oljepannan när vi köpte huset för 17 år sedan. Att installera bergvärme kostar drygt fyra gånger så mycket som att ansluta sig till fjärrvärmenätet. Så nu när vi även har elen från Trollhättan Energi är vi helkunder, konstaterar Svante nöjt.

Tårta, biobiljetter och blommor
Lotta Flodman och elrådgivare Daniel Persson uppvaktade familjen Stommendal med både tårta, blommor och biobiljetter eftersom de hade turen att bli kund nummer 10 000.
– Det är alltid roligt att träffa kunder och höra hur de tycker och tänker kring sin elanvändning och hur det upplever oss som leverantör, säger Daniel Persson.

Han konstaterar att en del tror att det alltid är billigare att köpa elen av någon av landets större leverantörer. I regel är det oftast precis tvärtom.
– Många elbolag pratar bara om själva kilowattpriset och uppfinningsrikedomen kring prismodellerna är stora. Men när man ser till hela prisbilden och räknar in fasta elhandelsavgifter och olika tilläggsavgifterna så lönar det sig oftast att ha Trollhättan Energi, även för plånboken, påpekar Daniel.

Lokalproducerad el
Omkring 15 procent av elen som Trollhättan Energi säljer kommer från fliseldning vid Lextorps värmeverk och vattenkraftverken i Sjuntorp och Kalltorp. Resten är sol-, vind- och vattenbaserad el som köps in.
– Alla elbolag köper sin el på Nordiska elbörsen. Men till skillnad från många andra bolag köper vi till så kallade ursprungsgarantier. Det garanterar att den mängd el som våra kunder behöver kommer från förnybara energikällor. På det sättet bidrar vi tillsammans aktivt till omställningen mot en mer hållbar vardag. Och det ingår alltid i vårt elpris, utan några dolda extratillägg på elpriset, poängterar Lotta Flodman.

Elfakta
Trollhättan Energi har sålt el sedan 2013. Sedan tidigare har vi också ansvaret för själva elnätet i Trollhättan med omnejd. Vi investerar helt tiden i ett bättre och säkrare elnät och avbrottskostnaderna har sjunkit dramatiskt. De 10 000 kunderna som köper själva elen av oss får förstås nätavgift och elkostnad samlad på en och samma faktura, tillsammans med kostnaderna för alla våra tjänster inom vatten, avlopp, fiber och renhållning.

 

Nyheten publicerad: 2019-03-12

Senaste nyheterna

Blå pratbubbla med ett

2024-07-18

Utsättning av el och fiber pågår i Trollhättan

Just nu får vi samtal från kunder som frågar om personer som gör så kallad utsättning på deras tomt. Alltså markerar var el, fiber och telefonkablar går.

Man med varseljacka, hjälm och jeans som lutar sig mot ett stort rör i ett bergrum. Ler och tittar in i kameran.

2024-07-10

Avloppsreningsverket växer: Följ med ner i berget och se bassängerna för den utbyggda biologiska reningen

Trollhättan Energis omfattande infrastrukturprojekt med utbyggd biologisk rening nere i Arvidstorps avloppsreningsverk, går stabilt framåt. Betongarbetena pågår nu för fullt och närmare 95 procent av det planerade arbetet med bassängväggar, bassängbottnar och manöverplan har kommit på plats.

2024-07-04

”Vi hanterar inkommande ärenden så fort vi kan”

Sedan skyfallen i Skoftebyn, Sylte, Torsered och centrala delar av stan för några veckor sedan har hittills över 120 hushåll varit i kontakt med Trollhättan Energi. Det kom mycket regn och dessutom hagel på kort tid, vilket orsakade översvämningar i fastigheter och på gator.

2024-06-24

​​Trollhättan Energi är stolta sponsorer till Pride​

Trollhättan Energi är stolta glittersponsorer till Trollhättan Pride 2024, vilket är en del av vårt samhällsengagemang och vårt långsiktiga hållbarhetsarbete för mångfald, inkludering och jämlikhet.

2024-06-20

Klartecken för byggstart av nytt vattenverk

I veckan gav styrelsen för Trollhättan Energi klartecken för byggstart av ett nytt vattenverk. Under hösten ska Trollhättans kommunfullmäktige yttra sig om beslutet avseende byggstart innan spaden kan sättas i marken och byggnationen av nytt vattenverk kan påbörjas.

2024-06-19

Trollhättan Energi avvecklar sin försäljning av fordonsgas

Tankstationen vid Trestad center stängs ned kring midsommar, tankstationen vid Tingvalla under 2028. Trollhättan Energis styrelse fattade beslutet under gårdagen.

2024-06-18

Nytt poddavsnitt: Trash Talk om second hand, fräscha avfallskärl och Barnen i Bullerbyn

I det fjärde avsnittet av Trollhättan Energis uppmärksammade Trash Talk-podd gästas Ulrik, Johanna och Brodden av universitetslektor Lisa Bomble som både forskar och undervisar kring hållbar utveckling vid Högskolan Väst. Hon förklarar bland annat skillnaden mellan att leva linjärt och cirkulärt.

2024-06-14

Så gör du om du drabbats av översvämning

Under onsdagseftermiddagen drabbades delar av Trollhättan av skyfall och snö. Personal från Trollhättan Energi har besökt många fastighetsägare för att undersöka skadorna.

Sopbil i solsken.

2024-06-10

Ändrad sophämtning midsommarveckan (vecka 25)

Du som har tömning under vecka 25 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-06-05

Från klassrum till sjö: Oliver och Hugo har undersökt övergödning med stöd av Trollhättan Energi

Oliver Pettersson (till höger) och Hugo Johansson (i mitten) studerar sista året på Nils Ericsonsgymnasiet och har i sitt gymnasiearbete undersökt hur gödningsmedel från jordbruk påverkar vattenkvaliteten i sjöar. Med stöd av Erik Sjöberg (till vänster), laboratoriechef hos Trollhättan Energi, har de analyserat vattenprover från Vänern, Hullsjön, Östra Hästefjorden och Dättern i laboratoriet på Arvidstorp.

Sopbil i solsken.

2024-05-27

Ändrad sophämtning vecka 23 (Sveriges Nationaldag)

Du som har tömning under vecka 23 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

Sten Krist4ensson, marknadschef, Förrådsg 2 2024

2024-05-24

Företagskunder ger Trollhättan Energi höga betyg

I vårens kundundersökning ger både privat- och företagskunder Trollhättan Energi höga betyg. Nöjd-kund-index (NKI) har ökat mest på företagssidan och det totala NKI:et fortsätter vara högre än branschsnittet totalt sett.