Två killar sitter vid ett högt bord i kontorsmiljö och tittar leende in i kameran

Trollhättan Energi rekryterar och storsatsar på framtidens elförsörjning

Energiomställningen är central för att nå ett fossilfritt Sverige och ett fossilfritt Trollhättan. En omställning som påverkar oss alla på olika sätt. Nu anpassar Trollhättan Energi sin organisation och bygger bland annat en helt ny nätutvecklingsavdelning för att kunna möta efterfrågan på förnybar el och elektrifieringen av Trollhättan.

– Vi märker definitivt av den ökade efterfrågan på förnybara energikällor vilket gör att vi också behöver anpassa hur vi jobbar. Därför känns det extra bra att kunna möta upp det med en ny organisation där vi kan ta vara på befintlig kompetens och välkomna ny, säger Robin Ruth just nu elnätschef och blivande nätutvecklingschef på Trollhättan Energi.

Två killar sitter vid ett bord och tittar in i kameran.

Trollhättan Energi rekryterar och storsatsar på framtidens elförsörjning
Det händer mycket i elbranschen och hos oss på Trollhättan Energi just nu. Energiomställningen påverkar inte minst elnätet och vi behöver anpassa oss efter nya förutsättningar. Därför storsatsar vi nu på framtidens elförsörjning och söker flera nya kollegor.

Elektrifieringen av framför allt industrier och fordon gör att Trollhättan Energi får betydligt större effektflöden i elnätet. Detta i kombination med att en stor del av att produktionen sker ute hos Trollhätteborna förändrar flödena i nätet och gör att det varierar mer.

Tanken är att den nya nätutvecklingsavdelningen som består av en elingenjör, en projekteringsingenjör, två anslutningstekniker, en nätstrateg och en mätvärdesanalytiker ska jobba långsiktigt och på ett mer strategiskt plan.

– Vi behöver säkerställa att elnätet används på ett smart sätt över tid. När vår driftavdelning jobbar mer ”här och nu” får vi utrymme att tänka framåt, menar Robin.

Om drygt 20 år förväntas Sverige använda dubbelt så mycket el som idag. Och lösningen för att få elnätet att fungera och räcka till är inte helt enkel. Det handlar om att kunna producera tillräckligt med el när den behövs och att se till att den når de som behöver den. Det behöver också vara balans mellan konsumtion och produktion, dygnet runt och året runt för att systemet inte ska gå sönder.

– Det krävs ett samspel mellan oss som elnätsbolag, våra kunder och alla producenter, säger Robin.

Förutom en ny nätutvecklingsavdelning blir det också ett tydligare fokus på drift och mätning. Faruk Aydin, driftingenjör på Trollhättan Energi, ser positivt på förändringen:

– Nu får vi ett tydligare fokus på alla delar i vår verksamhet och dessutom med fler personer på plats. Det hoppas jag ska skapa bra förutsättningar för att klara dagens och framtidens utmaningar.

Just nu söker vi:

Fakta Trollhättan Energi elnät

  • Investeringar kommande tre år: 142 miljoner kronor
  • Antal på verksamhetsområde Elnät och fiber: ca 45 personer
  • Antal nätkunder: ca 25 000
  • Överförd energi: 385 GWh
  • Max effekt: 86 MW
  • Antal nätstationer: ca 500
  • Antal digitala elmätare: ca 25 000

Kontakt

Per Hansson, Enhetschef Elnät och fiber, per.hansson@trollhattanenergi.se eller 0520-49 75 51
Robin Ruth, Elnätschef, robin.ruth@trollhattanenergi.se eller 0520-49 75 02
Lil Krus, HR-generalist, lil.larsdotter-krus@trollhattanenergi.se eller 0520-49 75 88

Nyheten publicerad: 2022-09-29

Senaste nyheterna

2024-05-20

Trollhättan Energi med Trash Talk på Hela Kronan Gungar

I lördags fylldes Kronogården med liv och rörelse när Hela Kronan Gungar gick av stapeln. Dans, sång, uppträdanden och mat lockade runt 5000 besökare, vilket innebar publikrekord för evenemanget.

Vd Trollhättan Energi Pia Bruhl Hjort

2024-04-30

Trollhättan Energi gjorde ett positiv resultat för 2023

Nu är bokslutet klart för 2023 och Trollhättan Energi gjorde ett resultat på 61 miljoner.

Mia Biselius, elhandelsansvarig

2024-04-30

Schysst el från ditt lokala energibolag – med 100 % fossilfri el

Som elkund hos Trollhättan Energi får du inte bara schysst el från ditt lokala energibolag, du ser dessutom till att energin stannar i Trollhättan, eftersom Trollhättan Energi återinvesterar allt överskott från elförsäljningen på hemmaplan. Från och med den 1 maj erbjuder Trollhättan Energi 100 % fossilfri el till privatkunder och småföretag i Trollhättan.

Solen går upp över Trollhättan stad

2024-04-25

”Nu behöver vi göra omprioriteringar i våra projekt”

Under våren pågår arbetet med hur Trollhättan Energi ska prioritera sina investeringsprojekt. Den nya återvinningscentralen som ska byggas på Hedeäng är ett av de berörda projekten och ny tidplan är ännu inte fastställd. Solcellsparken som planeras ligga på tomten intill återvinningscentralen ses över.

Sopbil i solsken.

2024-04-22

Ändrad sophämtning vecka 18 och 19

Du som har tömning under vecka 18 och 19 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-03-26

Appen och Mina Sidor uppdateras med säkrare inloggning

Nu får du som kund hos Trollhättan Energi ännu säkrare inloggning med BankID Säker start. Med uppdateringen förbättras säkerheten och telefonbedrägerier försvåras. Det betyder att du inte längre blir uppmanad att lämna personnummer. På så sätt verifieras det att det är samma person som använder tjänsten hos oss som identifierar sig med BankID. 

Johanna Eriksson, Alexander Forsström, Anders Brodd och Ulrik Engdahl i Trash Talk-podden.

2024-03-19

Succé för podden Trash Talk: Möt sopgubben Alex i nya avsnittet

Premiäravsnittet av Trollhättan Energis nya podd Trash Talk har fått ett väldigt positivt mottagande. - Och även jag har redan lärt mig nya saker, säger sopgubben Alexander Forsström, som gästar det andra avsnittet som nu ligger ute.

Sopbil i solsken.

2024-03-18

Ändrad sophämtning under påsken (vecka 13 och 14)

Du som har tömning under vecka 13 och vecka 14 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

En AI-skapad bild av

2024-03-08

Kardanvägen i Trollhättan – ett living lab för framtidens energisystem

Hur kan vi utöka laddinfrastrukturen på Kardanvägen i Trollhättan utan att höja det totala effektuttaget i elnätet? Denna fråga ställer sig Trollhättan Energi, Innovatum Science Park och Kraftstaden fastigheter tillsammans med företagare på Kardanvägen i det nya samarbetsprojektet ”iTEK”, delfinansierat av Energimyndigheten. Under hösten genomförs ett så kallat ”living lab”, ett verkligt test, där Trollhättan Energi styr ner effekten på företagens elbilsladdare på tider då effektuttaget är som högst. Målet: minska toppeffekten med 10 % trots en ökad elektrifiering.

Marknadschef Sten Kristensson

2024-03-05

”Vad tycker du vi kan göra bättre?”

Den frågan ställer Trollhättan Energi kommande veckor till ungefär 1 500 slumpmässigt utvalda kunder i en årlig kundundersökning.

Fyra personer på en återvinningscentral

2024-03-04

Töm säcken på återvinningscentralen och öka återvinningen

Visste du att mycket av det som slängs i containern för Energiåtervinning på återvinningscentralen är material som egentligen skulle kunna återvinnas och bli nya prylar om det sorterades rätt? I stället eldas resurserna upp i onödan. Så vill vi inte ha det. För att öka sorteringen ytterligare är det nu inte längre tillåtet att slänga säckar eller förslutna kartonger med material i containrarna på återvinningscentralen.

Solcellspaneler på en äng med får

2024-03-04

Johan Jonsson, enhetschef för Affärsstyrning, Trollhättan Energi: ”Arbetet med solcellsparken fortsätter”

Nu i veckan gick anbudsförfrågan ut för den solcellspark som Trollhättan Energi planerar bygga på Hedeäng, granne med den nya framtida Återvinningscentralen. Flera tusen solcellspaneler ska ge Trollhättebor, verksamheter och företag ungefär 2,5 gigawattimmar per år.