Två killar sitter vid ett högt bord i kontorsmiljö och tittar leende in i kameran

Trollhättan Energi rekryterar och storsatsar på framtidens elförsörjning

Energiomställningen är central för att nå ett fossilfritt Sverige och ett fossilfritt Trollhättan. En omställning som påverkar oss alla på olika sätt. Nu anpassar Trollhättan Energi sin organisation och bygger bland annat en helt ny nätutvecklingsavdelning för att kunna möta efterfrågan på förnybar el och elektrifieringen av Trollhättan.

– Vi märker definitivt av den ökade efterfrågan på förnybara energikällor vilket gör att vi också behöver anpassa hur vi jobbar. Därför känns det extra bra att kunna möta upp det med en ny organisation där vi kan ta vara på befintlig kompetens och välkomna ny, säger Robin Ruth just nu elnätschef och blivande nätutvecklingschef på Trollhättan Energi.

Två killar sitter vid ett bord och tittar in i kameran.

Trollhättan Energi rekryterar och storsatsar på framtidens elförsörjning
Det händer mycket i elbranschen och hos oss på Trollhättan Energi just nu. Energiomställningen påverkar inte minst elnätet och vi behöver anpassa oss efter nya förutsättningar. Därför storsatsar vi nu på framtidens elförsörjning och söker flera nya kollegor.

Elektrifieringen av framför allt industrier och fordon gör att Trollhättan Energi får betydligt större effektflöden i elnätet. Detta i kombination med att en stor del av att produktionen sker ute hos Trollhätteborna förändrar flödena i nätet och gör att det varierar mer.

Tanken är att den nya nätutvecklingsavdelningen som består av en elingenjör, en projekteringsingenjör, två anslutningstekniker, en nätstrateg och en mätvärdesanalytiker ska jobba långsiktigt och på ett mer strategiskt plan.

– Vi behöver säkerställa att elnätet används på ett smart sätt över tid. När vår driftavdelning jobbar mer ”här och nu” får vi utrymme att tänka framåt, menar Robin.

Om drygt 20 år förväntas Sverige använda dubbelt så mycket el som idag. Och lösningen för att få elnätet att fungera och räcka till är inte helt enkel. Det handlar om att kunna producera tillräckligt med el när den behövs och att se till att den når de som behöver den. Det behöver också vara balans mellan konsumtion och produktion, dygnet runt och året runt för att systemet inte ska gå sönder.

– Det krävs ett samspel mellan oss som elnätsbolag, våra kunder och alla producenter, säger Robin.

Förutom en ny nätutvecklingsavdelning blir det också ett tydligare fokus på drift och mätning. Faruk Aydin, driftingenjör på Trollhättan Energi, ser positivt på förändringen:

– Nu får vi ett tydligare fokus på alla delar i vår verksamhet och dessutom med fler personer på plats. Det hoppas jag ska skapa bra förutsättningar för att klara dagens och framtidens utmaningar.

Just nu söker vi:

Fakta Trollhättan Energi elnät

  • Investeringar kommande tre år: 142 miljoner kronor
  • Antal på verksamhetsområde Elnät och fiber: ca 45 personer
  • Antal nätkunder: ca 25 000
  • Överförd energi: 385 GWh
  • Max effekt: 86 MW
  • Antal nätstationer: ca 500
  • Antal digitala elmätare: ca 25 000

Kontakt

Per Hansson, Enhetschef Elnät och fiber, per.hansson@trollhattanenergi.se eller 0520-49 75 51
Robin Ruth, Elnätschef, robin.ruth@trollhattanenergi.se eller 0520-49 75 02
Lil Krus, HR-generalist, lil.larsdotter-krus@trollhattanenergi.se eller 0520-49 75 88

Nyheten publicerad: 2022-09-29

Senaste nyheterna

Blå pratbubbla med ett

2024-07-18

Utsättning av el och fiber pågår i Trollhättan

Just nu får vi samtal från kunder som frågar om personer som gör så kallad utsättning på deras tomt. Alltså markerar var el, fiber och telefonkablar går.

Man med varseljacka, hjälm och jeans som lutar sig mot ett stort rör i ett bergrum. Ler och tittar in i kameran.

2024-07-10

Avloppsreningsverket växer: Följ med ner i berget och se bassängerna för den utbyggda biologiska reningen

Trollhättan Energis omfattande infrastrukturprojekt med utbyggd biologisk rening nere i Arvidstorps avloppsreningsverk, går stabilt framåt. Betongarbetena pågår nu för fullt och närmare 95 procent av det planerade arbetet med bassängväggar, bassängbottnar och manöverplan har kommit på plats.

2024-07-04

”Vi hanterar inkommande ärenden så fort vi kan”

Sedan skyfallen i Skoftebyn, Sylte, Torsered och centrala delar av stan för några veckor sedan har hittills över 120 hushåll varit i kontakt med Trollhättan Energi. Det kom mycket regn och dessutom hagel på kort tid, vilket orsakade översvämningar i fastigheter och på gator.

2024-06-24

​​Trollhättan Energi är stolta sponsorer till Pride​

Trollhättan Energi är stolta glittersponsorer till Trollhättan Pride 2024, vilket är en del av vårt samhällsengagemang och vårt långsiktiga hållbarhetsarbete för mångfald, inkludering och jämlikhet.

2024-06-20

Klartecken för byggstart av nytt vattenverk

I veckan gav styrelsen för Trollhättan Energi klartecken för byggstart av ett nytt vattenverk. Under hösten ska Trollhättans kommunfullmäktige yttra sig om beslutet avseende byggstart innan spaden kan sättas i marken och byggnationen av nytt vattenverk kan påbörjas.

2024-06-19

Trollhättan Energi avvecklar sin försäljning av fordonsgas

Tankstationen vid Trestad center stängs ned kring midsommar, tankstationen vid Tingvalla under 2028. Trollhättan Energis styrelse fattade beslutet under gårdagen.

2024-06-18

Nytt poddavsnitt: Trash Talk om second hand, fräscha avfallskärl och Barnen i Bullerbyn

I det fjärde avsnittet av Trollhättan Energis uppmärksammade Trash Talk-podd gästas Ulrik, Johanna och Brodden av universitetslektor Lisa Bomble som både forskar och undervisar kring hållbar utveckling vid Högskolan Väst. Hon förklarar bland annat skillnaden mellan att leva linjärt och cirkulärt.

2024-06-14

Så gör du om du drabbats av översvämning

Under onsdagseftermiddagen drabbades delar av Trollhättan av skyfall och snö. Personal från Trollhättan Energi har besökt många fastighetsägare för att undersöka skadorna.

Sopbil i solsken.

2024-06-10

Ändrad sophämtning midsommarveckan (vecka 25)

Du som har tömning under vecka 25 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-06-05

Från klassrum till sjö: Oliver och Hugo har undersökt övergödning med stöd av Trollhättan Energi

Oliver Pettersson (till höger) och Hugo Johansson (i mitten) studerar sista året på Nils Ericsonsgymnasiet och har i sitt gymnasiearbete undersökt hur gödningsmedel från jordbruk påverkar vattenkvaliteten i sjöar. Med stöd av Erik Sjöberg (till vänster), laboratoriechef hos Trollhättan Energi, har de analyserat vattenprover från Vänern, Hullsjön, Östra Hästefjorden och Dättern i laboratoriet på Arvidstorp.

Sopbil i solsken.

2024-05-27

Ändrad sophämtning vecka 23 (Sveriges Nationaldag)

Du som har tömning under vecka 23 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

Sten Krist4ensson, marknadschef, Förrådsg 2 2024

2024-05-24

Företagskunder ger Trollhättan Energi höga betyg

I vårens kundundersökning ger både privat- och företagskunder Trollhättan Energi höga betyg. Nöjd-kund-index (NKI) har ökat mest på företagssidan och det totala NKI:et fortsätter vara högre än branschsnittet totalt sett.