Man på scen pekar

Trollhättan Energi anordnar ”Trash Talk live” – ett öppet hus om Hemsortering för dig som äger ett flerfamiljshus

Under kommande år kommer Trollhättan Energi göra en rad insatser för att underlätta och öka återvinningen i Trollhättan (till exempel Hemsortering, ny återvinningscentral, mobil återvinningscentral med mera). Med konceptet Trash Talk vill Trollhättan Energi inspirera och engagera alla Trollhättebor till att ta snacket med varandra om återvinning och till en mer hållbar livsstil.

Ett viktigt snack om Hemsortering – 5 mars klockan 18.00-20.00

Nu anordnar alltså Trollhättan Energi ”Trash Talk live”, ett öppet hus om Hemsortering riktat till dig som äger ett flerfamiljshus eller som sitter med i en styrelse för en bostadsrättsförening eller en samfällighet i Trollhättan. Målet med kvällen är att öka kunskapen om vad det nya kravet innebär för fastighetsägare till flerfamiljshus, samfälligheter och bostadsrättsföreningar och fylla på med inspiration inför kommande förändring.

– Jag ser fram emot att möta många fastighetsägare under kvällen och öppna upp dialogen, säger Ulrik Engdal, KAM hos Trollhättan Energi och också kvällens moderator. 

Vad är Hemsortering?

Regeringen har beslutat att alla i Sverige ska ha möjlighet att sortera ut förpackningar när sitt hem senast 2027, så kallad fastighetsnära insamling, eller Hemsortering som Trollhättan Energi valt att kalla det. Kravet gäller förpackningar av papper, plast, metall och färgat- och ofärgat glas. Trollhättan Energis mål är att alla som bor i villa eller fritidshus i Trollhättan ska få det nya insamlingssystemet, som består av två helt nya fyrfackskärl, redan under 2025. Som fastighetsägare till ett flerfamiljshus kan däremot insamlingslösningen se olika ut beroende på förutsättningarna i just din fastighet och det är ditt ansvar att se till att kravet uppfylls.

– Samtidigt är det Trollhättan Energis uppdrag att hämta förpackningarna från alla fastigheter i Trollhättan och därför är vi måna om att det blir en insamlingslösning som uppfyller de krav vi ställer. Vi behöver helt enkelt ha en dialog och jobba tillsammans med detta, fortsätter Ulrik.

Under kvällen berättar även representanter från Trollhättans stad mer om vad som är bra att tänka på vid eventuell om- eller nybyggnation av soprum och mer om den miljölagstiftning som finns. Även Eidar är på plats och visar på hur de har arbetat för att öka sorteringen och minska nedskräpningen i ett av deras områden.

Sortering och hållbarhet är en laginsats

Bakgrunden till regeringens beslut om Hemsortering är bland annat att en tredjedel av det som slängs i den vanliga soppåsen är förpackningar som med rätt sortering skulle kunna återvinnas och bli nya förpackningar om och om igen. I stället eldas förpackningarna upp i onödan och vi får använda mer resurser för att ta fram nya. Så kan vi inte ha det.

– Sverige och Trollhättan har höga ambitioner när det kommer till att förändra synen på avfall och öka materialåtervinningen och där vill vi såklart vara med och bidra, bland annat genom Trash Talk på olika sätt. Hållbarhet är en laginsats och vi tar gärna rollen som coach och bjuder in till information och samtal. Tillsammans kan vi vinna hållbarhetsmatchen, avslutar Ulrik.

Agenda för kvällen

17.00-18.00:

Minimässan är öppen. Möt utställare och se olika insamlingslösningar. Trollhättan Energi bjuder på kaffe och smörgås.

18.00–20.00:

  • Välkommen in i Hebeteatern. Vad innebär den nya förordningen för dig – Trollhättan Energi informerar.
  • Bra att tänka på kring bygglov och miljölagstiftning – Samhällsbyggnadsförvaltningen informerar.
  • Framgångsrecept – Eidar berättar om ett lyckat sop- och trivselprojekt.
  • Vad finns det för olika insamlingslösningar? Leverantörer visar och berättar.
  •  Avslut, frågor och möjlighet att boka ett personligt ”Trash Talk”.

Anmälan

Inbjudan har gått ut till dig som äger ett flerfamiljshus eller sitter med i en styrelse eller bostadsrättsförening i Trollhättan. Om du inte fått inbjudan och är intresserad av att komma är du välkommen att kontakta kundservice på mejl: kundservice@trollhattanenergi.se eller telefon: 020-89 90 00.

Nyheten publicerad: 2024-02-16

Senaste nyheterna

2024-03-26

Appen och Mina Sidor uppdateras med säkrare inloggning

Nu får du som kund hos Trollhättan Energi ännu säkrare inloggning med BankID Säker start. Med uppdateringen förbättras säkerheten och telefonbedrägerier försvåras. Det betyder att du inte längre blir uppmanad att lämna personnummer. På så sätt verifieras det att det är samma person som använder tjänsten hos oss som identifierar sig med BankID. 

Johanna Eriksson, Alexander Forsström, Anders Brodd och Ulrik Engdahl i Trash Talk-podden.

2024-03-19

Succé för podden Trash Talk: Möt sopgubben Alex i nya avsnittet

Premiäravsnittet av Trollhättan Energis nya podd Trash Talk har fått ett väldigt positivt mottagande. - Och även jag har redan lärt mig nya saker, säger sopgubben Alexander Forsström, som gästar det andra avsnittet som nu ligger ute.

Sopbil i solsken.

2024-03-18

Ändrad sophämtning under påsken (vecka 13 och 14)

Du som har tömning under vecka 13 och vecka 14 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

En AI-skapad bild av

2024-03-08

Kardanvägen i Trollhättan – ett living lab för framtidens energisystem

Hur kan vi utöka laddinfrastrukturen på Kardanvägen i Trollhättan utan att höja det totala effektuttaget i elnätet? Denna fråga ställer sig Trollhättan Energi, Innovatum Science Park och Kraftstaden fastigheter tillsammans med företagare på Kardanvägen i det nya samarbetsprojektet ”iTEK”, delfinansierat av Energimyndigheten. Under hösten genomförs ett så kallat ”living lab”, ett verkligt test, där Trollhättan Energi styr ner effekten på företagens elbilsladdare på tider då effektuttaget är som högst. Målet: minska toppeffekten med 10 % trots en ökad elektrifiering.

Marknadschef Sten Kristensson

2024-03-05

”Vad tycker du vi kan göra bättre?”

Den frågan ställer Trollhättan Energi kommande veckor till ungefär 1 500 slumpmässigt utvalda kunder i en årlig kundundersökning.

Fyra personer på en återvinningscentral

2024-03-04

Töm säcken på återvinningscentralen och öka återvinningen

Visste du att mycket av det som slängs i containern för Energiåtervinning på återvinningscentralen är material som egentligen skulle kunna återvinnas och bli nya prylar om det sorterades rätt? I stället eldas resurserna upp i onödan. Så vill vi inte ha det. För att öka sorteringen ytterligare är det nu inte längre tillåtet att slänga säckar eller förslutna kartonger med material i containrarna på återvinningscentralen.

Solcellspaneler på en äng med får

2024-03-04

Johan Jonsson, enhetschef för Affärsstyrning, Trollhättan Energi: ”Arbetet med solcellsparken fortsätter”

Nu i veckan gick anbudsförfrågan ut för den solcellspark som Trollhättan Energi planerar bygga på Hedeäng, granne med den nya framtida Återvinningscentralen. Flera tusen solcellspaneler ska ge Trollhättebor, verksamheter och företag ungefär 2,5 gigawattimmar per år.

2024-03-01

Trollhättan Energi vässar den digitala kundupplevelsen – med en ny app

Trollhättan Energi tar nu nästa steg mot en mer digitaliserad och hållbar framtid genom ett nytt samarbete med appleverantören Bright Energy via EG. Till hösten lanseras en ny app som ger Trollhätteborna en större insikt i deras energianvändning och klimatpåverkan på ett enkelt och tillgängligt sätt.

2024-02-20

Premiär för podden Trash Talk: Hör Ulrik, Johanna & Brodden snacka sopor

Det snackas sopor och återvinning i Trollhättan som aldrig förr. Initiativet Trash Talk har verkligen fått ett härligt gensvar från er Trollhättebor och nu tar vi nästa steg för att fylla på med ännu mer hållbart snack. Tisdagen den 20 februari är det premiär för podden Trash Talk där du får tips, inspiration och massor av pepp från Ulrik, Johanna & Brodden - med gäster. Premiärgäst är kommunikatören Sofi Kristiansson som berättar mer om initiativet Trash Talk.

Man på scen pekar

2024-02-16

Trollhättan Energi anordnar ”Trash Talk live” – ett öppet hus om Hemsortering för dig som äger ett flerfamiljshus

Under kommande år kommer Trollhättan Energi göra en rad insatser för att underlätta och öka återvinningen i Trollhättan (till exempel Hemsortering, ny återvinningscentral, mobil återvinningscentral med mera). Med konceptet Trash Talk vill Trollhättan Energi inspirera och engagera alla Trollhättebor till att ta snacket med varandra om återvinning och till en mer hållbar livsstil.

Hög med metallförpackningar

2024-02-14

Trolig orsak till brand i sopbil: trycksatt metallförpackning

Under onsdag morgon när renhållningsarbetare Anton skulle tömma en container med metallförpackningar på återvinningsstationen vid Kungsporten i Trollhättan fattade lasset eld. Trolig orsak: trycksatt behållare som till exempel hårsspray.

2024-01-23

Få en inblick i våra distributionselektrikers vardag

Den 23 januari firas Elens dag som är till för att uppmärksamma elens nytta i samhället.