Man på scen pekar

Trollhättan Energi anordnar ”Trash Talk live” – ett öppet hus om Hemsortering för dig som äger ett flerfamiljshus

Under kommande år kommer Trollhättan Energi göra en rad insatser för att underlätta och öka återvinningen i Trollhättan (till exempel Hemsortering, ny återvinningscentral, mobil återvinningscentral med mera). Med konceptet Trash Talk vill Trollhättan Energi inspirera och engagera alla Trollhättebor till att ta snacket med varandra om återvinning och till en mer hållbar livsstil.

Ett viktigt snack om Hemsortering – 5 mars klockan 18.00-20.00

Nu anordnar alltså Trollhättan Energi ”Trash Talk live”, ett öppet hus om Hemsortering riktat till dig som äger ett flerfamiljshus eller som sitter med i en styrelse för en bostadsrättsförening eller en samfällighet i Trollhättan. Målet med kvällen är att öka kunskapen om vad det nya kravet innebär för fastighetsägare till flerfamiljshus, samfälligheter och bostadsrättsföreningar och fylla på med inspiration inför kommande förändring.

– Jag ser fram emot att möta många fastighetsägare under kvällen och öppna upp dialogen, säger Ulrik Engdal, KAM hos Trollhättan Energi och också kvällens moderator. 

Vad är Hemsortering?

Regeringen har beslutat att alla i Sverige ska ha möjlighet att sortera ut förpackningar när sitt hem senast 2027, så kallad fastighetsnära insamling, eller Hemsortering som Trollhättan Energi valt att kalla det. Kravet gäller förpackningar av papper, plast, metall och färgat- och ofärgat glas. Trollhättan Energis mål är att alla som bor i villa eller fritidshus i Trollhättan ska få det nya insamlingssystemet, som består av två helt nya fyrfackskärl, redan under 2025. Som fastighetsägare till ett flerfamiljshus kan däremot insamlingslösningen se olika ut beroende på förutsättningarna i just din fastighet och det är ditt ansvar att se till att kravet uppfylls.

– Samtidigt är det Trollhättan Energis uppdrag att hämta förpackningarna från alla fastigheter i Trollhättan och därför är vi måna om att det blir en insamlingslösning som uppfyller de krav vi ställer. Vi behöver helt enkelt ha en dialog och jobba tillsammans med detta, fortsätter Ulrik.

Under kvällen berättar även representanter från Trollhättans stad mer om vad som är bra att tänka på vid eventuell om- eller nybyggnation av soprum och mer om den miljölagstiftning som finns. Även Eidar är på plats och visar på hur de har arbetat för att öka sorteringen och minska nedskräpningen i ett av deras områden.

Sortering och hållbarhet är en laginsats

Bakgrunden till regeringens beslut om Hemsortering är bland annat att en tredjedel av det som slängs i den vanliga soppåsen är förpackningar som med rätt sortering skulle kunna återvinnas och bli nya förpackningar om och om igen. I stället eldas förpackningarna upp i onödan och vi får använda mer resurser för att ta fram nya. Så kan vi inte ha det.

– Sverige och Trollhättan har höga ambitioner när det kommer till att förändra synen på avfall och öka materialåtervinningen och där vill vi såklart vara med och bidra, bland annat genom Trash Talk på olika sätt. Hållbarhet är en laginsats och vi tar gärna rollen som coach och bjuder in till information och samtal. Tillsammans kan vi vinna hållbarhetsmatchen, avslutar Ulrik.

Agenda för kvällen

17.00-18.00:

Minimässan är öppen. Möt utställare och se olika insamlingslösningar. Trollhättan Energi bjuder på kaffe och smörgås.

18.00–20.00:

  • Välkommen in i Hebeteatern. Vad innebär den nya förordningen för dig – Trollhättan Energi informerar.
  • Bra att tänka på kring bygglov och miljölagstiftning – Samhällsbyggnadsförvaltningen informerar.
  • Framgångsrecept – Eidar berättar om ett lyckat sop- och trivselprojekt.
  • Vad finns det för olika insamlingslösningar? Leverantörer visar och berättar.
  •  Avslut, frågor och möjlighet att boka ett personligt ”Trash Talk”.

Anmälan

Inbjudan har gått ut till dig som äger ett flerfamiljshus eller sitter med i en styrelse eller bostadsrättsförening i Trollhättan. Om du inte fått inbjudan och är intresserad av att komma är du välkommen att kontakta kundservice på mejl: kundservice@trollhattanenergi.se eller telefon: 020-89 90 00.

Nyheten publicerad: 2024-02-16

Senaste nyheterna

Blå pratbubbla med ett

2024-07-18

Utsättning av el och fiber pågår i Trollhättan

Just nu får vi samtal från kunder som frågar om personer som gör så kallad utsättning på deras tomt. Alltså markerar var el, fiber och telefonkablar går.

Man med varseljacka, hjälm och jeans som lutar sig mot ett stort rör i ett bergrum. Ler och tittar in i kameran.

2024-07-10

Avloppsreningsverket växer: Följ med ner i berget och se bassängerna för den utbyggda biologiska reningen

Trollhättan Energis omfattande infrastrukturprojekt med utbyggd biologisk rening nere i Arvidstorps avloppsreningsverk, går stabilt framåt. Betongarbetena pågår nu för fullt och närmare 95 procent av det planerade arbetet med bassängväggar, bassängbottnar och manöverplan har kommit på plats.

2024-07-04

”Vi hanterar inkommande ärenden så fort vi kan”

Sedan skyfallen i Skoftebyn, Sylte, Torsered och centrala delar av stan för några veckor sedan har hittills över 120 hushåll varit i kontakt med Trollhättan Energi. Det kom mycket regn och dessutom hagel på kort tid, vilket orsakade översvämningar i fastigheter och på gator.

2024-06-24

​​Trollhättan Energi är stolta sponsorer till Pride​

Trollhättan Energi är stolta glittersponsorer till Trollhättan Pride 2024, vilket är en del av vårt samhällsengagemang och vårt långsiktiga hållbarhetsarbete för mångfald, inkludering och jämlikhet.

2024-06-20

Klartecken för byggstart av nytt vattenverk

I veckan gav styrelsen för Trollhättan Energi klartecken för byggstart av ett nytt vattenverk. Under hösten ska Trollhättans kommunfullmäktige yttra sig om beslutet avseende byggstart innan spaden kan sättas i marken och byggnationen av nytt vattenverk kan påbörjas.

2024-06-19

Trollhättan Energi avvecklar sin försäljning av fordonsgas

Tankstationen vid Trestad center stängs ned kring midsommar, tankstationen vid Tingvalla under 2028. Trollhättan Energis styrelse fattade beslutet under gårdagen.

2024-06-18

Nytt poddavsnitt: Trash Talk om second hand, fräscha avfallskärl och Barnen i Bullerbyn

I det fjärde avsnittet av Trollhättan Energis uppmärksammade Trash Talk-podd gästas Ulrik, Johanna och Brodden av universitetslektor Lisa Bomble som både forskar och undervisar kring hållbar utveckling vid Högskolan Väst. Hon förklarar bland annat skillnaden mellan att leva linjärt och cirkulärt.

2024-06-14

Så gör du om du drabbats av översvämning

Under onsdagseftermiddagen drabbades delar av Trollhättan av skyfall och snö. Personal från Trollhättan Energi har besökt många fastighetsägare för att undersöka skadorna.

Sopbil i solsken.

2024-06-10

Ändrad sophämtning midsommarveckan (vecka 25)

Du som har tömning under vecka 25 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-06-05

Från klassrum till sjö: Oliver och Hugo har undersökt övergödning med stöd av Trollhättan Energi

Oliver Pettersson (till höger) och Hugo Johansson (i mitten) studerar sista året på Nils Ericsonsgymnasiet och har i sitt gymnasiearbete undersökt hur gödningsmedel från jordbruk påverkar vattenkvaliteten i sjöar. Med stöd av Erik Sjöberg (till vänster), laboratoriechef hos Trollhättan Energi, har de analyserat vattenprover från Vänern, Hullsjön, Östra Hästefjorden och Dättern i laboratoriet på Arvidstorp.

Sopbil i solsken.

2024-05-27

Ändrad sophämtning vecka 23 (Sveriges Nationaldag)

Du som har tömning under vecka 23 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

Sten Krist4ensson, marknadschef, Förrådsg 2 2024

2024-05-24

Företagskunder ger Trollhättan Energi höga betyg

I vårens kundundersökning ger både privat- och företagskunder Trollhättan Energi höga betyg. Nöjd-kund-index (NKI) har ökat mest på företagssidan och det totala NKI:et fortsätter vara högre än branschsnittet totalt sett.