Benny Hermansson och Gert Olofsson, MIM Construction och Peter Engström och Mia Biselius, Trollhättan Energi

Succé för Kraftkombo Företag: ”Det ger jämnare elkostnader över tid”

Satsningen på Kraftkombo har blivit en succé. På ett knappt halvår har närmare 20 lokala företag beslutat sig för att köpa sin el tillsammans med Trollhättan Energi. - Det är just det som är grejen. De lokala företagen köper elen tillsammans med oss. Inte av oss, understryker energirådgivaren Peter Engström.

Tillsammans med Trollhättan Energis elhandelsansvariga Mia Biselius har Peter utvecklat konceptet Kraftkombo, som skiljer sig från marknadens andra elerbjudanden till företag.
– Lite förenklat kan man säga att vi öppnar upp vår egen elhandelsportfölj och lägger alla kilowattimmar vi behöver i samma pott som företagens. Sedan gör vi tillsammans långsiktiga inköp över tre år för att skapa de bästa förutsättningarna för både företagen och oss själva, förklarar Mia Biselius och fortsätter:

– Vi tror på samverkan och den lokala kraften. Och genom bra framförhållning och en mix av fast och rörligt pris, minimerar vi dessutom riskerna och får en mycket stabilare prisutveckling. Det gör det enklare att budgetera energikostnaderna över tid, säger Mia.
 

Kraftkombo-kunderna träffas

Vid två årliga KraftKombo-träffar, där även representanter från Trollhättan Energis alla andra verksamhetsområden finns med för att svara på andra praktiska frågor kring exempelvis vatten, avlopp, fjärrvärme, solenergi och renhållning, går man igenom läget på elmarknaden och för en prisdialog kring andel rörligt och fast pris. Sedan görs det gemensamma inköpet.

Kraftkombo ger Trollhättans företag jämnare elpris
rollhättan Energis succésatsning på Kraftkombo Företag ger en unik möjlighet för lokala företag att tillsammans med oss lägga en gemensam och långsiktig plan för de kommande årens hållbara elinköp. Dessutom blir du en del av ett företagsnätverk där vi utbyter erfarenheter och lär av varandra om energi, men också om mycket annat. MIM Construction, som är världsledande inom utveckling och tillverkning av hundburar i bilar, är ett av många trollhätteföretag som anslutit sig.


 
MIM Construction är ett av de senaste trollhätteföretagen som anslutit sig till Kraftkombo. Företaget har funnits i drygt 30 år och är ledande inom utveckling och produktion av säkra hundburar till bilar. Företaget har också utvecklat ett nytt säkerhetssystem för ridsportens fälttävlan, som bland annat användes vid OS i Japan i somras. I dagsläget har MIM Construction 55 anställda och omsätter 65 miljoner per år, men under pandemin har intresset för husdjur ökat markant.
– Vi räknar med att gå från tillverkning av omkring 20 000 hundburar om året till omkring 50 000 inom fem år, säger vd Gert Olofsson.
 
Vid anläggningen i Frändefors tillverkas dessutom årligen 25 000 lastnät. MIM Constructions huvudsakliga marknad är Skandinavien.
– Men vi finns även i England, USA och Tyskland och vi växer exceptionellt fort just nu. Även i Australien, Japan och Kina ser vi en ökning, säger Gert Olofsson.
 

”Vi har ganska energikrävande processer”

En ökad produktion kommer också att innebära en ökad energianvändning.
– Vi har ganska tunga och energikrävande processer med svetsning, maskiner och en pulverlackanläggning med värmeugnar som behöver mycket energi, utöver ventilation och belysning. Så för oss är det viktigt med en lösning som inte bara minskar kostnaderna, utan också ger förutsättningar för riskbedömningar så att energikostnaderna inte skenar iväg.
 
KraftKombo-avtalet med Trollhättan Energi blev svaret, som även drift – och underhållsansvarige Benny Hermansson sökt efter.
– Det känns verkligen som en bra kombo med en fast och en rörlig del, säger han och medger att det inte alltid är så lätt att hitta rätt i en smärre djungel av erbjudanden.
 
–  Dessutom vandrar elpriset upp och ner, men tack vare KraftKombo får vi ett jämnare flöde på utgifterna genom att inköpet av el tillsammans Trollhättan Energi sker för en längre tid, konstaterar Benny Hermansson.
 
Han ser också fram emot att prata energianvändning och hållbarhet med andra lokala företag.
– Energifrågorna är stora bitar och det är omöjligt att vara jättebra på allt. Nu kan vi dela med oss av kunskap till varandra.

Ökad samverkan för ett starkare Trollhättan

Just att Kraftkombo också blir en träffpunkt för företagen som är med, är något som Mia Biselius och Peter Engström lyfter fram som ett stort mervärde.  
– Samverkan bidrar till ett starkare Trollhättan och det är något som vi alltid strävar efter. Trollhättan Energi vill vara en drivkraft och möjliggörare på många sätt och inte enbart via våra hållbara produkter och tjänster, påpekar Mia.
 
Peter Engström konstaterar också att utbytet ger Trollhättan Energi en ännu bättre kännedom om de lokala företagens behov.
– Bara att få komma ut och möta alla fantastiska företag, som inte sällan gör världsledande produkter eller har nya innovativa idéer, inspirerar och skapar en stolthet även hos oss, säger Peter.

Han har jobbat med elhandel i över 20 år och vet att det kan vara svårt, både som privat- och företagskund, att fullt ut värdera vad som i slutänden är ett bra elavtal. Branschen är exempelvis fylld av aktörer som enbart pratar lågt pris, men när allt kommer omkring så stämmer det inte riktigt med verkligheten.
– Känslan är lite att du som kund någonstans tror att du alltid blir lurad. Det är därför jag tror att modellen med Kraftkombo, där vi köper tillsammans med kunden, blivit så uppskattad. Vi har helt enkelt samma pris och samma påslag som våra kunder, poängterar Peter, som ytterst menar att det handlar om att medverka till utvecklingen av en stad där många företag vill vara och verka.
 
Förutom de återkommande träffarna kring elinköpen ser Mia Biselius fram emot att öppna fler dörrar för utbyte mellan KraftKombo-företagen.
– Vi ska hitta former för det. Det finns så enormt mycket kunskap att dela med sig av till varandra.

För mer information om Kraftkombo Företag, kontakta:
Mia Biselius, Elhandelsansvarig, tel: 0730-47 55 22
Peter Engström, Energirådgivare, tel: 0708-58 90 90

Nyheten publicerad: 2021-09-08

Senaste nyheterna

Blå pratbubbla med ett

2024-07-18

Utsättning av el och fiber pågår i Trollhättan

Just nu får vi samtal från kunder som frågar om personer som gör så kallad utsättning på deras tomt. Alltså markerar var el, fiber och telefonkablar går.

Man med varseljacka, hjälm och jeans som lutar sig mot ett stort rör i ett bergrum. Ler och tittar in i kameran.

2024-07-10

Avloppsreningsverket växer: Följ med ner i berget och se bassängerna för den utbyggda biologiska reningen

Trollhättan Energis omfattande infrastrukturprojekt med utbyggd biologisk rening nere i Arvidstorps avloppsreningsverk, går stabilt framåt. Betongarbetena pågår nu för fullt och närmare 95 procent av det planerade arbetet med bassängväggar, bassängbottnar och manöverplan har kommit på plats.

2024-07-04

”Vi hanterar inkommande ärenden så fort vi kan”

Sedan skyfallen i Skoftebyn, Sylte, Torsered och centrala delar av stan för några veckor sedan har hittills över 120 hushåll varit i kontakt med Trollhättan Energi. Det kom mycket regn och dessutom hagel på kort tid, vilket orsakade översvämningar i fastigheter och på gator.

2024-06-24

​​Trollhättan Energi är stolta sponsorer till Pride​

Trollhättan Energi är stolta glittersponsorer till Trollhättan Pride 2024, vilket är en del av vårt samhällsengagemang och vårt långsiktiga hållbarhetsarbete för mångfald, inkludering och jämlikhet.

2024-06-20

Klartecken för byggstart av nytt vattenverk

I veckan gav styrelsen för Trollhättan Energi klartecken för byggstart av ett nytt vattenverk. Under hösten ska Trollhättans kommunfullmäktige yttra sig om beslutet avseende byggstart innan spaden kan sättas i marken och byggnationen av nytt vattenverk kan påbörjas.

2024-06-19

Trollhättan Energi avvecklar sin försäljning av fordonsgas

Tankstationen vid Trestad center stängs ned kring midsommar, tankstationen vid Tingvalla under 2028. Trollhättan Energis styrelse fattade beslutet under gårdagen.

2024-06-18

Nytt poddavsnitt: Trash Talk om second hand, fräscha avfallskärl och Barnen i Bullerbyn

I det fjärde avsnittet av Trollhättan Energis uppmärksammade Trash Talk-podd gästas Ulrik, Johanna och Brodden av universitetslektor Lisa Bomble som både forskar och undervisar kring hållbar utveckling vid Högskolan Väst. Hon förklarar bland annat skillnaden mellan att leva linjärt och cirkulärt.

2024-06-14

Så gör du om du drabbats av översvämning

Under onsdagseftermiddagen drabbades delar av Trollhättan av skyfall och snö. Personal från Trollhättan Energi har besökt många fastighetsägare för att undersöka skadorna.

Sopbil i solsken.

2024-06-10

Ändrad sophämtning midsommarveckan (vecka 25)

Du som har tömning under vecka 25 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-06-05

Från klassrum till sjö: Oliver och Hugo har undersökt övergödning med stöd av Trollhättan Energi

Oliver Pettersson (till höger) och Hugo Johansson (i mitten) studerar sista året på Nils Ericsonsgymnasiet och har i sitt gymnasiearbete undersökt hur gödningsmedel från jordbruk påverkar vattenkvaliteten i sjöar. Med stöd av Erik Sjöberg (till vänster), laboratoriechef hos Trollhättan Energi, har de analyserat vattenprover från Vänern, Hullsjön, Östra Hästefjorden och Dättern i laboratoriet på Arvidstorp.

Sopbil i solsken.

2024-05-27

Ändrad sophämtning vecka 23 (Sveriges Nationaldag)

Du som har tömning under vecka 23 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

Sten Krist4ensson, marknadschef, Förrådsg 2 2024

2024-05-24

Företagskunder ger Trollhättan Energi höga betyg

I vårens kundundersökning ger både privat- och företagskunder Trollhättan Energi höga betyg. Nöjd-kund-index (NKI) har ökat mest på företagssidan och det totala NKI:et fortsätter vara högre än branschsnittet totalt sett.