Snart premiär för nytt passersystem på återvinningscentralen Håjum

Snart kommer du att få visa ditt körkort i den nyinstallerade kortterminalen för att komma in på återvinningscentralen Håjum. Den 18 oktober införs det nya passersystemet med bommar. - Målet är att göra besöket smidigare och minska trängsel och köer inne på anläggningen. Eftersom det nu enbart är boende i Trollhättans kommun som kan passera så kommer belastningen att sjunka automatiskt, säger Ulrika Edh-Spranger, chef för Avfall och återvinning på Trollhättan Energi.

Passersystemets kortterminal läser automatiskt av körkortet och ser så att det enbart är kommuninvånare i Trollhättan som besöker anläggningen.
– Det enkla skälet till det är att det är hushållen i Trollhättan som finansierar återvinningscentralen via sina renhållningsabonnemang. Idag har vi omkring tio procent som är besökare utifrån, men bor du i en annan kommun ska du vända dig till din lokala återvinningscentral, påpekar Ulrika Edh-Spranger.

Hårt belastad återvinningscentral

Återvinningscentralen Håjum har varit hårt belastad under flera år. Sedan den öppnade 2006 har invånarantalet i kommunen ökat rejält. Coronapandemin har dessutom inneburit en klart ökad tillströmning som inneburit problem med köer utanför och trängsel inne på anläggningen. Öppettiderna har utökats sedan sommaren 2020 och under våren 2021 gjordes en ny infart för att förbättra situationen. Det digitala passersystemet är nästa steg för att få det att funka ännu bättre.
– Allt handlar om att skapa ett bra flöde och göra det så enkelt som möjligt att återvinna. Trollhätteborna är fantastiskt bra på det och det vill vi fortsätta skapa förutsättningar för, säger Anders Brodd, Renhållningstekniker inom Avfall och återvinning.

Han understryker att det nya passersystemet med bommar också bidrar till en säkrare miljö inne på anläggningen, för både besökare och personal. Målet är att bommarna ska tas i bruk den 18 oktober.
– Vecka 42 är vårt absoluta mål och just nu jobbar vi febrilt med att klara det, säger Anders Brodd.

Tack vare det nya systemet får Trollhättan Energi också fram exakt statistik över besökarantal, toppar och dalar.
– Det hjälper oss att fortsätta utveckla anläggningen. Vår ambition är att ha hög tillgänglighet och erbjuda alla kunder en bra service, säger Ulrika Edh-Spranger.

Slopad lämningsavgift för släpkärra vid årsskiftet

Fram till årsskiftet är besöksavgiften på återvinningscentralen oförändrad. Kommer du med avfall packat i din personbil är besöket fortsatt avgiftsfritt, medan det kostar 80 kr/besök om du kommer med kärra eller pick-up. Precis som vanligt betalar du med kort eller swish vid entrén. Efter årsskiftet justeras avfallstaxan med 4 procent vilket motsvarar drygt 4,50 kronor i månaden för en vanlig villa. Samtidigt slopas avgiften för privatpersoner som kommer med släpkärra till återvinningscentralen Håjum.

– Förhoppningen när vi tar bort avgiften för kärra, skåpbilar och lättare lastbilar för privatpersoner är att hushållen samlar på sig mer mellan gångerna, istället för att komma oftare med små lass bara för att det är avgiftsfritt när du kommer med bil, säger Ulrika Edh-Spranger och påminner om att det är minst antal besök på tisdagar, onsdagar och torsdagar.

Skulle du vid besöket sakna ett körkort går det bra att identifiera sig med ID-kort som har streck- eller QR-kod.
Här kan du läsa mer om det nya passersystemet på Återvinningscentralen Håjum.

För mer information, kontakta:

Ulrika Edh-Spranger, chef Avfall och återvinning

Nyheten publicerad: 2021-10-05

Senaste nyheterna

Blå pratbubbla med ett

2024-07-18

Utsättning av el och fiber pågår i Trollhättan

Just nu får vi samtal från kunder som frågar om personer som gör så kallad utsättning på deras tomt. Alltså markerar var el, fiber och telefonkablar går.

Man med varseljacka, hjälm och jeans som lutar sig mot ett stort rör i ett bergrum. Ler och tittar in i kameran.

2024-07-10

Avloppsreningsverket växer: Följ med ner i berget och se bassängerna för den utbyggda biologiska reningen

Trollhättan Energis omfattande infrastrukturprojekt med utbyggd biologisk rening nere i Arvidstorps avloppsreningsverk, går stabilt framåt. Betongarbetena pågår nu för fullt och närmare 95 procent av det planerade arbetet med bassängväggar, bassängbottnar och manöverplan har kommit på plats.

2024-07-04

”Vi hanterar inkommande ärenden så fort vi kan”

Sedan skyfallen i Skoftebyn, Sylte, Torsered och centrala delar av stan för några veckor sedan har hittills över 120 hushåll varit i kontakt med Trollhättan Energi. Det kom mycket regn och dessutom hagel på kort tid, vilket orsakade översvämningar i fastigheter och på gator.

2024-06-24

​​Trollhättan Energi är stolta sponsorer till Pride​

Trollhättan Energi är stolta glittersponsorer till Trollhättan Pride 2024, vilket är en del av vårt samhällsengagemang och vårt långsiktiga hållbarhetsarbete för mångfald, inkludering och jämlikhet.

2024-06-20

Klartecken för byggstart av nytt vattenverk

I veckan gav styrelsen för Trollhättan Energi klartecken för byggstart av ett nytt vattenverk. Under hösten ska Trollhättans kommunfullmäktige yttra sig om beslutet avseende byggstart innan spaden kan sättas i marken och byggnationen av nytt vattenverk kan påbörjas.

2024-06-19

Trollhättan Energi avvecklar sin försäljning av fordonsgas

Tankstationen vid Trestad center stängs ned kring midsommar, tankstationen vid Tingvalla under 2028. Trollhättan Energis styrelse fattade beslutet under gårdagen.

2024-06-18

Nytt poddavsnitt: Trash Talk om second hand, fräscha avfallskärl och Barnen i Bullerbyn

I det fjärde avsnittet av Trollhättan Energis uppmärksammade Trash Talk-podd gästas Ulrik, Johanna och Brodden av universitetslektor Lisa Bomble som både forskar och undervisar kring hållbar utveckling vid Högskolan Väst. Hon förklarar bland annat skillnaden mellan att leva linjärt och cirkulärt.

2024-06-14

Så gör du om du drabbats av översvämning

Under onsdagseftermiddagen drabbades delar av Trollhättan av skyfall och snö. Personal från Trollhättan Energi har besökt många fastighetsägare för att undersöka skadorna.

Sopbil i solsken.

2024-06-10

Ändrad sophämtning midsommarveckan (vecka 25)

Du som har tömning under vecka 25 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-06-05

Från klassrum till sjö: Oliver och Hugo har undersökt övergödning med stöd av Trollhättan Energi

Oliver Pettersson (till höger) och Hugo Johansson (i mitten) studerar sista året på Nils Ericsonsgymnasiet och har i sitt gymnasiearbete undersökt hur gödningsmedel från jordbruk påverkar vattenkvaliteten i sjöar. Med stöd av Erik Sjöberg (till vänster), laboratoriechef hos Trollhättan Energi, har de analyserat vattenprover från Vänern, Hullsjön, Östra Hästefjorden och Dättern i laboratoriet på Arvidstorp.

Sopbil i solsken.

2024-05-27

Ändrad sophämtning vecka 23 (Sveriges Nationaldag)

Du som har tömning under vecka 23 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

Sten Krist4ensson, marknadschef, Förrådsg 2 2024

2024-05-24

Företagskunder ger Trollhättan Energi höga betyg

I vårens kundundersökning ger både privat- och företagskunder Trollhättan Energi höga betyg. Nöjd-kund-index (NKI) har ökat mest på företagssidan och det totala NKI:et fortsätter vara högre än branschsnittet totalt sett.