Premiär för podden Trash Talk: Hör Ulrik, Johanna & Brodden snacka sopor

Det snackas sopor och återvinning i Trollhättan som aldrig förr. Initiativet Trash Talk har verkligen fått ett härligt gensvar från er Trollhättebor och nu tar vi nästa steg för att fylla på med ännu mer hållbart snack. Tisdagen den 20 februari är det premiär för podden Trash Talk där du får tips, inspiration och massor av pepp från Ulrik, Johanna & Brodden - med gäster. Premiärgäst är kommunikatören Sofi Kristiansson som berättar mer om initiativet Trash Talk.

Eftersom vi vet att exempelvis tredjedel av allt som slängs i restavfallet består av förpackningar som kan återvinnas, så behöver vi snacka mer om sopor och återvinning. Skräp är en resurs som vi helt enkelt måste ta vara på bättre, även om vi kommit en bra bit på väg.

– Det här är en laginsats som måste göras för att minska belastningen på miljön och ta vara på jordens resurser. Så enkelt är det och det är ingen tillfällighet att lagstiftningen hela tiden skräps. Det håller inte att lämna över ansvaret på någon annan, konstaterar Trollhättan Energis kommunikatör Sofi Kristiansson, som är gäst i premiärpodden där hon berättar mer om initiativet Trash Talk.

”Bidra till att fler snackar sopor”

Programledare är Ulrik Engdahl, som till vardags pratar smarta energilösningar med Trollhätteborna och som verkligen brinner för ett skapa en mer hållbar vardag.

– Vi på Trollhättan Energi har Trollhättan Stads uppdrag att ansvara för återvinning och avfallshantering, men för att lyckas fullt ut något måste alla om bor och verkar i Trollhättan hjälpas åt. Inte minst med tanke på kommande generationer. Jag gillar själv att lyssna på poddar och jag hoppas att vi kan bidra till att fler snackar ännu mer om återvinning och hur vi kan sortera våra sopor bättre, säger han.

I premiäravsnittet får du bland annat veta vad nyheten hemsortering innebär när det införs 2025. Du får också veta vad du ska göra med din diskborste när den har gjort sitt och du får även svaret på om ett trasigt dricksglas ska läggas i glasåtervinningen eller i restavfallet.

Lyssna på premiäravsnittet här

Brodden – ett orakel inom återvinning

Duon som har svar på de flesta frågorna är Johanna Eriksson och Anders Brodd.    
–  ”Brodden” är vårt orakel och har jobbat massor av år med återvinning och avfallshantering här på Trollhättan Energi. Han vet allt, säger administratören Johanna om sin kollega med titeln avfallstekniker.

Brodden konstaterar att det är ett lagspel även på Trollhättan Energi.
– Johanna håller ihop det administrativa inom återvinning och stöttar mig och våra andra kollegor i allt. Det känns jättekul att vara med och göra en podd ihop med henne och Ulrik, även om det såklart är lite nervöst, säger Anders.

Åtta välfyllda avsnitt

Fyra välfyllda poddavsnitt fram till sommaren och fyra avsnitt till hösten är planen under premiäråret.
– Jag lutar mig mot Johanna och Brodden, men vi kommer också att ha gäster. Allt från kockar till förpackningsutvecklare. Hållbarhet och återvinning påverkar alla branscher idag och vi ser fram emot ett inspirerande snack, säger Ulrik Engdahl.

Läs mer om initiativet Trash Talk 

Att ibland vända på begrepp och hitta nya infallsvinklar är en viktig faktor för att öka återvinningen och få ännu fler att se soporna som en resurs.
– Att engagera är nyckeln till framgång och då är en positiv och dialog helt avgörande. En massa pekpinnar funkar sällan lika bra, säger Sofi Kristiansson.

Nyheten publicerad: 2024-02-20

Senaste nyheterna

Blå pratbubbla med ett

2024-07-18

Utsättning av el och fiber pågår i Trollhättan

Just nu får vi samtal från kunder som frågar om personer som gör så kallad utsättning på deras tomt. Alltså markerar var el, fiber och telefonkablar går.

Man med varseljacka, hjälm och jeans som lutar sig mot ett stort rör i ett bergrum. Ler och tittar in i kameran.

2024-07-10

Avloppsreningsverket växer: Följ med ner i berget och se bassängerna för den utbyggda biologiska reningen

Trollhättan Energis omfattande infrastrukturprojekt med utbyggd biologisk rening nere i Arvidstorps avloppsreningsverk, går stabilt framåt. Betongarbetena pågår nu för fullt och närmare 95 procent av det planerade arbetet med bassängväggar, bassängbottnar och manöverplan har kommit på plats.

2024-07-04

”Vi hanterar inkommande ärenden så fort vi kan”

Sedan skyfallen i Skoftebyn, Sylte, Torsered och centrala delar av stan för några veckor sedan har hittills över 120 hushåll varit i kontakt med Trollhättan Energi. Det kom mycket regn och dessutom hagel på kort tid, vilket orsakade översvämningar i fastigheter och på gator.

2024-06-24

​​Trollhättan Energi är stolta sponsorer till Pride​

Trollhättan Energi är stolta glittersponsorer till Trollhättan Pride 2024, vilket är en del av vårt samhällsengagemang och vårt långsiktiga hållbarhetsarbete för mångfald, inkludering och jämlikhet.

2024-06-20

Klartecken för byggstart av nytt vattenverk

I veckan gav styrelsen för Trollhättan Energi klartecken för byggstart av ett nytt vattenverk. Under hösten ska Trollhättans kommunfullmäktige yttra sig om beslutet avseende byggstart innan spaden kan sättas i marken och byggnationen av nytt vattenverk kan påbörjas.

2024-06-19

Trollhättan Energi avvecklar sin försäljning av fordonsgas

Tankstationen vid Trestad center stängs ned kring midsommar, tankstationen vid Tingvalla under 2028. Trollhättan Energis styrelse fattade beslutet under gårdagen.

2024-06-18

Nytt poddavsnitt: Trash Talk om second hand, fräscha avfallskärl och Barnen i Bullerbyn

I det fjärde avsnittet av Trollhättan Energis uppmärksammade Trash Talk-podd gästas Ulrik, Johanna och Brodden av universitetslektor Lisa Bomble som både forskar och undervisar kring hållbar utveckling vid Högskolan Väst. Hon förklarar bland annat skillnaden mellan att leva linjärt och cirkulärt.

2024-06-14

Så gör du om du drabbats av översvämning

Under onsdagseftermiddagen drabbades delar av Trollhättan av skyfall och snö. Personal från Trollhättan Energi har besökt många fastighetsägare för att undersöka skadorna.

Sopbil i solsken.

2024-06-10

Ändrad sophämtning midsommarveckan (vecka 25)

Du som har tömning under vecka 25 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-06-05

Från klassrum till sjö: Oliver och Hugo har undersökt övergödning med stöd av Trollhättan Energi

Oliver Pettersson (till höger) och Hugo Johansson (i mitten) studerar sista året på Nils Ericsonsgymnasiet och har i sitt gymnasiearbete undersökt hur gödningsmedel från jordbruk påverkar vattenkvaliteten i sjöar. Med stöd av Erik Sjöberg (till vänster), laboratoriechef hos Trollhättan Energi, har de analyserat vattenprover från Vänern, Hullsjön, Östra Hästefjorden och Dättern i laboratoriet på Arvidstorp.

Sopbil i solsken.

2024-05-27

Ändrad sophämtning vecka 23 (Sveriges Nationaldag)

Du som har tömning under vecka 23 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

Sten Krist4ensson, marknadschef, Förrådsg 2 2024

2024-05-24

Företagskunder ger Trollhättan Energi höga betyg

I vårens kundundersökning ger både privat- och företagskunder Trollhättan Energi höga betyg. Nöjd-kund-index (NKI) har ökat mest på företagssidan och det totala NKI:et fortsätter vara högre än branschsnittet totalt sett.