Premiär för podden Trash Talk: Hör Ulrik, Johanna & Brodden snacka sopor

Det snackas sopor och återvinning i Trollhättan som aldrig förr. Initiativet Trash Talk har verkligen fått ett härligt gensvar från er Trollhättebor och nu tar vi nästa steg för att fylla på med ännu mer hållbart snack. Tisdagen den 20 februari är det premiär för podden Trash Talk där du får tips, inspiration och massor av pepp från Ulrik, Johanna & Brodden - med gäster. Premiärgäst är kommunikatören Sofi Kristiansson som berättar mer om initiativet Trash Talk.

Eftersom vi vet att exempelvis tredjedel av allt som slängs i restavfallet består av förpackningar som kan återvinnas, så behöver vi snacka mer om sopor och återvinning. Skräp är en resurs som vi helt enkelt måste ta vara på bättre, även om vi kommit en bra bit på väg.

– Det här är en laginsats som måste göras för att minska belastningen på miljön och ta vara på jordens resurser. Så enkelt är det och det är ingen tillfällighet att lagstiftningen hela tiden skräps. Det håller inte att lämna över ansvaret på någon annan, konstaterar Trollhättan Energis kommunikatör Sofi Kristiansson, som är gäst i premiärpodden där hon berättar mer om initiativet Trash Talk.

”Bidra till att fler snackar sopor”

Programledare är Ulrik Engdahl, som till vardags pratar smarta energilösningar med Trollhätteborna och som verkligen brinner för ett skapa en mer hållbar vardag.

– Vi på Trollhättan Energi har Trollhättan Stads uppdrag att ansvara för återvinning och avfallshantering, men för att lyckas fullt ut något måste alla om bor och verkar i Trollhättan hjälpas åt. Inte minst med tanke på kommande generationer. Jag gillar själv att lyssna på poddar och jag hoppas att vi kan bidra till att fler snackar ännu mer om återvinning och hur vi kan sortera våra sopor bättre, säger han.

I premiäravsnittet får du bland annat veta vad nyheten hemsortering innebär när det införs 2025. Du får också veta vad du ska göra med din diskborste när den har gjort sitt och du får även svaret på om ett trasigt dricksglas ska läggas i glasåtervinningen eller i restavfallet.

Lyssna på premiäravsnittet här

Brodden – ett orakel inom återvinning

Duon som har svar på de flesta frågorna är Johanna Eriksson och Anders Brodd.    
–  ”Brodden” är vårt orakel och har jobbat massor av år med återvinning och avfallshantering här på Trollhättan Energi. Han vet allt, säger administratören Johanna om sin kollega med titeln avfallstekniker.

Brodden konstaterar att det är ett lagspel även på Trollhättan Energi.
– Johanna håller ihop det administrativa inom återvinning och stöttar mig och våra andra kollegor i allt. Det känns jättekul att vara med och göra en podd ihop med henne och Ulrik, även om det såklart är lite nervöst, säger Anders.

Åtta välfyllda avsnitt

Fyra välfyllda poddavsnitt fram till sommaren och fyra avsnitt till hösten är planen under premiäråret.
– Jag lutar mig mot Johanna och Brodden, men vi kommer också att ha gäster. Allt från kockar till förpackningsutvecklare. Hållbarhet och återvinning påverkar alla branscher idag och vi ser fram emot ett inspirerande snack, säger Ulrik Engdahl.

Läs mer om initiativet Trash Talk 

Att ibland vända på begrepp och hitta nya infallsvinklar är en viktig faktor för att öka återvinningen och få ännu fler att se soporna som en resurs.
– Att engagera är nyckeln till framgång och då är en positiv och dialog helt avgörande. En massa pekpinnar funkar sällan lika bra, säger Sofi Kristiansson.

Nyheten publicerad: 2024-02-20

Senaste nyheterna

2024-03-26

Appen och Mina Sidor uppdateras med säkrare inloggning

Nu får du som kund hos Trollhättan Energi ännu säkrare inloggning med BankID Säker start. Med uppdateringen förbättras säkerheten och telefonbedrägerier försvåras. Det betyder att du inte längre blir uppmanad att lämna personnummer. På så sätt verifieras det att det är samma person som använder tjänsten hos oss som identifierar sig med BankID. 

Johanna Eriksson, Alexander Forsström, Anders Brodd och Ulrik Engdahl i Trash Talk-podden.

2024-03-19

Succé för podden Trash Talk: Möt sopgubben Alex i nya avsnittet

Premiäravsnittet av Trollhättan Energis nya podd Trash Talk har fått ett väldigt positivt mottagande. - Och även jag har redan lärt mig nya saker, säger sopgubben Alexander Forsström, som gästar det andra avsnittet som nu ligger ute.

Sopbil i solsken.

2024-03-18

Ändrad sophämtning under påsken (vecka 13 och 14)

Du som har tömning under vecka 13 och vecka 14 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

En AI-skapad bild av

2024-03-08

Kardanvägen i Trollhättan – ett living lab för framtidens energisystem

Hur kan vi utöka laddinfrastrukturen på Kardanvägen i Trollhättan utan att höja det totala effektuttaget i elnätet? Denna fråga ställer sig Trollhättan Energi, Innovatum Science Park och Kraftstaden fastigheter tillsammans med företagare på Kardanvägen i det nya samarbetsprojektet ”iTEK”, delfinansierat av Energimyndigheten. Under hösten genomförs ett så kallat ”living lab”, ett verkligt test, där Trollhättan Energi styr ner effekten på företagens elbilsladdare på tider då effektuttaget är som högst. Målet: minska toppeffekten med 10 % trots en ökad elektrifiering.

Marknadschef Sten Kristensson

2024-03-05

”Vad tycker du vi kan göra bättre?”

Den frågan ställer Trollhättan Energi kommande veckor till ungefär 1 500 slumpmässigt utvalda kunder i en årlig kundundersökning.

Fyra personer på en återvinningscentral

2024-03-04

Töm säcken på återvinningscentralen och öka återvinningen

Visste du att mycket av det som slängs i containern för Energiåtervinning på återvinningscentralen är material som egentligen skulle kunna återvinnas och bli nya prylar om det sorterades rätt? I stället eldas resurserna upp i onödan. Så vill vi inte ha det. För att öka sorteringen ytterligare är det nu inte längre tillåtet att slänga säckar eller förslutna kartonger med material i containrarna på återvinningscentralen.

Solcellspaneler på en äng med får

2024-03-04

Johan Jonsson, enhetschef för Affärsstyrning, Trollhättan Energi: ”Arbetet med solcellsparken fortsätter”

Nu i veckan gick anbudsförfrågan ut för den solcellspark som Trollhättan Energi planerar bygga på Hedeäng, granne med den nya framtida Återvinningscentralen. Flera tusen solcellspaneler ska ge Trollhättebor, verksamheter och företag ungefär 2,5 gigawattimmar per år.

2024-03-01

Trollhättan Energi vässar den digitala kundupplevelsen – med en ny app

Trollhättan Energi tar nu nästa steg mot en mer digitaliserad och hållbar framtid genom ett nytt samarbete med appleverantören Bright Energy via EG. Till hösten lanseras en ny app som ger Trollhätteborna en större insikt i deras energianvändning och klimatpåverkan på ett enkelt och tillgängligt sätt.

2024-02-20

Premiär för podden Trash Talk: Hör Ulrik, Johanna & Brodden snacka sopor

Det snackas sopor och återvinning i Trollhättan som aldrig förr. Initiativet Trash Talk har verkligen fått ett härligt gensvar från er Trollhättebor och nu tar vi nästa steg för att fylla på med ännu mer hållbart snack. Tisdagen den 20 februari är det premiär för podden Trash Talk där du får tips, inspiration och massor av pepp från Ulrik, Johanna & Brodden - med gäster. Premiärgäst är kommunikatören Sofi Kristiansson som berättar mer om initiativet Trash Talk.

Man på scen pekar

2024-02-16

Trollhättan Energi anordnar ”Trash Talk live” – ett öppet hus om Hemsortering för dig som äger ett flerfamiljshus

Under kommande år kommer Trollhättan Energi göra en rad insatser för att underlätta och öka återvinningen i Trollhättan (till exempel Hemsortering, ny återvinningscentral, mobil återvinningscentral med mera). Med konceptet Trash Talk vill Trollhättan Energi inspirera och engagera alla Trollhättebor till att ta snacket med varandra om återvinning och till en mer hållbar livsstil.

Hög med metallförpackningar

2024-02-14

Trolig orsak till brand i sopbil: trycksatt metallförpackning

Under onsdag morgon när renhållningsarbetare Anton skulle tömma en container med metallförpackningar på återvinningsstationen vid Kungsporten i Trollhättan fattade lasset eld. Trolig orsak: trycksatt behållare som till exempel hårsspray.

2024-01-23

Få en inblick i våra distributionselektrikers vardag

Den 23 januari firas Elens dag som är till för att uppmärksamma elens nytta i samhället.