Brist på toapapper ökar risken för stopp i avloppet: ”Spola inte ner servetter och hushållspapper”

Nu märks det även på Arvidstorps avloppsreningsverk att en del Trollhättebor haft svårt att få tag på vanligt toalettpapper i butikerna i coronavirusets spår. –  Vi ser en ökning av andra typer av papper som fastnar i vår rensanläggning. Om man inte använder toalettpapper så måste man samla papperet i en soppåse istället för att spola […]

Nu märks det även på Arvidstorps avloppsreningsverk att en del Trollhättebor haft svårt att få tag på vanligt toalettpapper i butikerna i coronavirusets spår.
–  Vi ser en ökning av andra typer av papper som fastnar i vår rensanläggning. Om man inte använder toalettpapper så måste man samla papperet i en soppåse istället för att spola ner. Annars är risken stor för stopp i avloppen, varnar Vatten- och avloppschefen Synnöve Holm.

Just toalettpapper har haft en strykande åtgång när många hamstrat basvaror den senaste tiden. Och om toapappret tagit slut hemma så har nöden som bekant ingen lag. Användningen av servetter, Torky och andra olika former av hushållspapper har blivit ett ökat inslag i vårt avloppsledningsnät. Det är definitivt inte bra.
– Toapapper är gjort för att lösas upp i vatten, medan andra typer av torkpapper suger upp vattnet och blir starkare när det blir blöta, förklarar Synnöve Holm.

Ökad risk för stopp i avloppen

Segt och blött papper fastnar dels lätt i fastighetens egna ledningar, men också i pumpstationer och reningsanläggningar. Dessutom blir det mer bortrensat avfall som måste tas om hand.
–  Risken för stopp är betydligt större när den typen av papper spolas ned och just nu vill definitivt minimera risken för störningar, eftersom även vi kan få minskad bemanning beroende på coronaviruset, påpekar Synnöve Holm.

Använd soppåsen istället

Så du som har slut på toapapper får helt enkelt samla det alternativa toapapperet i en soppåse och sedan knyta ihop rejält och lägga i avfallskärlet för brännbart.
– Det är ju så många gör på sommaren i stugor, husvagnar eller båtar, så det är inte så dramatiskt. Däremot kan stopp i avloppet ställa till desto större problem och dramatik, konstaterar Synnöve Holm.

Så den gyllene grundregeln tål att upprepas: Endast kiss, bajs och toapapper får spolas ner i toaletten.

Kontakt: Synnöve Holm, Affärsområdeschef Vatten, synnove.holm@trollhattanenergi.se eller 0520-49 76 20.

Bilden: I Arvidstorps avloppsreningsverk märks nu en ökning av alternativa toalettpapper, vilket ökar risken för stopp.

Det är stor skillnad på toapapper och hushållspapper
Papper som papper, tänker kanske du? Men faktum är att det är stor skillnad på toapapper och vanligt hushållspapper. Därför får du inte spola ner servetter och hushållspapper i toaletten. Det ökar helt enkelt risken för stopp i avloppen. Onödigt, tycker vi. Har du brist på toalettpapper, så får du slänga pappret i en soppåse istället. Tack för hjälpen!

Nyheten publicerad: 2020-03-20

Senaste nyheterna

Blå pratbubbla med ett

2024-07-18

Utsättning av el och fiber pågår i Trollhättan

Just nu får vi samtal från kunder som frågar om personer som gör så kallad utsättning på deras tomt. Alltså markerar var el, fiber och telefonkablar går.

Man med varseljacka, hjälm och jeans som lutar sig mot ett stort rör i ett bergrum. Ler och tittar in i kameran.

2024-07-10

Avloppsreningsverket växer: Följ med ner i berget och se bassängerna för den utbyggda biologiska reningen

Trollhättan Energis omfattande infrastrukturprojekt med utbyggd biologisk rening nere i Arvidstorps avloppsreningsverk, går stabilt framåt. Betongarbetena pågår nu för fullt och närmare 95 procent av det planerade arbetet med bassängväggar, bassängbottnar och manöverplan har kommit på plats.

2024-07-04

”Vi hanterar inkommande ärenden så fort vi kan”

Sedan skyfallen i Skoftebyn, Sylte, Torsered och centrala delar av stan för några veckor sedan har hittills över 120 hushåll varit i kontakt med Trollhättan Energi. Det kom mycket regn och dessutom hagel på kort tid, vilket orsakade översvämningar i fastigheter och på gator.

2024-06-24

​​Trollhättan Energi är stolta sponsorer till Pride​

Trollhättan Energi är stolta glittersponsorer till Trollhättan Pride 2024, vilket är en del av vårt samhällsengagemang och vårt långsiktiga hållbarhetsarbete för mångfald, inkludering och jämlikhet.

2024-06-20

Klartecken för byggstart av nytt vattenverk

I veckan gav styrelsen för Trollhättan Energi klartecken för byggstart av ett nytt vattenverk. Under hösten ska Trollhättans kommunfullmäktige yttra sig om beslutet avseende byggstart innan spaden kan sättas i marken och byggnationen av nytt vattenverk kan påbörjas.

2024-06-19

Trollhättan Energi avvecklar sin försäljning av fordonsgas

Tankstationen vid Trestad center stängs ned kring midsommar, tankstationen vid Tingvalla under 2028. Trollhättan Energis styrelse fattade beslutet under gårdagen.

2024-06-18

Nytt poddavsnitt: Trash Talk om second hand, fräscha avfallskärl och Barnen i Bullerbyn

I det fjärde avsnittet av Trollhättan Energis uppmärksammade Trash Talk-podd gästas Ulrik, Johanna och Brodden av universitetslektor Lisa Bomble som både forskar och undervisar kring hållbar utveckling vid Högskolan Väst. Hon förklarar bland annat skillnaden mellan att leva linjärt och cirkulärt.

2024-06-14

Så gör du om du drabbats av översvämning

Under onsdagseftermiddagen drabbades delar av Trollhättan av skyfall och snö. Personal från Trollhättan Energi har besökt många fastighetsägare för att undersöka skadorna.

Sopbil i solsken.

2024-06-10

Ändrad sophämtning midsommarveckan (vecka 25)

Du som har tömning under vecka 25 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

2024-06-05

Från klassrum till sjö: Oliver och Hugo har undersökt övergödning med stöd av Trollhättan Energi

Oliver Pettersson (till höger) och Hugo Johansson (i mitten) studerar sista året på Nils Ericsonsgymnasiet och har i sitt gymnasiearbete undersökt hur gödningsmedel från jordbruk påverkar vattenkvaliteten i sjöar. Med stöd av Erik Sjöberg (till vänster), laboratoriechef hos Trollhättan Energi, har de analyserat vattenprover från Vänern, Hullsjön, Östra Hästefjorden och Dättern i laboratoriet på Arvidstorp.

Sopbil i solsken.

2024-05-27

Ändrad sophämtning vecka 23 (Sveriges Nationaldag)

Du som har tömning under vecka 23 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

Sten Krist4ensson, marknadschef, Förrådsg 2 2024

2024-05-24

Företagskunder ger Trollhättan Energi höga betyg

I vårens kundundersökning ger både privat- och företagskunder Trollhättan Energi höga betyg. Nöjd-kund-index (NKI) har ökat mest på företagssidan och det totala NKI:et fortsätter vara högre än branschsnittet totalt sett.