Pappa och bebis borstar tänderna och tittar sig i spegeln

Nu säkrar vi bra dricksvatten även för Trollhättans kommande generationer

Utan rent vatten har vi inget liv. För att kunna säkra bra dricksvatten för dig och alla andra Trollhättebor, även i framtiden, gör vi nu en av Trollhättan Energis största investeringar i vatten och avlopp någonsin fram till 2026. Det är därför vi fortsätter gräva och stöka till det lite här och var i stan – och det är därför vi behöver höja avgifterna lite mer. Helt enkelt för att du är vatten värd.

Vatten är vårt absolut viktigaste livsmedel

Vatten är vårt absolut viktigaste livsmedel. Att vi har rent och gott vatten att dricka, brygga kaffe på eller koka pastan i, tar vi nog alla för givet. På samma sätt som vi kan ta en skön dusch och kan spola i toaletten. Utan rent vatten och bra avlopp fungerar inte heller sjukvården, äldreomsorgen eller företagen. Kort sagt: Vatten har en helt avgörande betydelse för att vardagen och vår stad ska fungera.

Vi måste ge samma förutsättningar för kommande generationer

Att du tycker det känns självklart med rent vatten i kranen är förstås ett gott betyg till oss som ansvarar för det. Och Vattenpaketet 2026 handlar om att vi ska ge kommande generationer i ett växande Trollhättan samma förutsättningar som du och jag har idag. Därför behövs omfattande, långsiktiga och strategiska investeringar, som vi tillsammans finansierar genom avgiftsjusteringar.

En investering som alla står bakom

Rent generellt så är Sverige vatten- och avloppssystem gamla, så vi är långt ifrån ensamma om utmaningarna. En rapport från branschorganisationen Svenskt Vatten visar att investeringsbehovet behöver utökas från de 16 miljarder som investerades 2020 till 23 miljarder per år de kommande 20 åren, sett till hela landet. Orsaken är, precis som för oss i Trollhättan, att vi blir fler invånare, samtidigt som kraven på hållbara lösningar för klimatet ökar. Därför behövs strategiska beslut här och nu.

Det som känns extra bra är att det finns en total politisk enighet hos vår ägare Trollhättans Stad om att genomföra investeringarna nu, och att det är värt att de kommande åren genomföra en något större avgiftsjustering än tidigare. Planering och analyser inför Vattenpaketet 2026 har pågått i många år. Och nu är arbetet äntligen igång.

Vanliga frågor och svar

Senast granskad: 2021-07-02