5 fakta om din elanvändning

2017-10-12

 

Med en enkel och smidig gratisapp kan du nu få svar direkt på hur du kan använda din el smartare och samtidigt minska dina energikostnader. Du kan också prata med Peter Engström, som har jobbat med elförsäljning i 20 år. 

Sluta jaga kilowattpriser

Idag finns det många aktörer som köper och säljer el i Sverige. Som konsument kan det vara svårt att veta vem man ska välja när man kollar tariffer och avgifter. Samtidigt är sanningen den att prisskillnaderna i slutänden är väldigt små, även om modellerna kan se lite olika ut.

– Paketeringen av kunderbjudandet varierar såklart, men eftersom alla leverantörer köper energi från elbörsen Nordpool så har alla i grunden samma inköpspris. Rent krasst är det betydligt viktigare för kunden att fundera på hur man använder sin energi och se vad vi som elleverantör kan erbjuda totalt sett, än att jaga några ören på kilowattpriset. Det är hela energilösningen för en bostad eller ett företag som gör den stora skillnaden, säger Peter Engström på Trollhättan Energi.

"Jag vill vara ett bollplank"

Peter har sålt el till både företag och privatpersoner i över 20 år. Som försäljare hos "Hela stans miljöbolag" ser Peter på kunden i ett större perspektiv än att bara få sälja kilowattimmar. Trollhättan Energi ansvarar inte bara för själva elnätet i Trollhättan och har elavtal för både privatpersoner och företag, utan erbjuder också fiber, fjärrvärme och biogas. Dessutom sköter det kommunägda bolaget vatten, avlopp och renhållning.

– För oss är det viktigast att kunna leverera helhetslösningar på ett tryggt och schysst sätt. Och självklart till ett bra pris. Jag som jobbar mycket med el vill vara ett bra bollplank på det området och har idag möjlighet att hjälpa till med allt från solenergilösningar till laddstolpar för elbilen. Det är ett sätt för oss att konkret bidra till så mycket lokalproducerad och fossilfri el som möjligt, påpekar Peter.

Många kunder tittar fortfarande enbart på kilowattpriset, trots att det idag bara utgör en mindre del av elkostnaden. Är det bara lägre elkostnad man är ute efter så är det ofta viktigare att få hjälp att använda elen på ett så smart sätt som möjligt.

– Där kan vi som leverantör bidra med mycket och se till att den enskilde kunden får ut så mycket som möjligt av varje kilowattimme, säger Peter.

Elräknaren ger svart på vitt

Ett smart hjälpmedel just för att få koll på elanvändningen är gratisappen Elräknaren. Du laddar ner den i din smartphone och får sedan snabbt svar på hur enkelt det faktiskt är att hålla nere kostnaderna utan att det egentligen kräver några stora uppoffringar. Appen kan exempelvis hjälpa dig att välja den mest energismarta kylen eller frysen när du gör om i köket. Eller varför inte göra en användningslista över de elprodukter du använder mest och se vad du kan spara bara genom att förändra användandet.

– Små vardagsjusteringar och energimedvetna val är det som verkligen påverkar din elkostnad, konstaterar Peter.

Han får ofta frågan om man ska ha rörligt eller bundet elpris. Svaret handlar mer om vilken personlighet man är, snarare om ekonomi, resonerar Peter.

– Det är precis som med ett bolån. Vill du ha tryggheten i att veta priset över tid och betala lite extra för det? Eller vill du alltid ha chansen att få så lågt kilowattpris som möjligt, med risken att det också blir lite dyrare? Det är det man får fundera kring. I kronor och ören blir skillnaden över tid i regel inte så stor för ett hushåll.

En av landets lägsta nätavgifter

Den fasta så kallade nätavgiften som alla inom ett geografiskt område betalar till nätägaren, oavsett vilken leverantör man har, tillhör landets absolut lägsta hos Trollhättan Energi.

– Det känns förstås bra. Men det bästa är nog ändå att vi finns rent fysiskt här i Trollhättan där våra kunder finns, så att det är enkelt att få tag på oss eller träffa oss om något inte funkar eller om det är något man undrar. Dessutom är vår roll att fortsätta investera i Trollhättans utveckling och inte i något annat, konstaterar Peter.

5 fakta om din elanvändning:

  • Om du använder timer på dina LED-lampor är risken att det drar mer el, eftersom timern förbrukar mer än själva lampan.
  • Det drar mindre el att använda diskmaskinen än att diska för hand.
  • Att låta speldatorn stå på även om du inte använder den, kan kosta nästan 500 kr i el på ett år.
  • Att ladda din mobil varje natt kostar faktiskt bara 20 kr i el på ett år.
  • En ny TV drar bara hälften så mycket el än en som är tio år gammal.

Teckna elavtal med oss och få en matkasse

Teckna elavtal med oss innan 31 oktober så får du en närproducerad matkasse från nyöppnade Godhem eller ICA Jätten värd 400 kronor. Så ser du till att energin stannar i Trollhättan, vi återinvesterar nämligen en del vinsten från vår verksamhet nära dig. Det är en av anledningarna till att vi ligger topp tre när det kommer till kundnöjdhet bland Sveriges elhandelsföretag.

Change language

Vi använder oss av Google Translate