Från och med idag är det dags att sortera matavfallet i papperspåse

2017-06-01

Idag är det 1 juni! Sommaren är här och - det är premiärdag för papperspåsen. För er som fortfarande inte fått startkitet med påshållare och påsar - håll ut. Det kommer. På bilden ser ni ett bra exempel hos en villaägare som gjort rätt. Papperspåsarna har legat här ett tag och är väl förslutna. Det är fett och fuktfläckar på utsidan, men har inte läckt igenom

För er som undrar över hur ni ska göra, se info och filmer här. 

Tänk alltså på att:
1. Det allra viktigaste är att hålla avfallet så torrt som möjligt. Ventilation är hemligheten bakom en väl fungerande sortering av matavfall i papperspåse. Använd hållaren, platta till botten på papperspåsen och se till att det är luftigt runtomkring. Kanske lite (OBS! Lite. Annars andas inte påsen) hushålls- eller tidningspapper i botten på påsen kan göra susen om man har mycket blött matavfall...
2. Se till att försluta papperspåsen ordentligt så matavfall inte läcker ut.
3. När sedan påsen ska slängas så är det det bruna kärlet som ska användas för dig som bor i villa. Det är avsett för matavfall och är ventilerat. För dig som bor i flerbostadshus ska kärl märkt för matavfall användas. 
4. Om det är möjligt, placera ditt sopkärl i skuggan.
5. Tvätta kärlet noga emellanåt. Använd inga starka kemikalier och preparat. Ett sätt att få bort eventuell lukt är ättika. Blanda hälften vatten och hälften ättiksprit i en blomspruta och spruta i kärlet.
6. Strö över lite kalk i kärlet så hjälper det mot eventuella flugor och lukt.

Lycka till - och tveka inte att höra dig om du har frågor!

Change language

Vi använder oss av Google Translate