Pias trippel från 2019: ”Det finns mycket att glädjas över”

Vi är redan en bra bit in på 2020, där coronaviruset vänt upp och ner på mycket i allas vardag den senaste tiden. Samtidigt gör vi nu på Trollhättan Energi det formella bokslutet för 2019. Och det finns mycket positivt att blicka tillbaka på från det gångna året som stärker oss inför framtiden. När vår VD Pia Brühl […]

Vi är redan en bra bit in på 2020, där coronaviruset vänt upp och ner på mycket i allas vardag den senaste tiden. Samtidigt gör vi nu på Trollhättan Energi det formella bokslutet för 2019. Och det finns mycket positivt att blicka tillbaka på från det gångna året som stärker oss inför framtiden. När vår VD Pia Brühl Hjort gör sin Topp 3-lista från året som gått, handlar det om ett historiskt investeringsbeslut, ambitiösa medarbetare och ett nybildat biogasbolag.

Här hittar du Årsredovisning och Hållbarhetsrapport för 2019

På Trollhättan Energi är vi nu nästan 200 medarbetare som tillsammans möter de ökade behov som uppstår i takt med att Trollhättan växer. Det kan handla om att etablera en ny elnätstation i den expanderande stadsdelen Torsred, eller att vara med i planeringen av den helt nya stadsdelen Vårvik.
– Samtidigt fortsätter vi med våra löpande uppdateringar av exempelvis vatten- och avloppsnätet, på samma sätt som vi nu snart uppgraderat alla elmätare och erbjudit alla kommuninvånare ett smart och snabbt fibernät, påpekar Pia Brühl Hjort när hon summerar 2019.

”En nödvändig satsning för att säkra bra dricksvatten”

Inom vatten och avlopp fattades ett stort och strategiskt framtidsbeslut under det gångna året. Efter många analyser och diskussioner i Trollhättan Energis styrelse har vi beslutat att investera i ett helt nytt vattenverk och en ny råvattenledning, som tar in vattnet ute i Vänern istället för i Göta älv. Det ger en högre vattenkvalitet. Totalt handlar det om 1,5 miljarder kronor fram till år 2026, vilket också vår ägare Trollhättans Stad sagt ja till i kommunfullmäktige.
– Investeringen kommer att innebära höjda taxor, men det är en absolut nödvändig satsning för att vi ska kunna säkra bra dricksvatten åt alla under lång tid framöver. I investeringen ingår också en utbyggd reningsprocess i Arvidstorps avloppsreningsverk, för att göra så små framtida avtryck på miljön som möjligt, påpekar Pia och placerar investeringsbeslutet på Topp 3-listan över allt som hände under fjolåret.

En självklar del av vardagen

Hon konstaterar samtidigt att Trollhättan Energi levererar produkter och tjänster som alla på ett sätt tar för givet.
– Det är liksom självklart att det ska finnas bra vatten, fungerande avlopp, smidig avfallshantering, trygga elleveranser och möjlighet att installera solceller eller ladda sin elbil i Trollhättan. Att vi dygnet runt värmer 18 000 bostäder med fjärrvärme märkt Bra Miljöval är det nog inte heller så många som tänker på. Och att vi ständigt moderniserar elnätet och ser till att skolor, företag, sjukhus och våra hem har ström i uttaget är liksom ingen stor grej. Rent krasst märks vi mest när något strular, och glädjande nog händer det sällan, konstaterar Pia.
– I tider med Corona-virus och vikten av exempelvis extra bra handhygien kan man ju fråga sig hur det skulle sett ut om vi inte hade tillgång till rent vatten i kranarna, funderar hon.

”Det inspirerar oss i allt vi gör”

Efter en titt över axeln på jakt efter fler Topp 3-kandidater gläds hon också mycket åt höstens kundundersökning, där inte mindre än 97 procent svarade att man får ett bra bemötande och nio av tio kunder är väldigt nöjda med det vi gör.
– Det känns helt fantastiskt bra och inspirerar oss att fortsätta utvecklas, säger Pia.

Förutom att få vardagen att funka så smidigt som möjligt, även i kristider, pekar hon på Trollhättan Energis roll som möjliggörare för hållbara lösningar i stort och smått. Under 2019 installerade vi exempelvis inte mindre än 45 nya solcellsanläggningar för villor, lantbruk och företag. Den största anläggningen hittills fångar nu solens kraft på Folkets Hus Kulturhusets tak.

”Biogas är ett oslagbart bränsle”

Även på biogasområdet togs ett nytt och spännande kliv, som Pia Brühl Hjort och vill ge den sista Topp 3-platsen på hennes ”årslista”. Tillsammans med trollhätteföretaget BRC Sweden, som har lång erfarenhet av att konvertera fordon till biogas och dessutom installerar tankstationer, bildades Grönt Bränsle i Sverige AB som fokuserar på biogasförsäljning.
– Biogasen är ett oslagbart bränsle och det känns bra att Trollhättan Energi fortsätter att visa vägen på det området.

Trollhättan Energis ekonomi är fortsatt stabil:
– Så även ur det perspektivet var 2019 ett positivt år, konstaterar Pia Brühl Hjort.

Pias Topp-3 från 2019

Nr 1: Historiskt investeringsbeslut i nytt Vattenverk

”Vår ägare Trollhättans Stad sa ja till de nödvändiga investeringarna på 1,5 miljard kronor i ett nytt vattenverk och förbättrad avloppsrening vid Arvidstorps avloppsreningsverk.  Det framtidssäkrar Trollhättans kvalitet och infrastruktur inom dricksvatten och rening under lång tid framöver.

Nr 2: Gänget på Trollhättan Energi

”Jag ser det i min vardag hur alla mina kollegor tar sig an det stora ansvar som faktiskt vilar på oss. Drivet och kunskapen imponerar och gör mig uppriktigt stolt.  Och alla de utmaningar vi ställs inför löser vi tillsammans.”

Nr 3: Nytt bolag med biogasfokus

”Bildandet av Grönt Bränsle i Sverige AB, där vi på Trollhättan Energi är majoritetsägare, ökar möjligheterna att fortsätta utveckla kapaciteten och försäljningsvolymen för marknadens smartaste bränsle, där lokalt avfall och gödsel förvandlas till klimatsmart drivmedel.”

Följ med på en tur i Trollhättan Energis vardag
Trollhättan Energi fortsätter öppna dörrarna till en hållbar framtid. Möt vd:n Pia Brühl Hjort och följ med på en tur i vår vardag.

Nyheten publicerad: 2020-04-28

Senaste nyheterna

2024-03-26

Appen och Mina Sidor uppdateras med säkrare inloggning

Nu får du som kund hos Trollhättan Energi ännu säkrare inloggning med BankID Säker start. Med uppdateringen förbättras säkerheten och telefonbedrägerier försvåras. Det betyder att du inte längre blir uppmanad att lämna personnummer. På så sätt verifieras det att det är samma person som använder tjänsten hos oss som identifierar sig med BankID. 

Johanna Eriksson, Alexander Forsström, Anders Brodd och Ulrik Engdahl i Trash Talk-podden.

2024-03-19

Succé för podden Trash Talk: Möt sopgubben Alex i nya avsnittet

Premiäravsnittet av Trollhättan Energis nya podd Trash Talk har fått ett väldigt positivt mottagande. - Och även jag har redan lärt mig nya saker, säger sopgubben Alexander Forsström, som gästar det andra avsnittet som nu ligger ute.

Sopbil i solsken.

2024-03-18

Ändrad sophämtning under påsken (vecka 13 och 14)

Du som har tömning under vecka 13 och vecka 14 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

En AI-skapad bild av

2024-03-08

Kardanvägen i Trollhättan – ett living lab för framtidens energisystem

Hur kan vi utöka laddinfrastrukturen på Kardanvägen i Trollhättan utan att höja det totala effektuttaget i elnätet? Denna fråga ställer sig Trollhättan Energi, Innovatum Science Park och Kraftstaden fastigheter tillsammans med företagare på Kardanvägen i det nya samarbetsprojektet ”iTEK”, delfinansierat av Energimyndigheten. Under hösten genomförs ett så kallat ”living lab”, ett verkligt test, där Trollhättan Energi styr ner effekten på företagens elbilsladdare på tider då effektuttaget är som högst. Målet: minska toppeffekten med 10 % trots en ökad elektrifiering.

Marknadschef Sten Kristensson

2024-03-05

”Vad tycker du vi kan göra bättre?”

Den frågan ställer Trollhättan Energi kommande veckor till ungefär 1 500 slumpmässigt utvalda kunder i en årlig kundundersökning.

Fyra personer på en återvinningscentral

2024-03-04

Töm säcken på återvinningscentralen och öka återvinningen

Visste du att mycket av det som slängs i containern för Energiåtervinning på återvinningscentralen är material som egentligen skulle kunna återvinnas och bli nya prylar om det sorterades rätt? I stället eldas resurserna upp i onödan. Så vill vi inte ha det. För att öka sorteringen ytterligare är det nu inte längre tillåtet att slänga säckar eller förslutna kartonger med material i containrarna på återvinningscentralen.

Solcellspaneler på en äng med får

2024-03-04

Johan Jonsson, enhetschef för Affärsstyrning, Trollhättan Energi: ”Arbetet med solcellsparken fortsätter”

Nu i veckan gick anbudsförfrågan ut för den solcellspark som Trollhättan Energi planerar bygga på Hedeäng, granne med den nya framtida Återvinningscentralen. Flera tusen solcellspaneler ska ge Trollhättebor, verksamheter och företag ungefär 2,5 gigawattimmar per år.

2024-03-01

Trollhättan Energi vässar den digitala kundupplevelsen – med en ny app

Trollhättan Energi tar nu nästa steg mot en mer digitaliserad och hållbar framtid genom ett nytt samarbete med appleverantören Bright Energy via EG. Till hösten lanseras en ny app som ger Trollhätteborna en större insikt i deras energianvändning och klimatpåverkan på ett enkelt och tillgängligt sätt.

2024-02-20

Premiär för podden Trash Talk: Hör Ulrik, Johanna & Brodden snacka sopor

Det snackas sopor och återvinning i Trollhättan som aldrig förr. Initiativet Trash Talk har verkligen fått ett härligt gensvar från er Trollhättebor och nu tar vi nästa steg för att fylla på med ännu mer hållbart snack. Tisdagen den 20 februari är det premiär för podden Trash Talk där du får tips, inspiration och massor av pepp från Ulrik, Johanna & Brodden - med gäster. Premiärgäst är kommunikatören Sofi Kristiansson som berättar mer om initiativet Trash Talk.

Man på scen pekar

2024-02-16

Trollhättan Energi anordnar ”Trash Talk live” – ett öppet hus om Hemsortering för dig som äger ett flerfamiljshus

Under kommande år kommer Trollhättan Energi göra en rad insatser för att underlätta och öka återvinningen i Trollhättan (till exempel Hemsortering, ny återvinningscentral, mobil återvinningscentral med mera). Med konceptet Trash Talk vill Trollhättan Energi inspirera och engagera alla Trollhättebor till att ta snacket med varandra om återvinning och till en mer hållbar livsstil.

Hög med metallförpackningar

2024-02-14

Trolig orsak till brand i sopbil: trycksatt metallförpackning

Under onsdag morgon när renhållningsarbetare Anton skulle tömma en container med metallförpackningar på återvinningsstationen vid Kungsporten i Trollhättan fattade lasset eld. Trolig orsak: trycksatt behållare som till exempel hårsspray.

2024-01-23

Få en inblick i våra distributionselektrikers vardag

Den 23 januari firas Elens dag som är till för att uppmärksamma elens nytta i samhället.