2018-11-07

Nu kan du tanka Trollhättan Energis biogas i Bohuslän och Dalsland

Under torsdag och fredag 8-9 november åker Trollhättan Energi på biogasturné i Bohuslän och Dalsland. Fyra nya tankstationer för personbilar med biogas från Trollhättan Energi ska invigas i Strömstad, Dals Ed, Mellerud och Bengtsfors.
– Nästa år inviger vi dessutom en egen tankstation även för tunga fordon vid Trestad Center, säger VD Pia Brühl Hjort.

Biogasen från Trollhättan Energi tillverkas bland annat av fett från restauranger, trollhättebornas avloppsslam från Arvidstorps avloppsreningsverk, rester från livsmedelsindustrin samt gödsel. Trollhättans kommun har varit en pionjär inom biogasen och 2016 firade den lokala biogasproduktionen 20-årsjubileum.
– Förutom att våra egna sopbilar, stadsbussar och många av kommunens tjänstebilar körs på biogas idag så växer det även bland exempelvis taxibilar, men framför allt bland privatbilister, säger Pia Brühl Hjort.

Nu växer antalet tankstationer
Biogas är ett av de drivmedel på marknaden som ger lägst koldioxid- och partikelutsläpp och Trollhättan Energis biogas är sedan 2015 märkt med Bra Miljöval – en av världens tuffaste miljömärkningar. Biogasen produceras i anslutning till Arvidstorps avloppsreningsverk och vid Biogas Brålandas anläggning och levereras till befintliga tankstationer i Trollhättan och Brålanda. Nu ges alltså möjligheten att tanka biogas från Trollhättan Energi även iStrömstad, Bengtsfors, Dals Ed och Mellerud.
– Leveranserna dit kommer från Brålanda, säger Pia Brühl Hjort.

Hon kommer att medverka vid invigningarna på alla fyra orterna under de två dagarna och ser fram emot att sprida mer information om biogasen som drivmedel.
– Det är lika enkelt att tanka biogas som att tanka bensin eller dieseln. Dessutom skapar biogasen stora förutsättningar för lokala kretslopp som inte bara löser avfallsproblem, utan samtidigt skapar sysselsättning och sparar miljön, påpekar hon.

Trollhätteföretag bakom etableringen
Det är trollhätteföretaget BRC Sweden, som etablerar tankstationer och kompletterar personbilar med tanksystem även för biogas, som driver de nya stationerna. Invigningsturnén arrangeras i samarbete med Trollhättan Energi, Hela gröna vägen/Fossilfri2030 och Interreg Sverige-Norge. Tankstationerna delfinansieras av Naturvårdsverkets investeringsstöd Klimatklivet. Hela gröna vägen – fossilfri gränsregion 2030, är ett projekt som drivs av samtliga kommuner i norska Östfold, Follo och svenska Fyrbodal, tillsammans med Elbilforeningen och Gröna bilister. Målet är en fossilfri fordonsflotta inom kommuner och näringsliv senast år 2030.

Nästa år: Tankstation för tunga fordon
Under 2019 inviger Trollhättan Energi en tankstation för tunga fordon vid Trestad Center. Bolaget har dessutom tagit initiativ till att etablera en regional rötningsanläggning för Fyrbodal för att kunna ta hand om hushållens matavfall, som idag transporteras till andra biogasanläggningar i Västsverige.

 
Trollhättan Energi