Brist på toapapper ökar risken för stopp i avloppet: ”Spola inte ner servetter och hushållspapper”

Nu märks det även på Arvidstorps avloppsreningsverk att en del Trollhättebor haft svårt att få tag på vanligt toalettpapper i butikerna i coronavirusets spår. –  Vi ser en ökning av andra typer av papper som fastnar i vår rensanläggning. Om man inte använder toalettpapper så måste man samla papperet i en soppåse istället för att spola […]

Nu märks det även på Arvidstorps avloppsreningsverk att en del Trollhättebor haft svårt att få tag på vanligt toalettpapper i butikerna i coronavirusets spår.
–  Vi ser en ökning av andra typer av papper som fastnar i vår rensanläggning. Om man inte använder toalettpapper så måste man samla papperet i en soppåse istället för att spola ner. Annars är risken stor för stopp i avloppen, varnar Vatten- och avloppschefen Synnöve Holm.

Just toalettpapper har haft en strykande åtgång när många hamstrat basvaror den senaste tiden. Och om toapappret tagit slut hemma så har nöden som bekant ingen lag. Användningen av servetter, Torky och andra olika former av hushållspapper har blivit ett ökat inslag i vårt avloppsledningsnät. Det är definitivt inte bra.
– Toapapper är gjort för att lösas upp i vatten, medan andra typer av torkpapper suger upp vattnet och blir starkare när det blir blöta, förklarar Synnöve Holm.

Ökad risk för stopp i avloppen

Segt och blött papper fastnar dels lätt i fastighetens egna ledningar, men också i pumpstationer och reningsanläggningar. Dessutom blir det mer bortrensat avfall som måste tas om hand.
–  Risken för stopp är betydligt större när den typen av papper spolas ned och just nu vill definitivt minimera risken för störningar, eftersom även vi kan få minskad bemanning beroende på coronaviruset, påpekar Synnöve Holm.

Använd soppåsen istället

Så du som har slut på toapapper får helt enkelt samla det alternativa toapapperet i en soppåse och sedan knyta ihop rejält och lägga i avfallskärlet för brännbart.
– Det är ju så många gör på sommaren i stugor, husvagnar eller båtar, så det är inte så dramatiskt. Däremot kan stopp i avloppet ställa till desto större problem och dramatik, konstaterar Synnöve Holm.

Så den gyllene grundregeln tål att upprepas: Endast kiss, bajs och toapapper får spolas ner i toaletten.

Kontakt: Synnöve Holm, Affärsområdeschef Vatten, synnove.holm@trollhattanenergi.se eller 0520-49 76 20.

Bilden: I Arvidstorps avloppsreningsverk märks nu en ökning av alternativa toalettpapper, vilket ökar risken för stopp.

Det är stor skillnad på toapapper och hushållspapper
Papper som papper, tänker kanske du? Men faktum är att det är stor skillnad på toapapper och vanligt hushållspapper. Därför får du inte spola ner servetter och hushållspapper i toaletten. Det ökar helt enkelt risken för stopp i avloppen. Onödigt, tycker vi. Har du brist på toalettpapper, så får du slänga pappret i en soppåse istället. Tack för hjälpen!

Nyheten publicerad: 2020-03-20

Senaste nyheterna

2024-03-26

Appen och Mina Sidor uppdateras med säkrare inloggning

Nu får du som kund hos Trollhättan Energi ännu säkrare inloggning med BankID Säker start. Med uppdateringen förbättras säkerheten och telefonbedrägerier försvåras. Det betyder att du inte längre blir uppmanad att lämna personnummer. På så sätt verifieras det att det är samma person som använder tjänsten hos oss som identifierar sig med BankID. 

Johanna Eriksson, Alexander Forsström, Anders Brodd och Ulrik Engdahl i Trash Talk-podden.

2024-03-19

Succé för podden Trash Talk: Möt sopgubben Alex i nya avsnittet

Premiäravsnittet av Trollhättan Energis nya podd Trash Talk har fått ett väldigt positivt mottagande. - Och även jag har redan lärt mig nya saker, säger sopgubben Alexander Forsström, som gästar det andra avsnittet som nu ligger ute.

Sopbil i solsken.

2024-03-18

Ändrad sophämtning under påsken (vecka 13 och 14)

Du som har tömning under vecka 13 och vecka 14 ställer ut dina sopkärl en dag tidigare än ordinarie hämtningsdag och låter sopkärlen stå tills det är tömt.

En AI-skapad bild av

2024-03-08

Kardanvägen i Trollhättan – ett living lab för framtidens energisystem

Hur kan vi utöka laddinfrastrukturen på Kardanvägen i Trollhättan utan att höja det totala effektuttaget i elnätet? Denna fråga ställer sig Trollhättan Energi, Innovatum Science Park och Kraftstaden fastigheter tillsammans med företagare på Kardanvägen i det nya samarbetsprojektet ”iTEK”, delfinansierat av Energimyndigheten. Under hösten genomförs ett så kallat ”living lab”, ett verkligt test, där Trollhättan Energi styr ner effekten på företagens elbilsladdare på tider då effektuttaget är som högst. Målet: minska toppeffekten med 10 % trots en ökad elektrifiering.

Marknadschef Sten Kristensson

2024-03-05

”Vad tycker du vi kan göra bättre?”

Den frågan ställer Trollhättan Energi kommande veckor till ungefär 1 500 slumpmässigt utvalda kunder i en årlig kundundersökning.

Fyra personer på en återvinningscentral

2024-03-04

Töm säcken på återvinningscentralen och öka återvinningen

Visste du att mycket av det som slängs i containern för Energiåtervinning på återvinningscentralen är material som egentligen skulle kunna återvinnas och bli nya prylar om det sorterades rätt? I stället eldas resurserna upp i onödan. Så vill vi inte ha det. För att öka sorteringen ytterligare är det nu inte längre tillåtet att slänga säckar eller förslutna kartonger med material i containrarna på återvinningscentralen.

Solcellspaneler på en äng med får

2024-03-04

Johan Jonsson, enhetschef för Affärsstyrning, Trollhättan Energi: ”Arbetet med solcellsparken fortsätter”

Nu i veckan gick anbudsförfrågan ut för den solcellspark som Trollhättan Energi planerar bygga på Hedeäng, granne med den nya framtida Återvinningscentralen. Flera tusen solcellspaneler ska ge Trollhättebor, verksamheter och företag ungefär 2,5 gigawattimmar per år.

2024-03-01

Trollhättan Energi vässar den digitala kundupplevelsen – med en ny app

Trollhättan Energi tar nu nästa steg mot en mer digitaliserad och hållbar framtid genom ett nytt samarbete med appleverantören Bright Energy via EG. Till hösten lanseras en ny app som ger Trollhätteborna en större insikt i deras energianvändning och klimatpåverkan på ett enkelt och tillgängligt sätt.

2024-02-20

Premiär för podden Trash Talk: Hör Ulrik, Johanna & Brodden snacka sopor

Det snackas sopor och återvinning i Trollhättan som aldrig förr. Initiativet Trash Talk har verkligen fått ett härligt gensvar från er Trollhättebor och nu tar vi nästa steg för att fylla på med ännu mer hållbart snack. Tisdagen den 20 februari är det premiär för podden Trash Talk där du får tips, inspiration och massor av pepp från Ulrik, Johanna & Brodden - med gäster. Premiärgäst är kommunikatören Sofi Kristiansson som berättar mer om initiativet Trash Talk.

Man på scen pekar

2024-02-16

Trollhättan Energi anordnar ”Trash Talk live” – ett öppet hus om Hemsortering för dig som äger ett flerfamiljshus

Under kommande år kommer Trollhättan Energi göra en rad insatser för att underlätta och öka återvinningen i Trollhättan (till exempel Hemsortering, ny återvinningscentral, mobil återvinningscentral med mera). Med konceptet Trash Talk vill Trollhättan Energi inspirera och engagera alla Trollhättebor till att ta snacket med varandra om återvinning och till en mer hållbar livsstil.

Hög med metallförpackningar

2024-02-14

Trolig orsak till brand i sopbil: trycksatt metallförpackning

Under onsdag morgon när renhållningsarbetare Anton skulle tömma en container med metallförpackningar på återvinningsstationen vid Kungsporten i Trollhättan fattade lasset eld. Trolig orsak: trycksatt behållare som till exempel hårsspray.

2024-01-23

Få en inblick i våra distributionselektrikers vardag

Den 23 januari firas Elens dag som är till för att uppmärksamma elens nytta i samhället.