Du som bor i lägenhet kontaktar din hyresvärd, bovärd, bostadsrättsförening eller vaktmästare så fixar de nya påsar till dig. Är det mer bråttom än så kan du själv hämta papperspåsar på Återvinningscentralen Returen eller hos oss på Förrådsgatan 2 i Trollhättan.
Du som bor i villa klämmer fast en ej använd papperspåse i locket på matavfallskärlet. Nya påsar lämnas då vid nästkommande tömning. Är det mer bråttom än så kan du själv hämta papperspåsar på Återvinningscentralen Returen eller hos oss på Förrådsgatan 2 i Trollhättan.
Ordinarie hämtning för dig som bor i villa är en gång varannan vecka för matavfall och en gång i månaden för restavfall. Om du är osäker på vilken dag dina sopor ska hämtas – ladda ner appen Trollhättan Energi och skriv in din adress så får du en pushnotis kvällen innan ditt sopkärl ska tömmas.
Om du är i behov av en extratömning av ditt mat- eller restavfall kan du beställa en extratömning genom att kontakta kundservice. En extratömning kostar 563 kr och läggs på din nästkommande faktura. Om du vill tömma ditt restavfallskärl snabbt kan du själv åka med soporna till återvinningscentralen Returen.
I Trollhättan sorteras dina hushållssopor i matavfall och restavfall. Farligt avfall, grovavfall och el- och elektronikprylar ska inte läggas i sopkärlet för restavfall utan lämnas in på återvinningscentralen Returen. Förpackningar kan lämnas på återvinningsstationer som finns på olika ställen i kommunen. Här hittar du en avfallslista från A-Ö och mer information om hur du sorterar på rätt sätt.
Vi använder papperspåse till matavfall av flera anledningar. Matavfallet i Trollhättan går till biogasproduktion och fördelen med papperspåsar är att de kan gå med i matavfallet direkt i rötningsprocessen. Nu kan mer biogas utvinnas samtidigt som användandet av miljöfarlig plast minskar.
Elavfall ska slängas på återvinningscentralen Returen. Läs mer om hur du sorterar rätt här.
Här hittar du återvinningscentralen Returens öppettider.
Ibland kan några avfallspåsar fastna i botten på kärlet. Vi gör alltid vårt bästa för att tömma det helt men om påsarna sitter fast kan det vara svårt. Tänk på att det är ditt ansvar som fastighetsägare att se till att påsarna är lösa i kärlet.
Hämtning av trädgårdsavfall börjar vecka 14 (om du har hämtning jämn vecka) eller vecka 15 (om du har hämtning ojämn vecka). Ett par veckor innan vi startar hämtningen får du ett brev där du ser vilken veckodag och vilka veckor du har tömning av trädgårdsavfallet. Kärlets ska på hämtningsdagens morgon (07.00) stå vid tomtgräns och med handtaget ut mot gatan, annars uteblir hämtningen.
Det beror på vilken bil du tittar på. I dagsläget ger bonus malus ett bidrag på 10 000 kr för biogasbilar. Begagnade biogasbilar är generellt billigare att köpa än motsvarande bensin- och dieselbilar. På miljofordon.se kan du göra en drivmedelskalkyl och kolla hur din bil står sig som miljöfordon.
Biogas är ett drivmedel som idag bedöms ge lägst klimatpåverkan av alla drivmedel på marknaden. Gasen produceras av organiskt avfall så som matavfall, avloppsslam och gödsel. Här kan du läsa mer om hur vi gör biogas.
Här kan du se vart närmsta tankstation för biogas finns.
Det aktuella priset är 17:95 kr/kg. Bra Mijöval-märkt biogas ingår alltid i priset. Vår ambition är att alltid ligga under bensinpriset.
När ditt elnätsavtal avslutas skickas automatiskt ett meddelande till ditt elhandelsbolag som berättar att du flyttar, och elhandelsavtalet avslutas.
Solen är en förnybar energikälla. Själva solelproduktionen medför inga koldioxidutsläpp, och den energi som går åt för att producera solcellerna är liten i förhållande till den som solcellerna ger.
Ja. Det betyder att du automatiskt får oss som elhandelsleverantör om du inte aktivt väljer själv. Du får då ett anvisat pris som är ett dyrare alternativ. Därför rekommenderar vi dig att göra ett aktivt val genom att välja rörligt eller fast avtal. Här kan du läsa mer om våra olika priser och avtal.
Det gör du enkelt och smidigt här.
Kontakta kundservice så hjälper vi dig.
100 procent förnybar el är standard för samtliga av Trollhättan Energis elhandelskunder. Vi producerar förnybar el på Lextorp kraftvärmeverk. Där producerar vi också fjärrvärme, sedan flera år miljömärkt med Bra Miljöval, tack vare förnybara bränslen som exempelvis skogsflis. Flisen är rester från skogsavverkning, består inte av skyddsvärd skog utan kommer från skogsägare som bedriver ett hållbart skogsbruk. Det har inte heller gått åt onödig fossil energi på vägen från skog till ditt hem och askan som bli kvar efter förbränningen återförs till skogen som gödning för nya träd.
Flisen som eldas på kraftvärmeverket Lextorp ger alltså både fjärrvärme och förnybar el – och den el som produceras baseras på 100 % skogsflis. Den el vi säljer är dessutom ursprungsmärkt för att garantera att det är förnybar el.
Det håller vi koll på åt dig. 30-90 dagar innan ditt avtal löper ut skickar vi ut information till dig så att du kan ta ställning till hur du vill fortsätta.
Det gör du enkelt genom att logga in på Mina sidor.
Ja du behöver både ha ett elnätsavtal och ett elhandelsavtal för att få ström i din bostad.
Logga in på Mina sidor för att se detaljer kring ditt elavtal. Där kan du också enkelt byta elavtal om du har möjlighet till det.
Kontakta vår kundservice så hjälper vi dig så gott vi kan.
Rörligt elavtal följer prisutvecklingen på elmarknaden och baseras på spotpriset på elbörsen. Priset kan variera månad för månad. Ett avtal med rörligt pris passar för dig som vill engagera dig och ha flexibilitet. Ett fast elavtal innebär att du har ett fast pris per kilowattimme under en bestämd period på 1, 2 eller 3 år. Fast pris är alternativet för dig som vill slippa engagera dig och som värdesätter långsiktig trygghet. Läs mer om våra priser och avtal här.
Du som tillför el till elnätet via exempelvis egna solceller, vind- eller vattenkraft är en mikroproducent. Läs mer om att producera din egen el här.
Vi har ett av marknadens förmånligaste avtal för dig som mikroproducent. Läs mer om det här.
Nej det behöver du inte. Du kan även vara ansluten till ett annat elnät.
Ersättningen betalas ut på din månadsfaktura (samma faktura som du betalar för konsumtionen på).
I dagsläget kan inte du som bor i lägenhet producera din egen el. Om du däremot köper din el av Trollhättan Energi är du garanterad 100 procent förnybar el. Här kan du beräkna din månadskostnad och teckna nytt elavtal.
Nästan alla solcellsanläggningar är anslutna till elnätet för att du ska kunna sälja din överproduktion och köpa el vid behov. Köper du dina solceller via oss ingår installation och kontakt med ditt elnätsbolag i vår helhetslösning.
Elnätet, dvs. elledningarna och elmätarna i Trollhättan, ägs av Trollhättan Energi Elnät. Det är alltså vi som transporterar och mäter elen hos dig. Du kan inte byta elnätsleverantör. Elhandel innebär att du köper själva strömmen du använder. Här kan du själv välja vem du vill köpa din el av.
Kontrollera först så att felet inte är lokalt hemma hos dig. Läs mer om hur du gör här.
Det beror på vart huset ligger och vad du har för behov. Här kan du läsa mer om att skaffa en ny elanslutning.
Ja det kan du göra. Läs mer om hur det går till här.
En stor del av elnätsavgiften går till investeringar för att upprätthålla elnätet och säkra för framtiden. De senaste åren har vi bland annat arbetat en hel del med att gräva ner luftburna elledningar på landsbygden. Vi har också bland annat investerat i nya mätare och mätinsamlingssystem för att klara framtida krav.
Ja. Vi har ett krav från Trollhättans Stad att ha bland landets 45 lägsta taxor sett till Nils Holgersson undersökningen, där man sammanställer kostnaden för el, vatten, renhållning och fjärrvärme. 2018 låg vi på 36:e plats (av totalt 290). Räknar vi elnätet för sig låg vi på 20:e plats. Alltså precis som det ska vara.
Om felet ligger i din fastighet är det du som fastighetsägare eller din fastighetsägare som åtgärdar felet. Om felet däremot kommer utifrån gatan åtgärdas det av oss. Här kan du läsa mer om vad du ska göra vid strömavbrott.
Ja du behöver både ha ett elnätsavtal och ett elhandelsavtal för att få ström i din bostad.
Logga in på Mina sidor för att se detaljer kring ditt elavtal. Där kan du också enkelt byta elavtal om du har möjlighet till det.
Nej det behöver du inte. Du kan även vara ansluten till ett annat elnät.
Vi tittar hela tiden på det underhåll- och investeringsbehov vi har i elnätet och gör beräkningar därefter. I Trollhättan har vi de lägsta elnätstaxorna i Västsverige. Sett över hela Sverige hamnar vi på fjärde plats av 290 kommuner i jämförelsen som gjorts av Villaägarnas Riksförbund. Så vill vi att det ska fortsätta vara och därför investerar vi långsiktigt i ett säkert och effektivt elnät. En stor del av investeringarna går till landsbygden. Genom att gräva ner luftburna elledningar säkrar vi elförsörjningen även i framtiden. Vi har också bland annat investerat i nya mätare och mätinsamlingssystem för att klara framtida krav.
Elnätsavgiften består av två delar. Dels en fast del, en abonnemangsavgift per år som beror på vilken storlek du har på din huvudsäkring, och dels en rörlig del som beror på hur mycket el vi överför hem till dig (avgift per använd kilowattimme). Här kan du läsa mer om elnätsavgiften.
På bredbandswebben kan du fylla i din adress och se om du är ansluten till fibernätet.
Du beställer fiber genom att kontakta kundservice. Här kan du läsa mer om hur du beställer fiber.
När din fiber är installerad behöver du välja en tjänsteleverantör. Läs mer om det här.
På Bredbandswebben ser du vilka tjänsteleverantörer som just du kan välja mellan och vilka tjänster de kan leverera till din adress.
Om du har kommit överens med köparen av din bostad att den ska stå för kostnaden för fibern behöver ett överlåtelseavtal skickas in till oss.
Fibern ligger relativt grunt – på tomt endast ca 30 cm ner och i övrig mark ca 50-60 cm ner. Har du fiber är det viktigt att du tänker på detta om du ska gräva på din tomt så att du inte råkar gräva av fiberkabeln.
Svartfiber är en fiberoptisk kabel i vars ändar kommunikationsutrustning monteras. Själva fiberkabeln ägs av Trollhättan Energi, medan utrustningen som ansluts i ändarna ägs av dig som hyr svartfibern. Upplägget ger dig möjlighet att själv styra över ändutrustningen, dess kapacitet och kostnad. Läs mer om svartfiber här.
Sensornätverk består av sensorer som skickar signaler till en Gateway via radiovågor. Sensorerna tar in data som temperatur, ljud, vibrationer, tryck och rörelser och användningsområdena är oändliga. Dessa data skickas sedan vidare via stadsnätet till en mottagare för vidare bearbetning och analys.
Vi hyr ut plats i vår datahall i Trollhättan, till i första hand operatörer. Kontakta oss för mer information och offert.
Internet of Things, eller IoT som det också kallas, är ett begrepp för saker så som hushållsapparater, maskiner, fordon och byggnader med inbyggd elektronik och internetuppkoppling. Denna inbyggda internetuppkoppling gör att sakerna kan styras och utbyta data över nätet.
Fibertråden är känslig och behöver hanteras varsamt för att den inte ska gå av. Det kan också bli dyrt. Kontakta oss gärna så hjälper vi dig.
Fjärrvärme produceras till största delen av restprodukter från skogsindustrin som toppar, grenar och bark som inte går att använda till virke eller massaindustrin. Även vegetabilisk olja används i produktionen. Genom att använda biobränsle tar vi tillvara energi som annars skulle gå förlorad. Restprodukterna eldas upp och värmer upp vatten centralt. Vattnet leds i rörsystem i marken ut till hushåll och större fastigheter i stan. De tre fjärrvärmeverken är ihopkopplade via ett gemensamt kulvertsystem. Styrning och övervakning är datoriserad. I mottagarfastigheten finns en fjärrvärmecentral där värmeväxlare överför värmen till det vatten som pumpas runt i elementen och till varmvattnet som går ut kranen. Det avkylda vattnet går sedan tillbaka till värmeverket för att värmas upp på nytt.
I bostadsområden där fjärrvärmeledningar redan är dragna i gatan finns det stora möjligheter att ansluta till fjärrvärme. Bor du i ett område där vi ännu inte hunnit bygga ut fjärrvärmen, får du ett erbjudande av oss så snart området är aktuellt för utbyggnad. Läs mer om hur du ansluter dig till fjärrvärme här.
Om du ska flytta in i ett hus som är anslutet till fjärrvärmenätet har du förmånliga priser på uppvärmning. Om du ska flytta ut ur ett hus där du har fjärrvärme behöver du anmäla din flytt till oss. Här kan du anmäla din flytt till oss.
Vår fjärrvärme är miljömärkt med Bra Miljöval. Bra Miljöval är en oberoende miljömärkning som bidrar till en friskare natur och färre hälsofarliga ämnen i vardagsprodukter. Miljökraven ställs och kontrolleras av Naturskyddsföreningen.
Riktpriset för att ansluta sig till vårt fjärrvärmenät är omkring 50 000 kr inklusive moms. Då ingår ledningsanslutning, fjärrvärmecentral, mätutrustning och grovåterställning av din tomt. Här kan du läsa mer om priser och villkor.
Om du är nyfiken på hur Trollhättans fjärrvärme står sig i konkurrens med andra uppvärmningsformer kan du få en rättvis kostnadsjämförelse via Fjärrkontrollen.
Den fasta avgiften går till att upprätthålla fjärrvärmenätet, så vi fortsatt kan leverera fjärrvärme till Trollhättan och bemöta de krav som vi har.
Energiavgiften är det du betalar för energin som används när du använder fjärrvärmen.
Det är bra att se över sin fjärrvärmecentral någon gång per år. Då kan eventuella fel åtgärdas i tid och du slipper kostnader för skador och ökad energianvändning.
Ett serviceavtal kostar 550 kr/år och då ingår:
Oavsett hur din fjärrvärmecentral ser ut i just din villa fungerar alla på ungefär samma sätt. Läs mer om hur din fjärrvärmecentral fungerar här.
Kontakta kundservice så hjälper vi dig.
Fjärrvärmevattnet är grönt för att vi ska kunna särskilja och upptäcka det om det uppstår en eventuell läcka. Vattnet är väldigt hett därför ska du aldrig röra det utan direkt kontakta vår jour om du ser grönt vatten.
En gång varje år skickar vi ut ett brev till dig när det är dags att boka en tid för service av din fjärrvärmecentral. Då fixar du det enkelt via denna länk.
Om du ska flytta in/ut ur hus behöver du ringa oss för att anmäla din flytt. Om du ska flytta in/ut ur lägenhet kan du genomföra hela flyttanmälan direkt på webben. Här kan du läsa mer om hur du anmäler din flytt till oss.
När ditt elnätsavtal avslutas skickas automatiskt ett meddelande till ditt elhandelsbolag som berättar att du flyttar, och elhandelsavtalet avslutas.
Nej, det är helt gratis att göra en flyttanmälan hos oss.
Nej, du måste själv kontakta oss och göra din flyttanmälan. Här kan du läsa mer om hur det går till.
Om du har kommit överens med köparen av din bostad att den ska stå för kostnaden för fibern behöver ett överlåtelseavtal skickas in till oss.
Om du ska flytta in i ett hus som är anslutet till fjärrvärmenätet har du förmånliga priser på uppvärmning. Om du ska flytta ut ur ett hus där du har fjärrvärme behöver du anmäla din flytt till oss. Här kan du anmäla din flytt till oss.
Logga in på Mina sidor och gör din anmälan om e-faktura.
Du kan beställa autogiro på tre olika sätt:
Logga in på Mina sidor, där hittar du alla dina historiska fakturor.
När en faktura har förfallit och vi inte fått in någon betalning skickar vi en påminnelse. Påminnelsen har samma belopp och betalningsuppgifter som originalet. En påminnelseavgift på 60 kr kommer att läggas till på nästkommande faktura.
Du kan välja att betala via autogiro eller bankgiro. Med autogiro dras pengarna från ditt bankkonto automatiskt på förfallodagen. Pappersfakturan får du som vanligt. Vill du betala med autogiro fyller du i ett medgivande. Vill du slippa få en pappersfaktura med posten anmäler du att du vill ha E-faktura. Då hamnar fakturan direkt i din internetbank. Gör din anmälan om e-faktura direkt på Mina sidor.
Energiskatt är en skatt som alla betalar via sitt nätbolag. Det är som namnet antyder, en skatt för elen som du använder. Denna låg tidigare på elhandelsföretagen att ta ut men har sedan januari 2018 flyttats till elnätsbolagen.
Här kan du läsa mer om dina rättigheter som konsument.
När en obetald faktura har förfallit skickar vi vidare ärendet till vårt inkassobolag. Om du har gjort en betalning till oss efter ärendet har skickats vidare, men innan brevet från inkassobolaget har hunnit landa i din brevlåda, behöver du ta kontakt med inkassobolaget för att inte betala två gånger.
Trollhättan Stad har som ambition att vi ska vara 70 000 invånare år 2030. Vi behöver anpassa våra rörnät, elledningar och våra tjänster till fler människor. Det innebär att vi måste gräva lite, så att Trollhätteborna även i framtiden ska få en enkel och hållbar vardag. Här hittar du mer information kring de pågående arbeten och projekt som vi på Trollhättan Energi driver eller är delaktiga i.
Om någonting är fel är det viktigt att vi får reda på det för att snabbt kunna göra någonting åt det. Här kan du läsa mer om hur du gör en felanmälan.
Kontrollera först så att felet inte är lokalt hemma hos dig. Läs mer om hur du gör här.
Om felet ligger i din fastighet är det du som fastighetsägare eller din fastighetsägare som åtgärdar felet. Om felet däremot kommer utifrån gatan åtgärdas det av oss. Här kan du läsa mer om vad du ska göra vid strömavbrott.
Kontakta kundservice så hjälper vi dig.
Kontakta vår kundservice så hjälper vi dig så gott vi kan.
Om du har kommit överens med köparen av din bostad att den ska stå för kostnaden för fibern behöver ett överlåtelseavtal skickas in till oss.
Fibertråden är känslig och behöver hanteras varsamt för att den inte ska gå av. Det kan också bli dyrt. Kontakta oss gärna så hjälper vi dig.
Om laddningen krånglar ska du felanmäla det till vår samarbetspartner InCharge. Här hittar du kontaktuppgifter.
Alla parkeringsplatser där det finns laddmöjlighet är inte dedikerade endast till elbilar. Det finns dock de som är det och då är parkeringsrutan blåmålad och det finns en elbilsladdskylt. Här får endast elbilar stå. Observera att det kan råda olika parkeringsregler beroende på parkeringsplats och glöm inte att betala för parkeringen om så krävs.
Snabbladdarna är avsedda för att snabbt ladda upp din elbil när du är på resande fot. För att öka snabbladdarnas tillgänglighet har vi oftast en prismodell per minut så att det finns en anledning att flytta bilen när laddaren inte längre används. På så sätt frigörs snabbladdaren för andra som också behöver ladda.
Det är många faktorer som spelar in för att kunna säga detta. Exempelvis hur mycket effekt du kan mata laddstolpen med, hur mycket laddkabeln klarar att leverera, hur mycket ström laddboxen kan leverera, hur mycket ström elbilen kan ta emot osv. Kontakta oss så hjälper vi att dig att räkna på detta.
Det beror på vilken leverantör som levererar laddboxen. Vanligtvis är det 2 års garantitid.
För att ladda elbilen vid våra laddstationer framöver behöver du ett laddkort eller laddbricka. Laddkort och brickor är gratis att beställa, och du får tillgång till laddpunkter, i stad och på landsbygd, i hela Sverige och utomlands. Läs mer om hur det funkar med laddning och betalning här.
I Trollhättans kommun kostar det 2 kr/kWh att normalladda. Vid snabbladdstationen på Överby kostar det 2 kr/minut.
Om laddningen krånglar på våra publika laddstationer ska du kontakta vår samarbetspartner, InCharge: Du når dem dygnet runt på 020 – 52 62 00.
Vi kan erbjuda en komplett laddlösning för dig som är intresserad av det. Börja med att kontakta oss så bokar vi ett besök och undersöker förutsättningarna för just dig.
Ja, du kan ansöka om tilldelning av elcertifikat och ursprungsgarantier hos Energimyndigheten. När du tecknar ett mikroproduktionsavtal med oss hjälper vi dig med detta.
Solen är en förnybar energikälla. Själva solelproduktionen medför inga koldioxidutsläpp, och den energi som går åt för att producera solcellerna är liten i förhållande till den som solcellerna ger.
Du som tillför el till elnätet via exempelvis egna solceller, vind- eller vattenkraft är en mikroproducent. Läs mer om att producera din egen el här.
Vi har ett av marknadens förmånligaste avtal för dig som mikroproducent. Läs mer om det här.
Nej det behöver du inte. Du kan även vara ansluten till ett annat elnät.
Ersättningen betalas ut på din månadsfaktura (samma faktura som du betalar för konsumtionen på).
I dagsläget kan inte du som bor i lägenhet producera din egen el. Om du däremot köper din el av Trollhättan Energi är du garanterad 100 procent förnybar el. Här kan du beräkna din månadskostnad och teckna nytt elavtal.
Solceller är en investering både när det kommer till ekonomi och hållbarhet. När du har solceller installerat på taket producerar du din egen el och det du inte själv använder kan du sälja till oss så andra kan ta del av din närproducerade gröna energi.
Solceller fungerar utmärkt i svenskt klimat. Solpanelens effekt varierar över dagen beroende på solens rörelse över himlen. Solpaneler laddar även vid molnigt väder och under en större del av dagen, men med varierande verkningsgrad. Produktionen påverkas också av var man bor i landet och hur panelen är monterad.
När man summerar ett svenskt år kan man konstatera att varje kvadratmeter av Sveriges yta tar emot 1000 kWh/år i snitt. En 1 m² solcell ger cirka 100 kWh/år.
Den frågan har diskuterats i ett tidigt skede i projektet. Beslutet är att vi fortsatt ska ha varsin egen dricksvattenförsörjning men vara sammankopplade med ett ledningsnät för att kunna stötta varandra vid behov.
Det finns flera anledningar till det. I stråket där farleden för fartygstrafik går har vi tillsammans med Sjöfartsverket bedömt det som en olämplig placering. De behöver kunna muddra och eventuellt släppa ett nödankare och då vill vi inte ha vår ledning i vägen. Det föreligger även skredrisker längs med älvens kanter och arbetet med att förlägga en ny råvattenledning i älven riskerar vår egna dricksvattenproduktion under byggtiden då vårt råvattenintag ligger nedströms.
I det befintliga vattenverket har vi bara ett råvattenintag, inget reservvatten. Med ett nytt intag i Vänern bygger vi bort en del risker som har med till exempel fartygstrafik, skredrisker och andra verksamheter i Göta Älv som kan förorena vårt råvatten. Vi behåller även intaget i Göta älv som reservvattenintag. Vänern har idag en betydligt bättre vattenkvalitet än Göta Älv.
Det befintliga vattenverket är från 1962 och är nu så gammalt att det börjar kosta ganska mycket i underhåll. Det behöver ersättas med ett helt nytt. En ny råvattenkälla har också funnits länge på vår önskelista. Vi blir också fler och fler Trollhättebor vilket gör att vi behöver säkra dricksvattenförsörjningen även för framtiden – både vad gäller kapacitet och kvalitet.
Det vore såklart bra att ha flera stora verk som kan ersätta varandra, men det är en kostnadsfråga. För att säkerställa leveransen av dricksvatten dygnet runt är vi sammankopplade med Vänersborg samt har ambitionen att bygga parallella, av varandra oberoende, beredningslinjer i det nya verket så vi kan klara underhåll eller hantering av störningar.
Vår ambition är att kunna leverera dricksvatten från det nya vattenverket senast 2025. I projektet ingår att söka och erhålla en ny vattendom och andra tillstånd som erfordras, dimensionering av rätt beredningsprocess och en komplex ledningsdragning. Det sammantaget gör att tidplanen kan förändras något över tid. Vårt största fokus är att vi ska kunna leverera ett gott dricksvatten av rätt kvalitet.
Det finns flera tillfällen och möjligheter för dig som fastighetsägare längs ledningsstråket att få information om projektet. Dels via stormöten, dels via mer individuell information när vi närmar oss din fastighet. Du kan också prenumerera på nyheter via vår hemsida. Vi eftersträvar att hålla en bra dialog genom hela projektet. Har du funderingar du inte fått svar på? Kontakta oss så hjälper vi dig.
På den här sidan lägger vi upp information löpande om projektet. Där kan du också prenumerera på nyheter och få en notis i din mejlbox när sidan har uppdaterats. Om du inte hittar det du söker kan du alltid kontakta oss så hjälper vi dig.
Nej, vårt arbete omfattar endast en råvattenledning från Vänern till vattenverket i Trollhättan. Det vattnet är ännu inte drickbart och det kommer inte vara möjligt att ansluta sig till längs vägen.
Tillsammans med vår partneringentreprenör och konsulter är vi nu i uppstartsskedet av projekteringen. När projekteringen är klar sätts ett riktpris som ska beslutas av rätt politisk instans i Trollhättans Stad. Först därefter kommer vi att kunna berätta vad helheten kostar.
Trollhättan Stad har som mål att vi ska vara 70 000 invånare i Trollhättan år 2030 men vi behöver planera och bygga ett nytt vattenverk för en längre tidshorisont än så. Därför har Trollhättan Energis styrelse beslutat att bygga för 80 000 invånare (och 200 liter/person/dygn utifrån historiska data) utifrån en beräknad befolkningsutveckling på 50 år. Vi har även i projektmålen att projektera för utbyggbarhet av vattenverket, både för utökad kapacitet men också för ytterligare beredningssteg.
På denna projektsidan får du löpande information kring arbetet vi göra med att gräva ner dricks- och spillvattenledningar i Sjölanda. Vill du ha uppdateringar direkt i din mejlkorg? Fyll i din mejladress.
Nej, du är enligt lag skyldig att upplåta plats på fastigheten (20§ Lag om allmänna vattentjänster).
Nej, det behövs en tank och en pump för varje fastighet och det är fastighetsägaren som är ansvarig för att göra plats för den på sin tomt.
Det är du som fastighetsägare som är ansvarig för att upplåta plats och anlägga pumpenheten på fastigheten.
Ja det är helt okej om du vill titta men det är Trollhättan Energi som är ansvariga för drift och service. Du får alltså inte själv justera någonting i tanken.
Nej, pumpen stoppas genom att du bryter strömmen vid styrenheten.
Nej, i dagsläget finns tyvärr ingen mindre tank att beställa men Xylem jobbar på att ta fram alternativ som i så fall kan erbjudas.
Nej. Pumpen går inte hela tiden utan i förutbestämda sekvenser beroende på fyllnadsgrad i tank. Det ska inte vara något störande ljud.
Nej. Tanken är tät och det finns ingen avluftning – detta gör att ingen dålig lukt kan tränga ut.
Då behöver du en så kallad mätarbrunn. Kostnad för detta är ca 10 000 kr och den finns i måtten: 1 meter, 1,25 meter, 1,75 meter och 2 meter. Största utvändiga diameter är 550 mm och invändiga diameter är 384 mm.
Ja men den behöver vara lättåtkomlig.
Nej.
Ja, denna del av anläggningen är det du som fastighetsägare som ansvarar för.
Ja det är helt okej.
Nästan alla solcellsanläggningar är anslutna till elnätet för att du ska kunna sälja din överproduktion och köpa el vid behov. Köper du dina solceller via oss ingår installation och kontakt med ditt elnätsbolag i vår helhetslösning.
Ja, du kan ansöka om tilldelning av elcertifikat och ursprungsgarantier hos Energimyndigheten. När du tecknar ett mikroproduktionsavtal med oss hjälper vi dig med detta.
Det finns i huvudsak två olika typer av solcellspaneler. Dels Polysolceller som är flerkristallina. Dessa är vanligt förekommande och känns igen av att de är blåskimrande med aluminiumfärgad ram. Dessa är ofta något billigare än Monosolceller som är mer diskreta då de är helsvarta med mörk ram.
Något vi ser kommer är tunnfilm; integrerade paneler i tak och helt integrerade paneler som ersätter takmaterialet helt. Dessutom följer vi med spänning utvecklingen på takpannor med solceller i.
Solen är en förnybar energikälla. Själva solelproduktionen medför inga koldioxidutsläpp, och den energi som går åt för att producera solcellerna är liten i förhållande till den som solcellerna ger.
Vi erbjuder olika typer av solpanelsinstallationer. Här kan du läsa mer om våra olika solcellspaket.
I dagsläget kan inte du som bor i lägenhet producera din egen el. Om du däremot köper din el av Trollhättan Energi är du garanterad 100 procent förnybar el. Här kan du beräkna din månadskostnad och teckna nytt elavtal.
Vi erbjuder olika typer av solpanelsinstallationer. Här kan du läsa mer om våra olika paket och priser för dig som företag.
Solceller är en investering både när det kommer till ekonomi och hållbarhet. När du har solceller installerat på taket producerar du din egen el och det du inte själv använder kan du sälja till oss så andra kan ta del av din närproducerade gröna energi.
Solceller fungerar utmärkt i svenskt klimat. Solpanelens effekt varierar över dagen beroende på solens rörelse över himlen. Solpaneler laddar även vid molnigt väder och under en större del av dagen, men med varierande verkningsgrad. Produktionen påverkas också av var man bor i landet och hur panelen är monterad.
När man summerar ett svenskt år kan man konstatera att varje kvadratmeter av Sveriges yta tar emot 1000 kWh/år i snitt. En 1 m² solcell ger cirka 100 kWh/år.
Det har nyligen beslutats att det inte krävs bygglov för att sätta solcellspaneler i liv med tak. Behöver du resa upp panelerna, exempelvis på ett platt tak, så kan bygglov behövas. Hör av dig till de som hanterar bygglov hos just dig om du är nyfiken. Annars, kontakta oss så hjälper vi dig med en kontakt i Trollhättan.
Dagvatten är ett samlingsnamn för det regn-, smält- och dräneringsvatten som behöver ledas bort från tak, gator, parker och andra hårdgjorda ytor. Läs mer om dagvatten här.
Spillvatten är ett ett samlingsnamn för det förorenade vattnet som kommer från toaletter, diskmaskiner, tvättmskiner och duschar.
Om du bygger ut eller gör förändringar på din fastighet kan tillkommande lägenhetsavgifter förekomma. Lägenhetsavgiften är en så kallad nyttorelaterad del av anläggningsavgiften som baseras på hur stor nytta du har av det kollektiva vatten- och avloppssystemet.
När du tvättar din bil på garageuppfarten rinner det smutsiga vattnet ner i dagvattenbrunnarna och hamnar orenat i närmaste vattendrag. Tvättvattnet efter en biltvätt innehåller skadliga kemikalier, föroreningar i form av asfalt, oljerester och flera typer av tungmetaller. Tvätta därför alltid din bil i en biltvättsanläggning med egen reningsanläggning och använd miljömärkta bilvårdsprodukter.
För att vi ska kunna ta rätt betalt behöver vi veta hur mycket vatten du faktiskt har använt. Vid en vattenavläsning kontrollerar vi också om din vattenanvändning har ökat, vilket kan bero på en vattenläcka.
Du som fastighetsägare ansvarar för dina ledningar fram till det vi kallar för förbindelsepunkt. Den ligger 0,5 meter utanför din tomtgräns. Inne på din tomt är det alltså du som ansvarar för ledningarna.
Planera din fyllning, för det kan ta tid. Om du fyller med högt flöde kan rost och avlagringar släppa inne i ledningarna och vattnet kan bli grumligt både för dig och dina grannar.
Poolen går bra att fylla med en trädgårdsslang eller liknande. Du fyller med cirka två kubikmeter per timme, lite beroende på hur mycket vatten som används av andra kunder i närheten. Så fyll den inte samtidigt som din granne.
När du fyller din pool är det mycket viktigt att du inte lägger slangen på botten och håller den borta från vattenytan. De kommunala vattenledningarna är satta under tryck och skulle detta försvinna skapas ett undertryck i slangen. Det leder till att förorenat vatten sugs tillbaka in i slangen och ut i dricksvattenledningarna, även kallat återströmning. Är din fastighet ansluten till kommunalt vatten har du sannolikt redan ett återströmningsskydd installerat för att förhindra att vatten sugs tillbaka in i ledningarna. Detta är dock sällan starkt nog att stå emot trycket från vattenmassorna i en pool. Kontrollera detta innan påfyllning.
Tänk på miljön när du ska tömma din pool. Kemikalier som du använder i din pool kan vara skadliga för exempelvis vattenlevande organismer och får därför inte tappas ut i miljön. Innan poolvattnet töms ut är det viktigt att det avkloreras så att fritt klor inte tillförs till miljön. Avklorering sker enklast genom att låta poolen stå öppen helst i solljus några dagar efter den senaste kloreringen. Då förbrukas kloret och du slipper släppa ut kemikalier i naturen. Låt vattnet i första hand rinna ut långsamt på en gräsmatta eller liknande så att marken hinner suga upp vattnet. Då skapar det inga problem för din eller din grannes fastighet. Om detta inte är praktiskt genomförbart kan vattnet tömmas i dagvattennätet. Det är inte tillåtet att tömma poolvattnet i avloppet, varken med eller utan klor, eftersom det kan skada reningsverket.
På denna projektsidan får du löpande information kring arbetet vi göra med att gräva ner dricks- och spillvattenledningar i Sjölanda. Vill du ha uppdateringar direkt i din mejlkorg? Fyll i din mejladress.
Nej, du är enligt lag skyldig att upplåta plats på fastigheten (20§ Lag om allmänna vattentjänster).
Nej, det behövs en tank och en pump för varje fastighet och det är fastighetsägaren som är ansvarig för att göra plats för den på sin tomt.
Det är du som fastighetsägare som är ansvarig för att upplåta plats och anlägga pumpenheten på fastigheten.
Ja det är helt okej om du vill titta men det är Trollhättan Energi som är ansvariga för drift och service. Du får alltså inte själv justera någonting i tanken.
Nej, pumpen stoppas genom att du bryter strömmen vid styrenheten.
Nej, i dagsläget finns tyvärr ingen mindre tank att beställa men Xylem jobbar på att ta fram alternativ som i så fall kan erbjudas.
Nej. Pumpen går inte hela tiden utan i förutbestämda sekvenser beroende på fyllnadsgrad i tank. Det ska inte vara något störande ljud.
Nej. Tanken är tät och det finns ingen avluftning – detta gör att ingen dålig lukt kan tränga ut.
Då behöver du en så kallad mätarbrunn. Kostnad för detta är ca 10 000 kr och den finns i måtten: 1 meter, 1,25 meter, 1,75 meter och 2 meter. Största utvändiga diameter är 550 mm och invändiga diameter är 384 mm.
Ja men den behöver vara lättåtkomlig.
Nej.
Ja, denna del av anläggningen är det du som fastighetsägare som ansvarar för.
Ja det är helt okej.
Den frågan har diskuterats i ett tidigt skede i projektet. Beslutet är att vi fortsatt ska ha varsin egen dricksvattenförsörjning men vara sammankopplade med ett ledningsnät för att kunna stötta varandra vid behov.
Det finns flera anledningar till det. I stråket där farleden för fartygstrafik går har vi tillsammans med Sjöfartsverket bedömt det som en olämplig placering. De behöver kunna muddra och eventuellt släppa ett nödankare och då vill vi inte ha vår ledning i vägen. Det föreligger även skredrisker längs med älvens kanter och arbetet med att förlägga en ny råvattenledning i älven riskerar vår egna dricksvattenproduktion under byggtiden då vårt råvattenintag ligger nedströms.
I det befintliga vattenverket har vi bara ett råvattenintag, inget reservvatten. Med ett nytt intag i Vänern bygger vi bort en del risker som har med till exempel fartygstrafik, skredrisker och andra verksamheter i Göta Älv som kan förorena vårt råvatten. Vi behåller även intaget i Göta älv som reservvattenintag. Vänern har idag en betydligt bättre vattenkvalitet än Göta Älv.
Det befintliga vattenverket är från 1962 och är nu så gammalt att det börjar kosta ganska mycket i underhåll. Det behöver ersättas med ett helt nytt. En ny råvattenkälla har också funnits länge på vår önskelista. Vi blir också fler och fler Trollhättebor vilket gör att vi behöver säkra dricksvattenförsörjningen även för framtiden – både vad gäller kapacitet och kvalitet.
Det vore såklart bra att ha flera stora verk som kan ersätta varandra, men det är en kostnadsfråga. För att säkerställa leveransen av dricksvatten dygnet runt är vi sammankopplade med Vänersborg samt har ambitionen att bygga parallella, av varandra oberoende, beredningslinjer i det nya verket så vi kan klara underhåll eller hantering av störningar.
Vår ambition är att kunna leverera dricksvatten från det nya vattenverket senast 2025. I projektet ingår att söka och erhålla en ny vattendom och andra tillstånd som erfordras, dimensionering av rätt beredningsprocess och en komplex ledningsdragning. Det sammantaget gör att tidplanen kan förändras något över tid. Vårt största fokus är att vi ska kunna leverera ett gott dricksvatten av rätt kvalitet.
Det finns flera tillfällen och möjligheter för dig som fastighetsägare längs ledningsstråket att få information om projektet. Dels via stormöten, dels via mer individuell information när vi närmar oss din fastighet. Du kan också prenumerera på nyheter via vår hemsida. Vi eftersträvar att hålla en bra dialog genom hela projektet. Har du funderingar du inte fått svar på? Kontakta oss så hjälper vi dig.
På den här sidan lägger vi upp information löpande om projektet. Där kan du också prenumerera på nyheter och få en notis i din mejlbox när sidan har uppdaterats. Om du inte hittar det du söker kan du alltid kontakta oss så hjälper vi dig.
Nej, vårt arbete omfattar endast en råvattenledning från Vänern till vattenverket i Trollhättan. Det vattnet är ännu inte drickbart och det kommer inte vara möjligt att ansluta sig till längs vägen.
Tillsammans med vår partneringentreprenör och konsulter är vi nu i uppstartsskedet av projekteringen. När projekteringen är klar sätts ett riktpris som ska beslutas av rätt politisk instans i Trollhättans Stad. Först därefter kommer vi att kunna berätta vad helheten kostar.
Det är svårt att ange en total kostnad för dig som enskild vattenkonsument. Det är VA-kollektivet, dvs alla som tar del av kommunalt vatten och avlopp, som bekostar alla VA-investeringar som görs. Trollhättan Energi har redan börjat göra avsättningar från VA-taxan för den kommande investeringen och projektets totala kostnad kommer att slås ut på många år. Trollhättan Energi har som målsättning att ha en av landets lägsta VA-taxor.
Under särskilda omständigheter kan du som fastighetsägare få din anläggningsavgift för kommunalt vatten och avlopp uppdelad på årliga betalningar. Då ska särskilda villkor uppfyllas och det är du som fastighetsägare som själv ansvarar för att ansöka om avbetalning. Läs mer om avbetalning vid anslutning till kommunalt vatten och avlopp här.
I toaletten får du spola ner kiss, bajs och toalettpapper – inget annat. Läs mer om hur du kan hylla din toalett här.
Trollhättan Stad har som mål att vi ska vara 70 000 invånare i Trollhättan år 2030 men vi behöver planera och bygga ett nytt vattenverk för en längre tidshorisont än så. Därför har Trollhättan Energis styrelse beslutat att bygga för 80 000 invånare (och 200 liter/person/dygn utifrån historiska data) utifrån en beräknad befolkningsutveckling på 50 år. Vi har även i projektmålen att projektera för utbyggbarhet av vattenverket, både för utökad kapacitet men också för ytterligare beredningssteg.
Ja, allt vatten som används inom fastigheten ska det även betalas avloppsavgift för. Detta gäller också om du till exempel vattnar i trädgården eller tömmer poolvatten på gräsmattan.
Om vattenanvändningen misstänkts ha ökat mycket sedan din senaste avläsning kan orsaken vara ett läckage inom din fastighet. En rinnande toalett, droppande kranar, droppande varmvattenberedare eller andra fel är de vanligaste orsakerna. Små läckage blir med tiden stora volymer och därför bör dessa åtgärdas direkt så du inte drabbas av onödigt höga fakturor.
Det är kommunfullmäktige i Trollhättans kommun som beslutar om vatten- och avloppstaxan. Vi har ett krav från våra ägare, Trollhättans Stad, att ha bland landets 45 lägsta taxor sett till Nils Holgersson undersökningen, där man sammanställer kostnaden för el, vatten, renhållning och fjärrvärme. 2018 låg vi på 36:e plats (av totalt 290).
Alla fastigheter inom vårt verksamhetsområde har rätt att ansluta sig till kommunalt vatten och avlopp. Enkelt uttryckt gäller det alltså dig som bor eller har en fastighet inom Trollhättans centralort, Sjuntorp, Upphärad, Åsaka eller Norra Björke. Här kan du läsa mer om hur du ansluter dig.
Som fastighetsägare ansvarar du själv för att reparera vattenläckan i din fastighet. Vill du ha vattnet avstängt kan du kontakta oss, så stänger vi av servisventilen i gatan.
Brukningsavgiften för vatten och avlopp består av en fast avgift, en dagvattenavgift och en rörlig kostnad för det vatten du använder. Här kan du läsa mer om hur vattenavgiften är uppbyggd.
I Trollhättan tar vi vårt dricksvatten från Göta älv. Läs mer om ditt dricksvatten här.