Sofia renhållningsarbetare tittar in i kameran med gul bakgrund

Vill du köra värdetransporter? Det vill Sofia, renhållningsarbetare

”Jag heter Sofia och glider på bananskal varje dag. Mat- och restavfall som blir biogas och energi, det är värdefullt material för oss och en ära för mig att få transportera. Alla våra sopbilar går på biogas och då kör jag ju bokstavligen på både bananskal, gamla ostar och äppelskruttar. Jag är stolt över att branschorganisationen Avfall Sverige dessutom rankat oss i topp med avseende på sopsortering bland landets kommuner under de senaste åren.”

Jobbat som ridningsguide och har hästskötarexamen

Utbildning

Naturbruksprogrammet, hästinriktning, 3 år, Naturbruksgymnasiet Nuntorp. Hästskötarexamen med körning som inriktning och Jägarexamen.

Första jobbet

Jobbade på Dalslandsaktiviteter som ridningsguide under en sommar, samtidigt som jag läste upp betyg vid folkhögskolan.

Så fick jag jobbet hos Trollhättan Energi

Min syster fick jobb först, hon hade skickat in en spontanansökan. Jag blev uppringd och fick erbjudande om sommarjobb. Första sommaren åkte jag med och bak på sopbilen och tömde sopkärl eftersom jag inte hade några körkort då.

Nu kör jag sopbil i Sylte

Arbetskläder

Varselkläder för alla väder eftersom vi är ute varje dag. Har både varselshorts och riktigt varma vinterkläder. Skor och kängor med stålhätta.

Arbetsuppgifter

Numera har jag BC-körkort och har precis tagit min YKB (Yrkeskomptensbevis), så nu kör jag sopbil nästan varje dag. I första hand kör jag villaområden i centrum, Sylte och Sjuntorp och tömmer hushållsavfall. Vi hjälps åt i vår arbetsgrupp, så ibland kör jag även förpackningar. Vi har äntligen blivit fler tjejer på vår avdelning – totalt fem stycken bland totalt 19 personer. Det blir en bra och balanserad stämning när vi är en blandad grupp. Arbetstiderna är 7-16 vardagar, ja förutom på fredagar, då slutar vi lite tidigare.

Senast granskad: 2022-04-21