Fiber

Den smarta staden - med hjälp av IoT

Internet of Things (IoT), eller sakernas internet om man ska försvenska det, är nästa steg i utbudet av digitala tjänster och möjliggör att även saker kan kommunicera med varandra. Trenden är tydlig – fler och fler enheter kopplas upp mot internet vilket ger helt nya möjligheter att utnyttja information på. Trollhättan Energi ligger i framkant och kan redan nu erbjuda infrastrukturen för en smart stad.

Den smarta staden

En smart stad är en stad som utnyttjar digitalisering och ny teknik för att göra livet enklare och bättre för alla som bor i den. När staden blir smart och vi utnyttjar tekniken som finns, kan vi också bli mer effektiva och resurssmarta. Några exempel är att du med sensorernas hjälp kan bevaka att kyl- och frys håller rätt temperatur, att det inte läcker in vatten i källaren vid skyfall och säkerställa att rätt temperatur hålls i din bostad. I en smart stad felanmäls en trasig gatlykta digitalt, soptunnorna töms när de är fulla och blommorna larmar när de behöver vattnas.

Så funkar det

Trollhättan Energi har monterat upp tre så kallade Gateways (antenner) på strategiska platser runt om i Trollhättan. Dessa Gateways utgör infrastrukturen för Internet of things. För att du ska kunna mäta det du vill krävs att du köper en sensor som kopplas upp mot detta nät och som sänder den information sensorn är gjord för. Läs mer om vilka tjänsteleverantörer som erbjuder olika typer av sensorer och tjänster inom IoT. Sensorn kan mäta och hålla koll på exempelvis temperatur, nivå, vikt, rörelse, buller och fukt. Trollhättan Energis Gateways tar emot datan från sensorerna och vidarebefordrar dem till en central server som håller reda på sensorer och data.

Tekniken som används i infrastrukturen är LoRaWan. LoRa står för Long Range och WAN är en förkortning av Wide Area Network. LoRaWAN är en radioteknik som fångar upp signaler från sensorer och skapar en säker dataöverföring över stora områden och långa sträckor. Den låga hastighet innebär också låg energiförbrukning och tekniken har snabbt blivit den ledande IoT-tekniken över hela världen. På grund av att datan skickas sällan kan du använda batteridrivna sensorer med en livslängd på upp till 10 år.

Läs vår senaste nyhet om IoT här.

Vill du använda IoT? Gör så här:

 
Trollhättan Energi