Avfall och återvinning

Tillsammans hjälps vi åt att återvinna julen

Julen är inte bara en underbar högtid – det blir också en hel del avfall som behöver sorteras ut. Nytt för i år är att vi inte längre har möjlighet att hämta hela granar från tomtgräns. Under många år har vi erbjudit denna extra och avgiftsfria service både i villakvarter, samfälligheter och flerfamiljshus. Detta tar mycket resurser i anspråk under en period efter flera storhelger där vi har väldigt mycket ordinarie avfall att samla in och hantera.

Bara under förra året samlade vi in drygt 3 500 granar under januari. Hur gärna vi än skulle vilja fortsätta med denna extraservice, så räcker tiden helt enkelt inte till. Vi behöver prioritera att ta hand om allt ordinarie rest- och matavfall, som dessutom är betydligt mer efter alla helgerna.

Du som bor i villa: Så här enkelt återvinner du din barrande gran

 • Klipp ner granen i max 30 centimeterslängder och lägg i kärlet för trädgårdsavfall, om du har det. Kärlet töms när säsongen återupptas vecka 14 eller 15 beroende på vilken hämtningsvecka du har.
 • Klipp ner granen i max 30 centimeterslängder och lägg löst, utan påse, i ditt kärl för restavfall.
 • Lämna granen på anvisad plats på Återvinningscentralen Håjum, men se till att inte slänga med någon plastsäck. Tips! Hyr en släpkärra ihop med grannarna.

Du som bor i lägenhet: Så här enkelt återvinner du din barrande gran

 • Prata med din fastighetsägare eller bostadsrättsförening och ta reda på vad som gäller hos dig.
 • Lämna granen på anvisad plats på Återvinningscentralen Håjum, men se till att inte slänga med någon plastsäck. Tips! Hyr en släpkärra ihop med grannarna.

Så här sorterar du övriga julrester:

 • Julklappspapper räknas som förpackning och ska slängas bland pappersförpackningar på din närmaste återvinningsstation.
 • Chokladasken och andra papperspaket samt wellpapp sorteras som pappersförpackningar. Om den innehåller plast ska detta sorteras som plastförpackning.
 • Presentsnören läggs i restavfallet.
 • Sillburkar och andra glasburkar lämnas bland glasförpackningar på närmaste återvinningsstation. Metallocket sorteras ut och slängs som metallförpackningar.
 • Tänk på att plasten kring skinkan, laxen och gröttuben också bör återvinnas. Lägg dem i behållaren för plastförpackningar på närmaste återvinningsstation.
 • Värmeljus och marschaller läggs i behållaren för metall på Återvinningscentralen Håjum. Den lilla vekeshållaren i värmeljuset ska tas bort från aluminiumkoppen och slängas i restavfallet, annars sorteras den automatiskt som stål och aluminiumet brinner upp i stålbadet.
 • Trasiga elljus, från till exempel adventsljusstaken, ska lämnas till Återvinningscentralen Håjum.
 • Batterier från luciakronor, leksaker och annat lämnas i batteriholk som finns på återvinningstationen på Återvinningscentralen Håjum eller i “Samlaren” som du hittar på utvalda mataffärer i stan. “Samlaren” är ett insamlingsskåp där du kan lämna in glödlampor, lågenergilampor, batterier och småelektronik. Här hittar du “Samlaren”: ICA Maxi Överby, ICA Kvantum Jätten, ICA Supermarket Sylte, Willys.

Trollhättan Energi är ansvariga för Återvinningscentralen Håjum i Trollhättan.
FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, är ansvariga för återvinningsstationerna i Trollhättan.

Här kan du läsa mer om FTI (länk till webb)

 
Trollhättan Energi