Avfall och återvinning

Tillsammans hjälps vi åt att återvinna julen

Julen är inte bara en underbar högtid – det blir också en hel del avfall som behöver sorteras ut. Nytt för i år är att vi inte längre har möjlighet att hämta hela granar från tomtgräns. Under många år har vi erbjudit denna service både i villakvarter, samfälligheter och flerfamiljshus. Detta tar mycket resurser i anspråk under en period efter flera storhelger där vi har väldigt mycket ordinarie avfall att samla in och hantera.

Bara under förra året samlade vi in drygt 3 500 granar. Hur gärna vi än skulle vilja fortsätta med denna service så räcker tiden helt enkelt inte till. Vi behöver prioritera att ta hand om allt ordinarie rest- och matavfall, som dessutom är betydligt mer efter alla helgerna.

Du som bor i villa: Så här enkelt återvinner du din barrande gran

 • Klipp ner granen i max 30 centimeterslängder och lägg i kärlet för trädgårdsavfall, om du har det. Kärlet töms när säsongen återupptas vecka 14 eller 15 beroende på vilken hämtningsvecka du har.
 • Klipp ner granen i max 30 centimeterslängder och lägg löst, utan påse, i ditt kärl för restavfall.
 • Lämna granen på anvisad plats på Återvinningscentralen Håjum, men se till att inte slänga med någon plastsäck. Tips! Hyr en släpkärra ihop med grannarna.

Du som bor i lägenhet: Så här enkelt återvinner du din barrande gran

 • Prata med din fastighetsägare eller bostadsrättsförening och ta reda på vad som gäller hos dig.
 • Lämna granen på anvisad plats på Återvinningscentralen Håjum, men se till att inte slänga med någon plastsäck. Tips! Hyr en släpkärra ihop med grannarna.

Så här sorterar du annat julavfall:

 • Julklappspapper räknas som förpackning och ska slängas bland pappersförpackningar på din närmaste återvinningsstation.
 • Chokladasken och andra papperspaket samt wellpapp sorteras som pappersförpackningar. Om den innehåller plast ska detta sorteras som plastförpackning.
 • Presentsnören läggs i restavfallet.
 • Sillburkar och andra glasburkar lämnas bland glasförpackningar på närmaste återvinningsstation. Metallocket sorteras ut och slängs som metallförpackningar.
 • Tänk på att plasten kring skinkan, laxen och gröttuben också bör återvinnas. Lägg dem i behållaren för plastförpackningar på närmaste återvinningsstation.
 • Värmeljus och marschaller läggs i behållaren för metall på Återvinningscentralen Håjum. Den lilla vekeshållaren i värmeljuset ska tas bort från aluminiumkoppen och slängas i restavfallet, annars sorteras den automatiskt som stål och aluminiumet brinner upp i stålbadet.
 • Trasiga elljus, från till exempel adventsljusstaken, ska lämnas till Återvinningscentralen Håjum.
 • Batterier från luciakronor, leksaker och annat lämnas i batteriholk som finns på återvinningstationen på Återvinningscentralen Håjum eller i “Samlaren” som du hittar på utvalda mataffärer i stan. “Samlaren” är ett insamlingsskåp där du kan lämna in glödlampor, lågenergilampor, batterier och småelektronik. Här hittar du “Samlaren”: ICA Maxi Överby, ICA Kvantum Jätten, ICA Supermarket Sylte, Willys.

Trollhättan Energi är ansvariga för Återvinningscentralen Håjum i Trollhättan.
FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, är ansvariga för återvinningsstationerna i Trollhättan.

Här kan du läsa mer om FTI (öppnas i nytt fönster)

SVAR DIREKT: Så funkar fettratten

Stekflott är en av de värsta fienderna för våra ledningsnät. Och under jul kan det bli mycket av det. Även om fettet rinner ner lätt i vasken, så stelnar det snart och orsakar stopp i rören. Både hos dig som fastighetsägare och ute på ledningsnätet. En enkel tratt och en PET-flaska är allt som behövs. men frågan är hur den funkar? Kolla in filmen där Stefan förklarar.

Behöver du en fettratt? Besök oss gärna på Förrådsgatan 2 i Trollhättan så bjuder vi på ett exemplar.

 
Trollhättan Energi